reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

Nie mam ponurego nastroju. Tylko jak czytam,ze jest za wczesnie żeby ciąża mogła być potwierdzona to mnie szlag trafia. Przecież beta wychodzi wcześnie i wszystkim ja doradzamy jak już test wyjdzie pozytywny. Jakoś nie zauważyłam,żeby ktoś tu się chwalił ciążą dopiero jak lekarz potwierdzi ciążę. A może to też zły moment, bo przez 9 miesięcy wiele może się wydarzyć. I właściwie dopiero po porodzie można złożyć gratulacje jak na pewno dziecko urodzi się zdrowe. Szkoda gadać, spadam.
o ho widze ze hormonki buzuja! :-D spokojnie Loree :-) tak mi sie skojarzylaś teraz :-D (sorry)

reklama
dziewczyny przepraszam...no muszę...

właśnie wlazłam w spodnicę w którą nie mieściłam się od ciąży.. :)))))))))))))))))))))))))))))))) i zapiełam się i jest ok, suwak nie trzeszczy :)))))))))))))), więc się zmierzylam a z bioder spadło mi 7 cm...uwierzycie? w tydzien czasu????

wow tezbym tak chciała

olapolap znalazlam takie cos odnosnie luteiny i jej brania przed owulacją..

Progesteron jest produkowany przez powstałe z pęcherzyka jajnikowego ciałko żółte, przez łożysko w ciąży oraz w śladowych ilościach przez nadnercza. Odpowiada za właściwe przygotowanie śluzówki na przyjęcie zarodka, utrzymuje ciążę, a spadek jego stężenia przy odpowiednio przygotowanym endometrium wywołuje miesiączkę. Stężenie progesteronu w pierwszej fazie cyklu jest bardzo niskie. Nieznaczny wzrost obserwuje się na ok. półtora doby przed owulacją. Potem ilość progesteronu produkowanego przez powstające ciałko żółte wzrasta osiągając szczyt w 7, 8 dniu po owulacji.

Luteina: Substancja czynna: mikronizowany, sztucznie otrzymywany progesteron (1 tabletka zawiera 50 mg substancji) - hormon wydzielany przez ciałko żółte jajnika, niezbędny do utrzymania ciąży. Preparat powoduje przekształcenie błony śluzowej macicy w charakterystyczną dla fazy lutealnej, a będącej wcześniej pod wpływem estrogenów, umożliwiając zagnieżdżenie się w niej zapłodnionego jaja. Wywołuje zmiany w nabłonku jajowodów, szyjki macicy i pochwy charakterystyczne dla fazy poowulacyjnej (również zmiana rodzaju wydzielanego śluzu). Z tego powodu przy planowanej ciąży nie powinien być podawany przed owulacją, aby nie utrudniać zapłodnienia. Hamuje nadmierny rozrost endometrium pod wpływem estrogenów. Może podany zbyt wcześnie hamować dojrzewanie pęcherzyków Graafa, a przez to blokować owulację. Hamuje odpowiedź immunologiczną matki na antygeny płodu (ułatwia implantację i zapobiega odrzuceniu zarodka), jak i samoistną czynność skurczową macicy. Po podaniu dopochwowym jest bezpośrednio transportowany do błony śluzowej macicy. Wywołuje efekt termogenny – podwyższa ciepłotę ciała (stanowi to utrudnienie przy pomiarze temperatury jako metody określającej owulację).

luteina to preparat zawierający progesteron, duphaston też

jeżeli Twoje pytanie brzmi czy biorąc luteinę cały cykl mam jakieś prawdopodobieństwo zajścia w ciaże odpowiadam tak bo jak wkleiłam "może hamować ale nie musi" - nie jest to antykoncept

jezeli chcesz zajść w ciąże nie bierz luteiny przed owulacją bo może ją hamować

wydaje mi sie ze jesli jednak nie było owulacji to luteina jest zapisywana jako wywolanie.. a lekarze co zapisują ją od tak od 16 do 25dc bo pacjentka ma raz 28 raz 30dc.. to wydaje mi sie glupotą.. np w moim przypadku ja wiem ze raz mam owu w 18dc raz w 20 raz w 13dc.. i jakbym miala brac luteine to tylko po owu potwierdzonej przez monitoring..

lekarka Ci ja zapisala na wywównanie cykli czy jako cos na podprzymanie ciązy?

Loree Badaicka wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy

Kinguś wszystko najlepszego z okazji urodzin..

olapolap znalazlam takie cos odnosnie luteiny i jej brania przed owulacją..

Progesteron jest produkowany przez powstałe z pęcherzyka jajnikowego ciałko żółte, przez łożysko w ciąży oraz w śladowych ilościach przez nadnercza. Odpowiada za właściwe przygotowanie śluzówki na przyjęcie zarodka, utrzymuje ciążę, a spadek jego stężenia przy odpowiednio przygotowanym endometrium wywołuje miesiączkę. Stężenie progesteronu w pierwszej fazie cyklu jest bardzo niskie. Nieznaczny wzrost obserwuje się na ok. półtora doby przed owulacją. Potem ilość progesteronu produkowanego przez powstające ciałko żółte wzrasta osiągając szczyt w 7, 8 dniu po owulacji.

Luteina: Substancja czynna: mikronizowany, sztucznie otrzymywany progesteron (1 tabletka zawiera 50 mg substancji) - hormon wydzielany przez ciałko żółte jajnika, niezbędny do utrzymania ciąży. Preparat powoduje przekształcenie błony śluzowej macicy w charakterystyczną dla fazy lutealnej, a będącej wcześniej pod wpływem estrogenów, umożliwiając zagnieżdżenie się w niej zapłodnionego jaja. Wywołuje zmiany w nabłonku jajowodów, szyjki macicy i pochwy charakterystyczne dla fazy poowulacyjnej (również zmiana rodzaju wydzielanego śluzu). Z tego powodu przy planowanej ciąży nie powinien być podawany przed owulacją, aby nie utrudniać zapłodnienia. Hamuje nadmierny rozrost endometrium pod wpływem estrogenów. Może podany zbyt wcześnie hamować dojrzewanie pęcherzyków Graafa, a przez to blokować owulację. Hamuje odpowiedź immunologiczną matki na antygeny płodu (ułatwia implantację i zapobiega odrzuceniu zarodka), jak i samoistną czynność skurczową macicy. Po podaniu dopochwowym jest bezpośrednio transportowany do błony śluzowej macicy. Wywołuje efekt termogenny – podwyższa ciepłotę ciała (stanowi to utrudnienie przy pomiarze temperatury jako metody określającej owulację).

luteina to preparat zawierający progesteron, duphaston też

jeżeli Twoje pytanie brzmi czy biorąc luteinę cały cykl mam jakieś prawdopodobieństwo zajścia w ciaże odpowiadam tak bo jak wkleiłam "może hamować ale nie musi" - nie jest to antykoncept

jezeli chcesz zajść w ciąże nie bierz luteiny przed owulacją bo może ją hamować

wydaje mi sie ze jesli jednak nie było owulacji to luteina jest zapisywana jako wywolanie.. a lekarze co zapisują ją od tak od 16 do 25dc bo pacjentka ma raz 28 raz 30dc.. to wydaje mi sie glupotą.. np w moim przypadku ja wiem ze raz mam owu w 18dc raz w 20 raz w 13dc.. i jakbym miala brac luteine to tylko po owu potwierdzonej przez monitoring..

lekarka Ci ja zapisala na wywównanie cykli czy jako cos na podprzymanie ciązy?

Dziekuje za ten tekst :-D Generalnie biore luteine juz ze 3 lata co miesiac na wyregulowanie cyklu. A biore dlatego, ze... bez niej nie mam @...

Wczoraj wzielam pierwsza tabletke. Dzisiaj tak mnie naparza podbrzusze, ze cos strasznego. No ale nawet jesli bedzie taka pozna owu, to ja sie o tym nie dowiem, bo tempka juz mi jutro rano na bank skoczy z powodu tej luteiny...

czesc dziewczynki ;-)

wszystkiego co najpiekniejsze dla KIngusi z okazji urodzin i dla badaicki z okazji rocznicy!!!!!! mam nadziejej ze nie pominelam jeszcze kogos...

nie mam weny kompletnie dzis do pisania ale podczytuje was jak zawsze.....
buziaczki dla wszystkich :******

eve ten kot jest boski:-D:-D

Dziekuje za ten tekst :-D Generalnie biore luteine juz ze 3 lata co miesiac na wyregulowanie cyklu. A biore dlatego, ze... bez niej nie mam @...

Wczoraj wzielam pierwsza tabletke. Dzisiaj tak mnie naparza podbrzusze, ze cos strasznego. No ale nawet jesli bedzie taka pozna owu, to ja sie o tym nie dowiem, bo tempka juz mi jutro rano na bank skoczy z powodu tej luteiny...
aaa to tego nie wiedzialam.. chociaz dziwne ze przez 3 lata jeszcze sie organizm nie przyzwyczail.. no ale nie znam sie az tak..

Cześć Wam kobietki:-)Na samym początku chciałam złożyc zyczenia:tak:KINGA WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI URODZIN;-)LOREE I BADAICKA WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI ROCZNICY;-)A ja juz byłam w miescie,załatwiałam wszystko w urzedzie,kupiłam torby podrózne tylko sie spakowac i jechac.:tak:Ostatnio czuje ze mam takie mocno wrazliwe sutki,niewiem mam duzo takich objawów,a moze to byc@.

Tak mu dzisiaj rano powiedziałam :-D już z rańca miałam wielką chec ale że on zaspał do pracy to mogłam sobie tylko pomazyć
Dzisiaj mu nie popuszcze,nie ma takiej opcji-napaliłam sie ze hej:-D:-D:-D

:-D:-D:-D
Do ślubu miałam bukiet ze swoich ulubionych kwiatów mojego własnego pomysłu i projektu,a wykonała mi go znajoma która ma swoja kwiaciarnię-cantadeski i storczyki

ślicznie wyglądałas,ładniutki bukiet:tak:

reklama
Do góry