reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

ostatnio się nie moge w żaden sposób z M dogadać i chociaż z wami mogę spokojnie porozmawiać/ popisać

i takie sa momenty, trzeba to przepykac, nie mozna sie poddawac zwlaszcza jesli wam zalezy na zwiazku. Ja niecierpie klocic sie z M wiec bardzo czesto to zalagadzam sytuacje (fakt ze to przewaznie ja jestem ogniskiem zapalnym) badz madrzejsz i ta lagodniejsza w zwiazku zobaczysz ze po jakims czasie bedzie lepij. Trzymam kciuk.

reklama
Witam, - przelacialam stronki ktore naskrobalyscie od rana ale nie mam sily odpisac...padam na twarz po sprawdzaniu prac maturalnych - boze co te dzieci pisza???!!! czasem jest taki belkot ze trudno rozczytac co autor mial na mysli... a ty sie zastanawiaj czlowieku czy to jest zrozumiale czy nie...

Mam nadzieje, ze tak jak chyba Andzia pisala - myslenie o maturach odlaczy mnie od myslenia o fasolce...
Dzis zaczynam duphaston i czekamy - za jakies 10 dni test i sie kuzwa okaze ktore pol dnia jest dluzsze:tak::tak:

Ostatnia edycja:
Badaicka dziękuję że pamiętasz nawet się dobrze czuje tylko mnie gardło boli od nowa bo się w szkole doprawiłam chyba i nie wiem czy mi przejdzie do jutra żeby znów iść do szkoły nie mam ochoty się drugi dzień tam męczyć.
Daj spokój, z dnia na dzień poznaje was wszystkie tutaj więc tak ot poprostu sie marwie i przejmuje każdą z osobna.
Zmykaj do łóżeczka i sie wygrzej a jutro zobaczysz jak bedzie
Pogadalam sobie z moja Usia, ale mialam cykora ale on jast taka kochana , pomogla mi ta rozmowa. Jedynie moj M jest teraz troche zdolowany, mowi ze nie ma co sie tak nastawiac "ze bedzie" dobrze skoro wyniki sa jakie sa, i co ja mam robic. On jest bardzo racjonalna osoba chyba nie chce sie ludzic by potem az tak nie bolalo.
OLESIU SKONSULTUJCIE NAJPIERW TE WYNIKI.
WIEM ŁATWO MÓWIĆ ALE MOŻE MARTWICIE SIE JEDNAK NA ZAPAS

Olesiu i PM dziękuję za troskę ostatnio się nie moge w żaden sposób z M dogadać i chociaż z wami mogę spokojnie porozmawiać/ popisać
Jak mówią to bracia koala z bajki mojej Pauli-JESTEŚMY TU PO TO ZEBY POMAGAĆ :-D;-)

Dzięki za radę.
Taki biszkopcik z 4 jaj piekłam na 170 bez termoob. Wyszedł.

A oto przepis na "Raj Aluni"
Biszkopt:
6 jaj
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa owocowa:
1 bita śmietana w torebce (najlepiej light które są przeznaczane do rozrabiania na wodzie)
1 galaretka najlepiej jagodowa
1 szklanka zimnego mleka
1 szklanka wody (wrzątek)

Masa kakaowa:
1 bita śmietana w torebce (najlepiej light które są przeznaczane do rozrabiania na wodzie)
pół torebki kremu czekoladowego do tortów
150 ml zimnego mleka
1/5 (50gr) miękkiego utartego masła
2 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo herbatniki i coś do ozdoby ciasta

Biszkopt-
ubićbiałka osobno ubić żółtka z cukrem do sztywnych białek dodać masę żółtkową i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki do ubitych białek trzeba dodawać powoli żeby nie siadły. Blacha średniej wielkości. upiec

Masa czekoladowa-
Bitą śmietaną ubić w 1 szkl mleka. Rozrobić krem w 150 ml mleka dodać kakao, utarte masło i ubitą śmietanę.

Masa owocowa-
galaretkę rozrobić w szklance wody pozostawić do stygnięcia
bitą śmietanę ubić w szkl mleka
Już tężejącą galaretkę ubijać robotem/mikserem na najwyższych obrotach aż zrobi się z niej pianka dodać do niej ubita śmietaną, wymieszać razem

Z biszkopta ściągnąć wierzch (powstałą w pieczeniu skórkę) i pokruszone zostawić do ustrojenia. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Kładziemy masę owocową na to drugą cześć biszkopta na wierzch masę czekoladową na to herbatniki na to resztę masy owocowej i smarujemy pozostała masą czekoladową, Na wierzch dajemy pokruszoną cześć biszkopta którą ściągaliśmy wcześniej z wierzchu. Dowolnie przystrajamy.

Jeżeli biszkopt będzie duży możemy przekroi go na trzy części wtedy nie będą potrzebne herbatniki i wtedy w ich miejsce dajemy trzecią cześć biszkopta.

Smacznego:-)

db4a0f05ba0f172b1d3bd7fd37468249_7452.jpg

Ja masę owocową z galaretki biję robotem kuchennym BOSCH z gęstym mieszadłem. On ma bardzo duże obroty i dlatego galaretka podczas bicia zmienia konsystencję na pianę. Nie robiłam nigdy tej pianki owocowo śmietankowej zwykłym mikserem dlatego nie wiem czy galaretka zwykłym mikserem się ubije na pianę.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry