Nektarynka
Fanka BB :)
kurde ja w porównaniu do was to mam marna wiedzę o tym wszystkim a zreszta nigdy mnie to nie interesowało bo niby po co skoro okres miałam i nigdy nie musiałam go sztucznie wywoływać
to powiedz mi kochana po co ta luteina?? jaki wpływ ma na @??
luteina dostarcza ogranizmowi sztuczny progesteron, ktory jest w fazie lutealnej samoistnie wytwarzany w ogranizmie jesli go organizm nie wytwarza to potem moze wlasnie byc brak @
a tu tak naukowo:
Co oznacza stwierdzenie "brak cykli owulacyjnych"?
Jest to sytuacja, kiedy nie dochodzi do jajeczkowania i nie powstaje w jajniku ciałko żółte produkujące progesteron. Przy braku progesteronu nie dochodzi w błonie śluzowej macicy do przemian przygotowujących śluzówke do przyjęcia zapłodnionej komórki jajowej. Również bez ustania działania progesteronu nie dochodzi do złuszczenia się błony śluzowej i do krwawienia miesiączkowego. Powoduje to zatrzymanie miesiączki, nieregularne brudzenia/krwawienia, objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Przyczyna cykli bezowulacyjnych może leżeć na którymkolwiek z poziomów układu podwzgórze-przysadka-jajnik. Leczenie zależy od tego czy kobieta jest zainteresowana zajściem w ciążę czy tylko regulacją cykli.
znalazlam to tu
Brak miesiączki - najczęstsza przyczyna obaw kobiet - BabyBoom