reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

powiem Wam szczerze ze moj M jest zly na mnie ze wiecznie przesiaduje na forum....on wrecz nie moze na to patrzec!!!!!!!!!!!!mowi ze takim sposobem nigdy nie wyluzuje skoro dzien w dzien czytam o ciazy i jej symptomach....

mój mąż jest podobnego zdania... i uważa że przez to forum później płaczę, przeżywam, wyżywam się na nim.. nic innego nie robię wg niego tylko czytam o ciążach...
może faktycznie za bardzo się tu nakręcamy...

czasami nawet myślę że może lepiej będzie jak stąd zniknę, a wróce jak naprawdę będe chciała się o coś spytać lub jak zajde w ciążę, ale z drugiej strony nikt mnie nie zrozumie tak jak Wy tutaj, ani koleżanki, rodzina, ani nawet mąż, bo to facet więc on nawet nie zdaje sobie sprawy jakie to emocje, uczucia towarzyszą kobiecie czekającej na dziecko..

Ja mam to samo !!!
Dokładnie wczoraj mój mąż nie wytrzymał i miał do mnie pretensje, że nie da się ze mną normalnie porozmawiać , bo jak wracamy z pracy i zjemy to siadam na komp i napiżdżam w tą klawiaturę jak szalona... w sumie taka prawda, ale ile mogę "nudzić konia" jemu, koleżankom itp skoro nikt oprócz mnie się nie stara i nie przeżywa tego na chwilę obecną jak ja?....
Wolę się tu wygadać :-)

Dziewczynki ja mam pytanie do was jak udam sie w poniedzialek do lekarza to od jakisch badan powinnam zaczac leczenie przypominam ze staram sie o dzidzie ponad 1,5 roku takze sporo ten duphaston na co sie biere i po co sa badania prolaktyny i jeszcze czy problemy z tarczyca moga miec zwiazek z trudnoscia zajscia w ciaze jak bylam rok temu u gina powiedzial zebym jeszcze poczekala a potem zobaczymy no i mowil mi ze mialam owulacje takze powinno byc ze mna dobrze sama juz nie wiem co i jak:zawstydzona/y:pomozcie prosze i z gory dziekuje za odpowiedzi:tak:

Duphaston bierze się na uregulowanie cykli lub na utrzymanie ciąży poprzez zawarty w nim ważny hormon. . Duphaston zawiera hormon potrzebny do prawidłowego przebiegu owulacji. To tak w skrócie :-)

Duphaston®, 10 mg, 20 tabletek powlekanych
Lek można kupić w aptekach wyłącznie na receptę.

Informacja o leku dla pacjenta
Proszę zapoznać się z właściwościami leku przed zastosowaniem.

duphaston®
dydrogesteron

Skład i postać farmaceutyczna
Tabletki powlekane
Każda tabletka zawiera 10 mg mikronizowanego dydrogesteronu

Jedna tabletka zawiera 10 mg dydrogesteronu (9 beta, 10 alfa-pregna-4,6-dien-3,2dion). Oprócz tego tabletka zawiera laktozę, skrobię kukurydzianą, metylohydroksypropylo celulozę, bezwodną krzemionkę koloidalną, stearynian magnezu, barwnik Opadry® Y 1-7000 (E171).
Działanie
Zawarty w tabletkach dydrogesteron jest aktywnym po podaniu doustnym progestagenem wywołującym przemianę wydzielniczą śluzówki macicy poddanej uprzednio działaniu estrogenów. Nie wykazuje przy tym aktywności estrogenowej, androgenowej, nie ma działania termogennego, anabolicznego ani mineralo i glukokortykoidowego.

Wskazania terapeutyczne
1. W połączeniu z estrogenem jako zastępcze leczenie hormonalne dolegliwości związanych z wystąpieniem menopauzy lub po operacyjnym usunięciu jajników.

2. W przypadkach podejrzenia lub stwierdzenia niedoborów endogennego progesteronu oraz tam gdzie wykazano klinicznie specyficzne działanie dydrogesteronu:
• bolesne miesiączkowanie
• zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
• endometrioza
• wtórny brak miesiączki
• nieregularne cykle miesiączkowe
• czynnościowe krwawienia maciczne
• poronienie nawykowe i zagrażające na tle stwierdzonego niedoboru progesteronu
• niepłodność związana z niedomogą lutealną

Przeciwwskazania
Jak ma to miejsce w przypadku wszystkich progestagenów, Duphaston® nie powinien być stosowany jeżeli zostaną stwierdzone:
• Nieprawidłowe krwawienia maciczne o nieznanej etiologii, ciężkie zaburzenia funkcji wątroby - guzy wątroby (istniejące lub w wywiadzie), zespół Dubin Johnsona, zespół Rotora.
• Zaburzenia, na których wystąpienie lub nasilenie jest następstwem podania hormonów płciowych. Należą do nich: nasilony świąd, żółtaczka zastoinowa, opryszczka ciężarnych, porfiria i otoskleroza.
• Nadwrażliwość na dydrogesteron i/lub którykolwiek ze składników leku.

Ostatnia edycja:
reklama
Lolitka
ja bym naprawde nie odpuszczała tej owulacji, skoki temeratury mogą być przyczyna wielu rzeczy np. stresu, przeziębienia, jakiejs infekcji, zresztą ja nie umialam wykryc skoku i owulacji na podstawie temperatury, moj organizm ma własnie takie dziwne zmiay temperatury, tak samo zawiodłam sie na testach owulacyjnych, dla mnie najpewniejszym dowodem jest USG kiedy lekarz widzi jak duzy jest pęcherzyk i mowi mi, ze 1 - 2 dni pęknie

Jesli chodzi o mojego męza to jeszcze nie narzeka, dopiero co wskoczyłam na te forum ;) ale moze sie cieszy ze znalałam grono dziewczyn tak samo nakręconych na dzidziusia jak ja i moge sie dzielic z nimi moimi wrazeniami, bo on by mojego gadania nie wytrzymał:)

Dziewczyny nie mam jeszcze okresu ale boli mnie podbrzusze, przed chwilą wyczytałam, ze to moze byc objaw ciązy i znow sie nakręcam, ze może jednak @ nie przyjdzie ehhh
Staram sie byc silna i nie robic testu przynajmniej 3 dni po opóznieniu, aby znow nie było rozczarowania , poki nie ma @ zywie sie nadzieją :)

Halo !!!

Chyba sie dostalam na liste zignorowanych :( bo nikt mi nie chce na pytania odpowiadac. Buuuuu:(((((

Kobitki - dajcie znac czy cos takiego mialyscie...ze tempka wzrosla wyraznie a owulki jeszcze nie bylo i sie pojawila dopiero nastepnego dnia lub 2 dnia wyzszych tempek ?

Co do nozek w gore - ja praktykuje. A noze widelec cos pomoze - ale jak do tej pory, bez skutku :)

Lolitka spoko ktoś odpowie - ja żebyś nie czuła się tak jak ja:
- otóż z temp jest tak, że wzrasta nawet jak cię zaatakuje nawet mało lub wcale zauważalny wirus dla ciebie a organizm się broni, więc wtenczas mogła wzrosnąć a tak prawdę mówiąc to powinna jeszcze być niska:
- lekarz mi teraz powiedział (info z wizyty poniedziałkowej), że ta temperatura może sobie wzrosnąć, spadać i tak ogólnie zachowywać się wg schematu a owulacji może nie być lub występuje tak do kilku dni od wzrostu temp
- ponoć owulacja (powiedziała mi to osoba która zajmuje sie ciężarnymi, ma szkołę rodzenia) zawsze występuje (jeżeli jest i jesteś zdrowa) tak od ok 13 do 15 dni a głównie 14 dni przed okresem:

Dziewczynki ja mam pytanie do was jak udam sie w poniedzialek do lekarza to od jakisch badan powinnam zaczac leczenie przypominam ze staram sie o dzidzie ponad 1,5 roku takze sporo ten duphaston na co sie biere i po co sa badania prolaktyny i jeszcze czy problemy z tarczyca moga miec zwiazek z trudnoscia zajscia w ciaze jak bylam rok temu u gina powiedzial zebym jeszcze poczekala a potem zobaczymy no i mowil mi ze mialam owulacje takze powinno byc ze mna dobrze sama juz nie wiem co i jak:zawstydzona/y:pomozcie prosze i z gory dziekuje za odpowiedzi:tak:

Tak tarczyca a dokładnie hormon wydzielany przez tarczyce może powodować zaburzenia w zaciązeniu.
Oto badania hormonalne które lekarz powinien zalecić do zrobienia:

- TSH III genetarja
- FSH
- LH
- prolaktyna
- DHEA-S
- testosteron

No i badania partnera, bo leczenie też zależy od jego stanu zdrowia: spermiogram z badaniem bakteriologicznym plus antybiogram.

Elfa

No a wlasnie w moim przypadku zawsze tempka jest piekna - z wyraznymi spadkami i wzrostami wiec sie zmartwilam ze ten wzrost byl i wieczorem tez juz mam wyzsza tempke niz wieczory sprzed fazy poowulacyjnej

Ciekawi mnie to, czy ktos mial juz taka sytuacje jak ja - ze tempka skacze w gore, a monitoring pokazuje ze jeszcze to nie ten dzien....

Co do Twojego podbrzusza - to moze byc 50/50. Objaw fasolki jak i objaw nadchodzacej @ wiec postaraj sie na razie nie wyczytywac nic z tego objawu i poczekaj 2-3 dni

Niunia i Olcia bardzo wam dziekuje za odpowiedz barzdo mi pomoglyscie ja lece jeszcze troszke o tym poczytac dobranoc kochane:-Dslodkich snow:tak:

"Lolitka spoko ktoś odpowie - ja żebyś nie czuła się tak jak ja:
- otóż z temp jest tak, że wzrasta nawet jak cię zaatakuje nawet mało lub wcale zauważalny wirus dla ciebie a organizm się broni, więc wtenczas mogła wzrosnąć a tak prawdę mówiąc to powinna jeszcze być niska:
- lekarz mi teraz powiedział (info z wizyty poniedziałkowej), że ta temperatura może sobie wzrosnąć, spadać i tak ogólnie zachowywać się wg schematu a owulacji może nie być lub występuje tak do kilku dni od wzrostu temp
- ponoć owulacja (powiedziała mi to osoba która zajmuje sie ciężarnymi, ma szkołę rodzenia) zawsze występuje (jeżeli jest i jesteś zdrowa) tak od ok 13 do 15 dni a głównie 14 dni przed okresem:"

Niunia - dzieki za to:) Ja ta cala teorie znam. Tak - owulka moze byc do 3 dni przed, jak i 2 dni po owulce w zaleznosci od czulosci organizmu na LH i wydzielanie progesteronu. Tyle, ze nigdzie nie ma o tym, jak to zostalo w praktyce potwierdzone przez monitoring...Z tego co widze to prawie nigdy sie nie zdarza, ze jest skok a potem owulka, ale chcialam sprawdzic z Wami czy cos takeigo badalyscie itd

Kochane dziewczynki,

Z tego co piszecie wynika ze lepiej chodzic do ginka i robic usg kiedy sie jest przed owulka?
A testy na owulke tez pokazuja kiedy jest jajeczko do zaplodnienia:-)
Co jest najlepsze?

"Lolitka spoko ktoś odpowie - ja żebyś nie czuła się tak jak ja:
- ponoć owulacja (powiedziała mi to osoba która zajmuje sie ciężarnymi, ma szkołę rodzenia) zawsze występuje (jeżeli jest i jesteś zdrowa) tak od ok 13 do 15 dni a głównie 14 dni przed okresem:"

Niunia - dzieki za to:) Ja ta cala teorie znam. Tak - owulka moze byc do 3 dni przed, jak i 2 dni po owulce w zaleznosci od czulosci organizmu na LH i wydzielanie progesteronu. Tyle, ze nigdzie nie ma o tym, jak to zostalo w praktyce potwierdzone przez monitoring...Z tego co widze to prawie nigdy sie nie zdarza, ze jest skok a potem owulka, ale chcialam sprawdzic z Wami czy cos takeigo badalyscie itd

Otóż tak u mnie bywa właśnie że temperaturka nie pokrywa się z owulacją a lekarz powiedział, ze to bardzo często spotykane.
Nie przejmuj sie.
Najskuteczniejszy ponoś jest monitoring jajeczkowania przez USG tak przez ok trzy dni pod rząd. tak w dniach od 11 do 15 dnia cyklu zależnie od długości cyklu.
Jaki masz długi cykl?

reklama
....Jutro mam usg i zobaczę czy moje pęcherzyki rosną. Wizytę mam dopiero o 20 to późnym wieczorem napiszę co i jak.

Czekamy na wiadomosci:tak:

Halo !!!
...Chyba sie dostalam na liste zignorowanych :( bo nikt mi nie chce na pytania odpowiadac. Buuuuu:(((((

Lolitko200 ja nie mierze temperaturki wcale (nie mam cierpliwosci, rozne pory wstawania do pracy, duzo stresu czasami, czesto jestem przeziebiona-oslabiona), wiec nawet dokladnie nie wiem jak jest z tymi skokami. Duzo dowiaduje sie od dziewczyn, ktore wlasnie mierza temp.:tak:

....i jeszcze czy problemy z tarczyca moga miec zwiazek z trudnoscia zajscia w ciaze ....

Slyszalam, ze tak, ale nie jestem pewna na 100 %:-)

Witajcie :-)
....Czytam to forum juz od jakiegos czasu, ale dopiero teraz zdecydowalam sie napisac...

Witaj;-)

Do góry