powiem Wam szczerze ze moj M jest zly na mnie ze wiecznie przesiaduje na forum....on wrecz nie moze na to patrzec!!!!!!!!!!!!mowi ze takim sposobem nigdy nie wyluzuje skoro dzien w dzien czytam o ciazy i jej symptomach....
mój mąż jest podobnego zdania... i uważa że przez to forum później płaczę, przeżywam, wyżywam się na nim.. nic innego nie robię wg niego tylko czytam o ciążach...
może faktycznie za bardzo się tu nakręcamy...
czasami nawet myślę że może lepiej będzie jak stąd zniknę, a wróce jak naprawdę będe chciała się o coś spytać lub jak zajde w ciążę, ale z drugiej strony nikt mnie nie zrozumie tak jak Wy tutaj, ani koleżanki, rodzina, ani nawet mąż, bo to facet więc on nawet nie zdaje sobie sprawy jakie to emocje, uczucia towarzyszą kobiecie czekającej na dziecko..
Ja mam to samo !!!
Dokładnie wczoraj mój mąż nie wytrzymał i miał do mnie pretensje, że nie da się ze mną normalnie porozmawiać , bo jak wracamy z pracy i zjemy to siadam na komp i napiżdżam w tą klawiaturę jak szalona... w sumie taka prawda, ale ile mogę "nudzić konia" jemu, koleżankom itp skoro nikt oprócz mnie się nie stara i nie przeżywa tego na chwilę obecną jak ja?....
Wolę się tu wygadać :-)
Dziewczynki ja mam pytanie do was jak udam sie w poniedzialek do lekarza to od jakisch badan powinnam zaczac leczenie przypominam ze staram sie o dzidzie ponad 1,5 roku takze sporo ten duphaston na co sie biere i po co sa badania prolaktyny i jeszcze czy problemy z tarczyca moga miec zwiazek z trudnoscia zajscia w ciaze jak bylam rok temu u gina powiedzial zebym jeszcze poczekala a potem zobaczymy no i mowil mi ze mialam owulacje takze powinno byc ze mna dobrze sama juz nie wiem co i jakpomozcie prosze i z gory dziekuje za odpowiedzi
Duphaston bierze się na uregulowanie cykli lub na utrzymanie ciąży poprzez zawarty w nim ważny hormon. . Duphaston zawiera hormon potrzebny do prawidłowego przebiegu owulacji. To tak w skrócie :-)
Duphaston®, 10 mg, 20 tabletek powlekanych
Lek można kupić w aptekach wyłącznie na receptę.
Informacja o leku dla pacjenta
Proszę zapoznać się z właściwościami leku przed zastosowaniem.
duphaston®
dydrogesteron
Skład i postać farmaceutyczna
Tabletki powlekane
Każda tabletka zawiera 10 mg mikronizowanego dydrogesteronu
Jedna tabletka zawiera 10 mg dydrogesteronu (9 beta, 10 alfa-pregna-4,6-dien-3,2dion). Oprócz tego tabletka zawiera laktozę, skrobię kukurydzianą, metylohydroksypropylo celulozę, bezwodną krzemionkę koloidalną, stearynian magnezu, barwnik Opadry® Y 1-7000 (E171).
Działanie
Zawarty w tabletkach dydrogesteron jest aktywnym po podaniu doustnym progestagenem wywołującym przemianę wydzielniczą śluzówki macicy poddanej uprzednio działaniu estrogenów. Nie wykazuje przy tym aktywności estrogenowej, androgenowej, nie ma działania termogennego, anabolicznego ani mineralo i glukokortykoidowego.
Wskazania terapeutyczne
1. W połączeniu z estrogenem jako zastępcze leczenie hormonalne dolegliwości związanych z wystąpieniem menopauzy lub po operacyjnym usunięciu jajników.
2. W przypadkach podejrzenia lub stwierdzenia niedoborów endogennego progesteronu oraz tam gdzie wykazano klinicznie specyficzne działanie dydrogesteronu:
• bolesne miesiączkowanie
• zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
• endometrioza
• wtórny brak miesiączki
• nieregularne cykle miesiączkowe
• czynnościowe krwawienia maciczne
• poronienie nawykowe i zagrażające na tle stwierdzonego niedoboru progesteronu
• niepłodność związana z niedomogą lutealną
Przeciwwskazania
Jak ma to miejsce w przypadku wszystkich progestagenów, Duphaston® nie powinien być stosowany jeżeli zostaną stwierdzone:
• Nieprawidłowe krwawienia maciczne o nieznanej etiologii, ciężkie zaburzenia funkcji wątroby - guzy wątroby (istniejące lub w wywiadzie), zespół Dubin Johnsona, zespół Rotora.
• Zaburzenia, na których wystąpienie lub nasilenie jest następstwem podania hormonów płciowych. Należą do nich: nasilony świąd, żółtaczka zastoinowa, opryszczka ciężarnych, porfiria i otoskleroza.
• Nadwrażliwość na dydrogesteron i/lub którykolwiek ze składników leku.
Lek można kupić w aptekach wyłącznie na receptę.
Informacja o leku dla pacjenta
Proszę zapoznać się z właściwościami leku przed zastosowaniem.
duphaston®
dydrogesteron
Skład i postać farmaceutyczna
Tabletki powlekane
Każda tabletka zawiera 10 mg mikronizowanego dydrogesteronu
Jedna tabletka zawiera 10 mg dydrogesteronu (9 beta, 10 alfa-pregna-4,6-dien-3,2dion). Oprócz tego tabletka zawiera laktozę, skrobię kukurydzianą, metylohydroksypropylo celulozę, bezwodną krzemionkę koloidalną, stearynian magnezu, barwnik Opadry® Y 1-7000 (E171).
Działanie
Zawarty w tabletkach dydrogesteron jest aktywnym po podaniu doustnym progestagenem wywołującym przemianę wydzielniczą śluzówki macicy poddanej uprzednio działaniu estrogenów. Nie wykazuje przy tym aktywności estrogenowej, androgenowej, nie ma działania termogennego, anabolicznego ani mineralo i glukokortykoidowego.
Wskazania terapeutyczne
1. W połączeniu z estrogenem jako zastępcze leczenie hormonalne dolegliwości związanych z wystąpieniem menopauzy lub po operacyjnym usunięciu jajników.
2. W przypadkach podejrzenia lub stwierdzenia niedoborów endogennego progesteronu oraz tam gdzie wykazano klinicznie specyficzne działanie dydrogesteronu:
• bolesne miesiączkowanie
• zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
• endometrioza
• wtórny brak miesiączki
• nieregularne cykle miesiączkowe
• czynnościowe krwawienia maciczne
• poronienie nawykowe i zagrażające na tle stwierdzonego niedoboru progesteronu
• niepłodność związana z niedomogą lutealną
Przeciwwskazania
Jak ma to miejsce w przypadku wszystkich progestagenów, Duphaston® nie powinien być stosowany jeżeli zostaną stwierdzone:
• Nieprawidłowe krwawienia maciczne o nieznanej etiologii, ciężkie zaburzenia funkcji wątroby - guzy wątroby (istniejące lub w wywiadzie), zespół Dubin Johnsona, zespół Rotora.
• Zaburzenia, na których wystąpienie lub nasilenie jest następstwem podania hormonów płciowych. Należą do nich: nasilony świąd, żółtaczka zastoinowa, opryszczka ciężarnych, porfiria i otoskleroza.
• Nadwrażliwość na dydrogesteron i/lub którykolwiek ze składników leku.
Ostatnia edycja: