reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po straconej ciąży

Witam nowe dziewczyny.

Martyska z tymi badaniami to niestety takie są realia. Nie każdemu przysługują badania bezpłatnie (bo np. diagnostyka niepłodności jest refundowana dopiero po 2 czy 3 stracie-nie pamiętam), nie każda ma np pakiety medyczne wykupione, no i wreszcie nie każde badania w ogóle są refudnowane (np wit D jak chce się zbadać to trzeba zapłacić). My przykładowo badania kariotypów mieliśmy bezpłatne, ale już badanie genetyczne dziecka po stracie musieliśmy opłacić z własnej kieszeni bo badania materiału z poronienia nie są refudnowane. Także ciesz się, że Ty nie musiałaś za większość płacić :) ja też dużo miałam refudnowane ale te kilka które robiłam prywatnie i tak kupę kasy pociągnęło bo samo bad genetyczne naszej Małgosi ponad 1000zl kosztowało. Ale zależało nam na potwierdzeniu czy przypuszczenia dotyczące przyczyny poronienia sprawdzą się.

Beti ale Ci dobrze :) majówka nad morzem!
Byłaś na tej becie?

Pozdrawiam wszystkie :)
Ja mam pakiet w medicoverze i płace 98 zl miesięcznie A tam robią dużo badan i gdyby nie to to wydawanym majatek[emoji53]...miałam 5 poronien wczesnych i na nfz za duzo nie zrobilam[emoji53]

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
To sama insuline na czczo zrób...A witaminki jakie będziesz robiła? Powi wam szczerze ze jak widzę jakie wy kwoty płacicie za badania to masakra[emoji53] Ja mam mnóstwo badań A zapłaciłam tylko 330 zl za mutacje MtHFR...

Kochana, gdybym zliczyła te sumy jakie już wydałam na badania to szkoda słów....ale w dobrym momencie trafiłam też na reumatologa, który mnie od razu przyjął na swój oddział i wiele badań zrobił mi w szpitalu, bo z kolei ginekolog to nic od siebie....

Muszę skontrolować poziom wit. D (bo w szpitalu miałam mega niedobór), kwas foliowy i tą insulinę.
Ja mam pakiet w Luxmedzie,ale tez nie wszystko jest w tym pakiecie, więc i tak większość robię prywatnie. Nasze badanie kariotypów mam na NFZ ale dopiero w sierpniu, a materiał z poronienia też płaciłam 860zł, do tego 2 razy ustalenie płci raz 220zł raz 370....ech....

Ja mam pakiet w medicoverze i płace 98 zl miesięcznie A tam robią dużo badan i gdyby nie to to wydawanym majatek[emoji53]...miałam 5 poronien wczesnych i na nfz za duzo nie zrobilam[emoji53]

Ale badania wszystkie musi ci lekarz zlecić zeby były za darmo prawda? Ja tez mam pakiet w Medicover ale sama chodzę na badania bo mi lekarze niewiele chcą zlecać. Ale moze czegoś nie wiem jak to zrobić zeby badania były za free?...

Kochana, gdybym zliczyła te sumy jakie już wydałam na badania to szkoda słów....ale w dobrym momencie trafiłam też na reumatologa, który mnie od razu przyjął na swój oddział i wiele badań zrobił mi w szpitalu, bo z kolei ginekolog to nic od siebie....
Taka prawda grunt to trafić na lekarza który chce pomóc...mój lekarz prywatny załatwił mi miejsce w szpitalu i też porobił mi bardzo duzO badan szczególnie w nocy....
A reumatolog to dlaczego? W sensie jakie badania czy wyniki skierowany Cię do niego?

Ale badania wszystkie musi ci lekarz zlecić zeby były za darmo prawda? Ja tez mam pakiet w Medicover ale sama chodzę na badania bo mi lekarze niewiele chcą zlecać. Ale moze czegoś nie wiem jak to zrobić zeby badania były za free?...

Ja mam podobnie. Po 2 poronieniach powinnam mieć wiele badań na NFZ, a jak poszłam tylko po skierowanie na badania genetyczne kariotypów, to lekarka była mega nie miła, do tego ja musiałam jej tłumaczyć (krótko po stracie), po co to mi i jak ona ma to wypisać,a o zleceniu na badania zapomnij. Ona nie może, bo ją z tego rozliczają i to ma mi zlecić ginekolog,a mój ginekolog też prywatny więc lipa.. Z kolei jak mam iść na nfz i tłumaczyć nowemu ginowi co się stało po co przyszłam, to wolę niech jest jak jest. Już i tak wiele za mną.

Taka prawda grunt to trafić na lekarza który chce pomóc...mój lekarz prywatny załatwił mi miejsce w szpitalu i też porobił mi bardzo duzO badan szczególnie w nocy....
A reumatolog to dlaczego? W sensie jakie badania czy wyniki skierowany Cię do niego?

Jeszcze zanim zaszłam w pierwszą nieudaną ciążę, zapisałam się do reumatologa, najlepszego w KUJ-pom., i czekałam na wizytę 8 m-cy. Chciałam żeby mi porobił badania bo bolały mnie stawy, często wyskakują mi takie jakby rumienie, jak przy toczniu i ma opinię dobrego diagnosty. Los chciał, że w czasie wizyty w lutym byłam juz po 2 obumarciach, i mu to wszystko opowiedziałam, na drugi plan zeszły moje stawy...od razu wypisał skierowanie na oddział, wpisał podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego i Hashimoto (choć ja leczę się na Gravesa-Basedowa w nadczynności).

Lekarz musi dac skierowanie bo na zyczenie to tylko morfologia,glukoza i cholesterol i mocz raz na miesiac...
ja mam swoją internistka w medicover która pomaga mi jak może ze skierowaniami...ona po 2 poronieniach dała mi skierowanie na cały zespół antyfosfolipidowy bo ginekolodzy nie chcieli[emoji53]później natraiflam po przejściu 6 ginekologow na babeczke która mi pomaga i robi usg zawsze i skierowania...teraz mam np już w systemie na 3 beta i tsh...
skąd jesteś to może polecę lekarzy?

Lekarz musi dac skierowanie bo na zyczenie to tylko morfologia,glukoza i cholesterol i mocz raz na miesiac...
ja mam swoją internistka w medicover która pomaga mi jak może ze skierowaniami...ona po 2 poronieniach dała mi skierowanie na cały zespół antyfosfolipidowy bo ginekolodzy nie chcieli[emoji53]później natraiflam po przejściu 6 ginekologow na babeczke która mi pomaga i robi usg zawsze i skierowania...teraz mam np już w systemie na 3 beta i tsh...
skąd jesteś to może polecę lekarzy?

Z Wrocławia.. Fajnie by było miec skierowanie na betę w systemie... Płace za pakiet a w sumie niewiele z niego korzystam... :(

reklama
Dziewczyny, a ja się zastanawiam czy nie nabroiliśmy...:errr: Bo byłam przekonana, że powinnam już dostać @, czekam i czekam, aż coś mnie tknęło i sprawdzam, że to dopiero za 4 dni mam termin... a w weekend piątek sobota przed majówką zaszaleliśmy z mężem bez zabezpieczenia :szok: ale byłam przekonana, że już można.....nawet się Wam tu chwaliłam, że jak teraz na razie spokojnie nic nie planujemy to radość z seksu większa....masz ci los.
Teraz w pracy siedzę i od rana mam uczucie jakbym miała okres, w sensie, jakby mi ciągle ciurkiem "coś" leciało (w poprzedniej ciąży tak miałam ale wkładka sucha) i teraz mnie w podbrzuszu zakuło aż jęknęłam na głos....:szok:
No to będzie klops....

....czekam do 9 tego na @.....a jak nie to robię test....:-( :( tylko nie taka miała być kolejność :hmm:

Do góry