reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Starania po straconej ciąży

Azylek no wlasnie niestety nie bo sama nie moge a ten moj doktor chyba nie przejmuje sie za bardzo. Dorwe go moze w tym tyg albo w nastepnym.

Chyba bedziemy probowac. Jestem na to mocno nastawiona. Zbadam tylko te piersi bo mi to spokoju nie daje.

U mnie zabieg byl w 11 tyg 3 dniu ale w szpitalu uwazaja ze maluszki przestały sie rozwijac w 8. Co mnie zasanawia to to ze ja co 2 tyg wizyte mialam i w 10 tyg na usg bylam i lekarz mi mowil ze wszystko dobrze. A jak poszlam w 11 + 2 to okazalo się ze nic od poprzedniej wizyty nie urosly. Ehh... Mi w szpitalu mowili ze podali mi cos na obkurczenie maicy. Ciekawe czy to cos zmienia.

Dziewczyny zycze tego Wam wszystkim i sobie zebysmy jak najszybciej miały piękne ciążowe brzuszki.

reklama
Aneta w PL też aplikują tabletki na rozwarcie szyjki. Ale sam zabieg też ją podrażnia przecież, choć oczywiście jak tabletki dobrze zadziałają to plusem jest właśnie to że nie muszą na siłę robić rozwarcia. Ja bym jednak skonsultowała to z ginekologiem mimo wszystko bo szyjka musi wrócić do stanu sprzed ciąży żeby była w stanie utrzymać kolejną... ja najpierw miałam zalecone czekać trzy cykle ale właśnie na kontroli lekarz stwierdził, że szyjka ok i przede wszystkim macica też zagojona i dał zielone światło po drugim cyklu. zresztą ja osobiście wolałam czekać bo nie chciałam ryzykować kolejnej straty... mi też ginekolog powiedział, że bywa tak że szybko można zajść w kolejną ciążę bo organizm jakby "pamięta" ciążę ale powiedział też że to żadna reguła. Czasem bywa tak, a czasem nie.

Azylek ja tez slyszalam ze od razu jest latwiej zajsc ald jak pytalam mojego lekarza o to, to powiedzial, ze nie ma reguly na to i ze roznie bywa. Nie wiem od czego to moze zalezec, moze to kwestia psychiki? Ja chyba zaczynam w to wierzyc bo stresuje sie kolejna ciaza, mysle jak to bedzie.... no i ta prolaktyna, wiele dziewczyn po ciazy ma ja podwyzszona a ta cholere sie ciezko zbija:/

Ja dokładnie rok temu się dowiedziałam o ciąży, pod koniec marca niestety poroniłam, i praktycznie od razu chciałam zajść w następną ciążę i myślałam że to dobry pomysł dopóki nie zobaczyłam na teście dwóch kresek. Spanikowałam i szybko pojawiło się krwawienie, szpital, beta, leki i ciągły stres a jak beta zaczęła spadać naprawdę poczułam ulgę. Po tamtych wydarzeniach uznałam że nie jestem gotowa na kolejną ciążę i poczekam trochę żeby odpocząć i podejść do wszystkiego bez stresu.

Aneta w niektórych szpitalach dają na wywołanie poronienia w innych odrazu czyszcza
Ja pojechalam do takiego szpitala gdzie właśnie dają tabletki bo chciałam żeby było jak najmniej ingerencji bo często szyjke można uszkodzić. Niestety albo i stety szyjka się otworzyła ale niestety po dobie oczyszczania okazało się że nadal maleństwo jest w macicy. Miałam wybór albo jeszcze jedna doba albo lyzeczkowanie. Nie wytrzymałam emocjonalnie było to dla mnie za ciężkie żeby kolejny dzień czekać aż poronie ;-( Mi ginka która robiła zabieg powiedziała żeby poczekać te 3 miesiące żeby się wszystko zagoilo i w macicy urosła odpowiednią ilość endomendrium czy jak to się pisze żeby kolejne jajeczko mogło się zagniezdzic w macicy. Poczekalismy te 3 miesiące a w tym czasie robiłam badania i przeżywałam żałobę. W 4 cyklu a pierwszy kiedy się zdecydowaliśmy zaszłam w kolejną ciążę a teraz moje szczęście leży koło mnie. Cała ciąża była wysokiego ryzyka na lekach a od 19 tc praktycznie do końca była leżąca. Wiedziałam że będzie ciężko i ogromny stres żeby znowu nic się nie stało
Na szczęście udało się i myślę o rodzenstwie dla synka. Jeszcze muszę poczekać bo było cc ale jak już dostaniemy zielone światło też będę znowu wszystko przeżywać tak jak wy teraz.

Dziewczyny....martaha, Beti39 spolczuje przejsc teraz....na pocieszenie, ja po pustym pecherzyku w 5-6 tyg, zaszlam w nastepnym cyklu w ciaze i mam coreczke juz dwu letnia- a 41 lat mam teraz!

U Australii, po zabiegu w 12 tyg, ( ciaza zatrz w 8) kazali zaczekac 2 pelne cykle i na trzeci zielone swiatlo,
Czyli radza nawet nie pelne 3...optymalne to jest podobno.Po bioch...od razu po okresie! Ale nie wiem jak pozniejsze straty...
I moje dwie znajome tez- od razu po okresie drugim, szkoda czasu! - jezeli wczesna ciaza oczywiscie
, ale i tak dluzej nkz 3 miesiace nie czekajcie, chyba , ze psychicznie nie jest sie gotowym, Ja radze nie czekac za dlugo dziewczyny...
a i radze zdrowa dieta, troche cwiczen dodac I jesc soje radze:) i troszke czeronego winka czasem na rozluznienie i do dziela! wszystko to pobudza organizm!

Pozdrawiam cieplo!
P.s. A i jeszcze co do lekow, mnie bez badan szczegolowych Wasz acard zalecill gin ( tutaj aspiryna100) zalecaja nie przesadzac z nospa w ciazy, podobno nie pozostaje to bez skutkow ubocznych dla dzieciatka

Ostatnia edycja:
Ozila soja jest niezdrowa bo to genetycznie modyfikowany stwór. Jeśli chodzi o to kiedy zacząć starania to myślę że zależy to i od tego jaka była to już ciąża ale też czy wszystko się zagoilo i o tym myślę że lekarz powinien zadecydować kiedy dać zielone światło a już sami wtedy decydujemy. Oczywiście można olać lekarza i starać się odrazu ale myślę że rozsadniej jest chwilę jednak poczekać. Każdy zresztą decyduje sam :-)

reklama
Kurcze u mnie nie ma krwawienia coś się nie rozkręca ale od rana boli podbrzusze okresowo to może dzisiaj...
Beti myślami jestem z tobą. ..

Do góry