Nadzieję trzeba mieć zawsze dopóki @ nie ma
temperatura zmierzona sporadycznie niestety nic Ci nie powie bo nie wiadomo jaka była w pierwszej fazie cyklu
zresztą jeżeli chodzi o pomiary przy staraniach najlepszy byłby termometr z dwoma miejscami po przecinku bo czasami nawet wydawałoby się niewielkie różnice już potwierdzą owulację
a duphaston kiedy masz brać skoro lekarz nie potwierdza pęknięcia pęcherzyka?
@paulina1994 pierwsza @ po poronieniu się nie liczy bo ten okres świeżo od poronienia do pierwszej @ zazwyczaj jest inny bo organizm musi wrócić do siebie. Więc biorąc pod uwagę kolejne cykle czyli 35 i 33 dni to miesiączki masz regularne
owulacja jest mniej więcej 14 dni od końca cyklu czyli u Ciebie faktycznie wypadałoby nawet później niż piszesz bo nawet ok 20 dc. Ja jestem mistrzem późnych owulacji bo dwie ostatnie ciąże mam właśnie z późnych owulacji (po 30 dc!). Rzeczywiście plamienia w drugiej fazie cyklu świadczą zazwyczaj o niedomodze lutealnej (lub inaczej niewydolności ciałka żółtego) i pierwszym leczeniem jest podanie luteiny lub duphastonu, ale już po owulacji. Ja też kupę kasy przeznaczyłam na monitoringi bo też chodziłam przywatnie i to przez ponad dwa lata właściwie w każdym cyklu... Choć zazwyczaj sam monitoring lekarze liczą trochę taniej niż zwykłą wizytę bo to dosłownie 3 minutki
ja za zwykłą wizytę płaciłam 180 zl a za sam monitorining 60 zł (a przy moich cyklach czasem miałam nawet po 4-5 w cyklu...). Jak nie chcesz lub nie możesz przeznaczyć kasy na te wizyty to spróbuj może dodatkowo na NFZ zapisać sie do jakiegoś lekarza tylko na monitoringi, no albo próbuj sobie przesunąć tą luteinę choć ja akurat nie bardzo lubię bez konsultacji z lekarzem kombinować z lekami które biorę