reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po straconej ciąży

reklama
Motywujesz mnie anetko, dzieki Tobie i innym dziewczynom mam nadzieje. Lekarz ogladal i mowil ze nie duzo tego ale nic na usg nie wynalazl, szyjke ogladal tez ze ok. Dopiero co wymaz mialam robiony wyniki w porządku. Mam zle doswiadczenie z lokalnej ip tam nie wroce. Do tego szpitala w ktorym pracuje moj lekarz mam 80 km bylam tam raz. On na ostatniej wizycie mowil ze z dzieckiem jest ok kazal mi brac duphastron i nospe forte. Ja biore acard i clexan moze to dlatego moze cos sie zagoic nie chce, jak cos robie to peka naczynko. Moze dlatego ze za szybko w ciazy jestem po poronieniu. Wzielam jeszcze luteine dopochwowa dodatkowo i bardzo duzo leze. Moze to pomoze.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Motywujesz mnie anetko, dzieki Tobie i innym dziewczynom mam nadzieje. Lekarz ogladal i mowil ze nie duzo tego ale nic na usg nie wynalazl, szyjke ogladal tez ze ok. Dopiero co wymaz mialam robiony wyniki w porządku. Mam zle doswiadczenie z lokalnej ip tam nie wroce. Do tego szpitala w ktorym pracuje moj lekarz mam 80 km bylam tam raz. On na ostatniej wizycie mowil ze z dzieckiem jest ok kazal mi brac duphastron i nospe forte. Ja biore acard i clexan moze to dlatego moze cos sie zagoic nie chce, jak cos robie to peka naczynko. Moze dlatego ze za szybko w ciazy jestem po poronieniu. Wzielam jeszcze luteine dopochwowa dodatkowo i bardzo duzo leze. Moze to pomoze.

Przypomnij mi kiedy poronilas? Czy miałaś robione badania na zespół anty? Czy clexane dostalas w ciemno? Konieczny był zabieg?

Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom

Dorcia pierwszy raz poronilam w 16.0 tc 1 lipca 2016 w ktorej nie plamilam ani raz, nie bralam luteiny ani progesteronu, drugi raz 30 listopada w 9 tygodniu ale wtedy od 7 tc czekalam na cud ze jednak bedzie dobrze. Prawie wszystkie badania robilam prywatnie po 2 poronieniu. Robilam Trombofilie mam 2 mutacje, potem chcialam zrobic zespol antyfosfolipidowy ale duren z labolatorium wcisnal mi kit ze to to samo co p/c kardolipidowe, a dla mnie to wszystko bylo nowe i nie wiedzialam zgodzilam sie. Teraz juz wiem ze brakuje mi jeszcze pozostalych dwóch badan z zepolu antyf. Te p/c kardolip. wyszly mi w pożądku. Wizyte u hematologa mam umowiona dopiero na 11 kwietnia wiec nie jestem na 100%zdiagnozowana. Pewnie bym to zrobila jak by nie fakt ze zaszlam w ciaze. Przy zespole antyfosfolipidowym i mutacjach genetycznych podaja clexan i acard. Takie tez bylo zalecenie mojenj genetyk od 12 dc acard a po pozytywnym tescie clexan. Mam to na pismie.
Czy zabieg byl potrzebny, dostalam tabletki poronne i poronilam w calosci jajo plodowe. Twierdzili lekarze ze cos tam zostalo, niby mnie wyczyscili ale jeszcze przez 2 tygodnie po mialam straszne bole kiedy wydostawaly sie ze mnie fragmenty tkanek. Po poronieniu w 16 tc tez mialam czyszczenie i wtedy bylo inaczej 2 dni krwawilam a potem tylko lekko plamilam Wiec wydaje mi sie ze zabievg byl bez sesu. Byla u mnie na sali dziewczyna z ciaza biochemiczna i ja tez wyczyscili tylko nie wiem po co, podejrzewam ze im nfz za to placi.

Hajmal skoro lekarz na usg nie zauważył nic niepokojącego to może faktycznie jest to kwestia leków rozrzedzających krew. Pamiętam w poprzedniej ciąży jak miałam plamienia (co prawda nieporównywalne do Ciebie bo pojawiły się tylko 2-3 razy), to właśnie też lekarz na usg nic nie widział i stwierdził, że prawdopodobnie naczynko pękło a przez acard może się jakby dłużej goić bo nie może się do końca "skleić". Ja faktycznie widziałam różnicę przy lekach nawet po pobieraniu krwi czy skaleczeniach bo naprawdę dobrych kilka minut trwało zanim się zatamowało. Teraz biorę Zaax i mam podobnie choć wydaje mi się, że jest jednak trochę lepiej i krew leci krócej.
A że się tak dopytam jeszcze o tą trombofilię. Bo Ty robiłaś w testdna, tak? Ale robiłaś na miejscu czy sama wymaz pobierałaś i dostarczałaś do lab? Moja lekarka namawia mnie żebym sobie zrobiła badania, a zauważyłam że ceny mają tam niższe niż w stacjonarnych laboratoriach. Tylko zastanawiam się właśnie jak to jest z tą wiarygodnością wyniku przy samodzielnym pobieraniu (bo widzę, że różnica w cenie duża jeśli pobierasz w lab a samemu). Podpowiesz mi coś? Miałam testy na zespół antyfosfolipidowy, ale w normie. Antykoagulant tocznia przy górnej granicy ale jednak w normie, a przeciwciała kardiolipidowe i p/beta-2-glikoproteinie ok. Myślisz że faktycznie mimo to mogłyby wyjść problemy zakrzepowe? Mam kilka "podejrzanych" objawów, ale do tej pory tak jak mówię-bad z krwi jak i usg doppler są ok. Dzięki za każdą sugestię :)

Dzieki dziewczny. Dobrze was miec. Chociaż wy rozumiecie. Dzis kolejna dawka ciazowych goscinnosci. Nienawidze weekendow.

Trabofilie robili mi od razu z badaniem przyczyny poronienia, wymaz mieli ten ktory wyslalam zeby znalesc przyczyne poronienia. Chyba z 15 sekund pocieralam wewnatrz policzek patyczkiem kosmetycznym wkladalam do koperty malej i do duzej. Przyjechal po tkanki i moj wymaz od nich kurier, byl oplacony w cenie. Jak sie z nimi umawialam to mi wyslali instrukcje jak i co zrobic. Bardzo fajnie mnie poprowadzili bez niejasnosci. Gdzies tam pisali ze wysylaja kuriera z wymazowka ale mi ta pani powiedziala ze nie ma sesu bo juz to jest na tych patyczkach i wystarczy.
Nie chce cie wprowadzac w blad ale gdzies w czelusciach internetu znalazlam dokladniejszy opis mutacji ktore mam ja i z tego wynikalo ze jeden typ mutacji ten co ja mam nie powoduje powstawania zylakow (nie mam ich, tez mialam usg zyl ponad miesiac temu) ale moze powodowac wylewy krwi do np do mózgu. A drugi juz powoduje zylaki.
Nie chce cie w blad wprowadzic bo nie mam jak teraz siegnac do tych artykolow.
Mimo wszystko polecam to badanie zrobic. Bedziesz miala jasnosc. I potem poczytaj w internecie, mam nadzieje ze zaden ci nie wyjdzie nieprawidlowy

Trabofilie robili mi od razu z badaniem przyczyny poronienia, wymaz mieli ten ktory wyslalam zeby znalesc przyczyne poronienia. Chyba z 15 sekund pocieralam wewnatrz policzek patyczkiem kosmetycznym wkladalam do koperty malej i do duzej. Przyjechal po tkanki i moj wymaz od nich kurier, byl oplacony w cenie. Jak sie z nimi umawialam to mi wyslali instrukcje jak i co zrobic. Bardzo fajnie mnie poprowadzili bez niejasnosci. Gdzies tam pisali ze wysylaja kuriera z wymazowka ale mi ta pani powiedziala ze nie ma sesu bo juz to jest na tych patyczkach i wystarczy.
Nie chce cie wprowadzac w blad ale gdzies w czelusciach internetu znalazlam dokladniejszy opis mutacji ktore mam ja i z tego wynikalo ze jeden typ mutacji ten co ja mam nie powoduje powstawania zylakow (nie mam ich, tez mialam usg zyl ponad miesiac temu) ale moze powodowac wylewy krwi do np do mózgu. A drugi juz powoduje zylaki.
Nie chce cie w blad wprowadzic bo nie mam jak teraz siegnac do tych artykolow.
Mimo wszystko polecam to badanie zrobic. Bedziesz miala jasnosc. I potem poczytaj w internecie, mam nadzieje ze zaden ci nie wyjdzie nieprawidlowy

No właśnie czytałam o tym pocieraniu patyczkiem i nie byłam przekonana czy to w 100% wystarczy. W takim sensie, że jakoś nie byłam do końca przekonana czy faktycznie sama dobrze sobie przez to pocieranie pobiorę. Także dziękuję za rozwianie wątpliwości.
Właśnie tak się zastanawiam, że jednak chyba się zdecyduję. Te 350 zł to nie są mega duże pieniądze a gdyby czasem jednak coś miało wyjść to lepiej wiedzieć i się zabezpieczyć odpowiednimi lekami. U mnie w mieście ten zestaw można kupić w jednej aptece więc też nie musiałabym czekać na kuriera od nich.
Także jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje :)

reklama
@ daje mi w kość :( dziś bardzo mocno się leje więc bez sił jestem :) ale pocieszam się tym że zaraz minie i będę się mogła starać :) ostatni cykl żeby urodzić w tym roku :)

Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry