reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po straconej ciąży

reklama
Czego mogę się dowiedzieć robiąc badania genetyczne płodu? Czy może warto zbadać mnie i męża?

Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom
Badanie genetyczne płodu pokaże czy przyczyną obumarcia ciąży była wada genetyczna (i jeśli tak to jaka). No i tym samym dzięki badaniu genów zostanie ustalona płeć.
Dodatkowo po dwóch udokumentowanych poronieniach przysługuje Wam porada genetyczna i badania w ramach NFZ - tam mogą zbadać Wasze kariotypy żeby sprawdzić czy u Was w genach wszystko ok, czy nie jesteście nosicielami jakiejś translokacji itd (potrzebujecie osobno skierowanie dla siebie i dla męża).
Ja robiłam zarówno badanie dziecka po poronieniu (u nas było podejrzenie wady, badania robiliśmy praktycznie tylko dla potwierdzenia), jak i byliśmy też w poradni genetycznej i badali nasze kariotypy.

Badanie genetyczne płodu pokaże czy przyczyną obumarcia ciąży była wada genetyczna (i jeśli tak to jaka). No i tym samym dzięki badaniu genów zostanie ustalona płeć.
Dodatkowo po dwóch udokumentowanych poronieniach przysługuje Wam porada genetyczna i badania w ramach NFZ - tam mogą zbadać Wasze kariotypy żeby sprawdzić czy u Was w genach wszystko ok, czy nie jesteście nosicielami jakiejś translokacji itd (potrzebujecie osobno skierowanie dla siebie i dla męża).
Ja robiłam zarówno badanie dziecka po poronieniu (u nas było podejrzenie wady, badania robiliśmy praktycznie tylko dla potwierdzenia), jak i byliśmy też w poradni genetycznej i badali nasze kariotypy.
Możesz mi powiedzieć co wyszło w Twoich badaniach i jak potoczyły się Wasze dalsze losy

Możesz mi powiedzieć co wyszło w Twoich badaniach i jak potoczyły się Wasze dalsze losy

U nas już od usg w 11 tc był widoczny obrzęk, który narastał z każdym dniem. Lekarze podejrzewali wadę genetyczną, miałam mieć amniopunkcję dla potwierdzenia ale w terminie amnio okazało się, że ciąża obumarła. Po badaniach genetycznych po poronieniu wada potwierdziła się (była to wada przypadkowa, która zdarza się raz na 4000 urodzeń także u zdrowych par), byliśmy też w poradni genetycznej i po badaniach kariotypu wyszło że oboje mamy prawidłowy kariotyp. Pół roku po poronieniu zaszłam w ciążę, urodziłam zdrową córkę która ma 1,5 roku. Teraz jestem w kolejnej ciąży, w 12 tc. Wczoraj miałam badania prenatalne i na razie wszystko jest ok.

U nas już od usg w 11 tc był widoczny obrzęk, który narastał z każdym dniem. Lekarze podejrzewali wadę genetyczną, miałam mieć amniopunkcję dla potwierdzenia ale w terminie amnio okazało się, że ciąża obumarła. Po badaniach genetycznych po poronieniu wada potwierdziła się (była to wada przypadkowa, która zdarza się raz na 4000 urodzeń także u zdrowych par), byliśmy też w poradni genetycznej i po badaniach kariotypu wyszło że oboje mamy prawidłowy kariotyp. Pół roku po poronieniu zaszłam w ciążę, urodziłam zdrową córkę która ma 1,5 roku. Teraz jestem w kolejnej ciąży, w 12 tc. Wczoraj miałam badania prenatalne i na razie wszystko jest ok.
Cieszę się,że wszystko w porządku teraz :) bardzo mi pomoglas i dałaś iskierke nadziei,że to może zwykły pech :(

Cieszę się,że wszystko w porządku teraz :) bardzo mi pomoglas i dałaś iskierke nadziei,że to może zwykły pech :(

Oczywiście że to może być zwykły pech :) i na pewno doczekasz się swojego upragnionego maluszka :)
ja dopiero 4 ciążę donosiłam szczęśliwie mimo że oboje z mężem jesteśmy zdrowi.

Przepraszam za to,że tak mieszam ...Czy może po podaniu tabletek w szpitalu wszystko się ruszyć może i zabieg nie będzie potrzebny?

Bardzo mozliwe jesli sama sie calkiem oczyscisz.

f2w3yx8d8eesu797.png

reklama
Do góry