reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Starania po straconej ciąży

hej dziewczynki, dawno mnie nie było bo byłam zalatana jak już dawno nie byłam....

Chciałam się z Wami podzielić, że dziś a zwłaszcza jutro będę mieć smutny dzień... już mi dziś jest źle a co będzie jutro....
Jutro miał urodzić się mój Aniołek, którego straciłam pod koniec stycznia....
I choć pod serduszkiem noszę Wiktorkę, to serce mi się kraja jak pomyślę, że właśnie powiinam się przygotowywać do porodu,a jutro na świecie powinnien być mój Aniołek....
Wy mnie na pewno rozumiecie. POmyślcie o mnie, żebym jakoś przeżyła ten dzień....
A dodatkowo jutro rano idę na USG zobaczyć Wiktorkę, może ona mi humor poprawi....

reklama
Michalina
Każda z nas rozumie twój ból. Każda matka po stracie wie jaki to dzień...
Ale nosisz w sobie nowe życie, na pociechę, na osłodę tego co zawsze będzie bolało... Ściskam Cię i gratuluje córeczki :)

Ewikewik nie pomylilas sie?bralas luteine od 8 do 14 dc? przeciez luteina wzieta za wczesnie blokuje owulacje. bierze sie ja po owulacji. na ukotce jest ze od 16 dc ale ja mam np owu pozniej i gin mi dala, zeby brac od 19 dc. a badalas sobie progesteron w drugiej fazie cyklu?

michalina, ściskam mocno. Oby ten dzień był jednak pełen spokoju.. Ja wiem, że jednak smutnej refleksji, ale też mam nadzieję, że wizyta z usg, na której zobaczysz córę, da Ci duuużo sił.
Ja boję się Świąt Bożego Narodzenia. Takie rodzinne, ciepłe dni, a dla mnie przed wszystkim świadomość, że właśnie miał się pojawić ktoś, kogo już nigdy nie będzie.
W każdym razie przytulam Cię mocno, trzymaj się :blink:

W nocy śniło mi się, że jestem w ciąży. Rano zrobiłam więc test i nie pozostawił mi żadnych złudzeń - negatywny :-(

ewikewik dokładnie tak jak pisze Neta, ja też mam krótką fazę lutealną i teraz brałam duphaston po domniemanej owulacji. W tamtym miesiącu miałam owu w 25 dc i teraz wzięłam dupka od 27dc. Podobno on nie przeszkadza i jeśli ma się @ pojawić to i tak będzie. Przed owualacją nie powinno się brać progesteronu.

Sugerowałam się wpisem jednej z dziewczyn:
"

Czy w poprzednich ciążach dostawałaśprogesteron? I czy słyszałaś bicie serduszka? Nie pamiętam jak tobyło u Ciebie. Nie wiem też czy oznaczenie samego progesteronurozwiąże problem (czy dowiesz się czy to niewydolność ciałkażółtego). Wiem że niewydolność ciałka żółtego możeobjawiać się w dwojaki sposób: ciałko żółte wytwarza za małoprogesteronu, przez co nie dochodzi do pęknięcia pęcherzyka ijajeczko nie uwalnia się - pomimo pozytywnego testu owulacyjnego,płodnego śluzu i lekkiego wzrostu temperatury - owulacji możewcale nie być (bo nie pękł pęcherzyk) wtedy fala lutealna trwakrócej (wzrost temperatury nie jest duży) i @ przychodzi szybciej,całe cykle są krótkie. Dlatego kobietom poleca się, w okolicypołowy cyklu brać luteinę, aby wspomóc działanie ciałkażółtego, faza lutealna może się także wydłużyć poprzezbranie magnezu z wit.b6. Niewydolność ciałka żóltego możeoznaczać także, że do zapłodnienia dojdzie, jajeczko się osadziw macicy, jednak w pierwszych tygodniach ciąży dojdzie doporonienia, ponieważ progesteronu wytwarzało się zbyt mało.Dlatego kobietom w ciąży w 1 trymestrze poleca się branie na zapasprogesteronu (na wszelki wypadek, gdyby to jednak była wina ciałkażoltego). Na koniec 1 trymestru ciąży wytwarza się łożysko,ciałko żółte przestaje pracować, i wtedy właśnie robi się"bezpieczniej" bo progesteron (z ciałka żółtego) niejest już potrzebny, ciałko żólte przestaje je wytwarzać,odchodzą mdłości i inne atrakcje - bo zaczyna funkcjonowaćłożysko. Wtedy też dzidzia samodzielnie zaczyna produkowaćhormony np.TSH (wcześniej pobiera je z organizmu matki, dlatego takważne jest aby nie mieć niedoczynności, bo pomyśl, jeżelihormonów jest za mało dla samej mamy, to jak ma starczyć dla mamyi dziecka?).
"
Zrozumiałam to tak, że jak jest niedobór to trzeba delikatnie podstymulować proces dojrzewania jajeczka czyli zacząć przed owulacją? Pomijam branie luteiny na podtrzymanie ciąży bo nie o to mi teraz chodzi...

michalina wiem co czujesz... mi się zbiegły daty kiedy dowiedzialam się że jestem w pierwszej ciąży z domniemanym dniem porudu drugiej ciąży. No nic głowa do góry dla Ciebie teraz bije serduszko Wiktorii, niech doda Ci siły i odwagi;)

Celta- przykro mi, ale następny dzień przed nami:) Oby owocny...

ewik- nie znam się i nie umiem Ci pomóc niestety, ale całym sercem mam nadzieje, że to implantacja;*

Ewik luteine bierze sie po owu, w fazie lutealnej zeby bylo wystarczajaco progesteronu... mysle, ze teraz jak odstawilas lutke to nadejdzie jednak @ i objawy sa zwiastunem wredoty... niestety

Michalinko jestesmy z Wami calym serduchem, wiem jak ciezki to dzien... ale postaraj sie zajac mysli spotkaniem z Wiki :-) to jest teraz najwazniejsze. Pamietaj, ze gdy Ty jestes niespokojna to ona to odczuwa. Ja sie strasznie balam "dnia terminu porodu Sary" przed chodzilam jak struta, balam sie, poplakiwalam... a tego dnia akurat (nie pamietam co mnie tak zaaferowalo) ze uswiadomilam sobie date na nastepny dzien dopiero... ze TO bylo wczoraj...

No to przedobrzyłam. Biję sobie brawo! Za dwa tygodnie pierwsza rocznica śmierci mojej córki a brzuch dalej pusty... Jestem załamana...

reklama
Cześć Kochane! Na razie nie mam dostępu do internetu, tylko z tel, przez co nie pisałam długo - za to staram sie być na bieżąco ;)
Michalina ogromnie sie cieszę, ze u Wiktorii wszystko ok ;) rosnijcie obie zdrowo. W ten weekend na Torwarze maja być jakieś targi, bedzie można zrobić usg, więc strasznie chciałabym sie wybrać bo juz praktycznie miesiąc nie podgladalam malucha.
eska nie zdążyłam chyba jeszcze pogratulować ;) bardzo sie cieszę! Historia o drzewach niesamowicie wzruszajaca i taka prawdziwa...
Izka Igorek jest cudny!!! Tez zastanawiamy sie nad tym imieniem dla naszego Smyka. Jak samopoczucie? Wszystkie krwiaki sie wchlonely?
celta, Madziorrek Witajcie! Trzymam za Was kciuki!
Karo mała jest boska ;) jak księżniczka! U mnie w miarę ok. Troche martwi mnie napinanie brzucha, przy tym jest raki kilkusekundowy ból. Czasami wiem, ze to Mały sie wypina, bo brzuch mam krzywy ;) ale czasem wydaje mi sie, ze te napinania i chwilowe skurcze nie są związane z ruchami. W czwartek mam wizytę więc moze gin mnie uświadomi i uspokoi.
No i kupiłam juz troszkę ubranek ;) powoli zacznę chyba juz kompletowac co trzeba.
Staraczki za was nieustanne &&&&&&&&&!!!!

Do góry