reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po raz pierwszy :)

SLeep tak ESPUMISAN dla dzieci. Wiem że sa odpowiedniki i są tańsze ale ja to polecam bo sama sprawdziłam skuteczność:)

Pok mnie troszke przeraża wizja przebywania mojego synka u babci. Widzę jak pakuje słodycze w swoje ukochane wnuczki (mimo próśb ich taty by nie dawac s łodkości) Dziewczynki w wiemu 9 i 5 lat a maja mocno wystające brzuszki i ogólnie widac że są "dobrze karmione" . Wiem że nawet jak powiem NIE to ja za drzwi a dziecko będzie miało wszystko co chce ;/ Rozumiem rozpieszczanie ale MĄDRE . Irytuja mnie wypowiedzi "dziadkowie sa od rozpieszczania" mam ochote zapytać czy od krzywdzenia też ale nie moje małpy nie mój cyrk.

Fifciu to super że wszystko z niuniem ok. CO do jedzenia sama uważam że skoro dziecko mi ładnie rośnie na cycolu to nie chcę mu dodawać jeszcze węglowodanów itd bo będzie za szybko przybierał i go utuczę. Najważniejsze że nie jest głodny i widać mu to mamine mleczko służy . Jeszcze jak wspominałam skonsultuję się z lekarką której ufam i zobaczymy co powie:)

Ostatnia edycja:
reklama
Pok ja zgadzam się z Iwaskiem! Ja wiem ze dziadkowie nie chcą źle... ale rozpieszczanie jednak musi być madre... tak jak to Miq napisała, oni będą karmić słodyczami a ja będe latać po lekarzach w razie problemów... super układ... Poza tym, jeśli oni nie będą respektować pewnych moich zasad to ukrócę im te spotkania (a mój mąż jest jeszcze bardziej bojowo nastawiony w tych sprawach) Ja będe ustalała pewne zasady a dziadkowie będą mówić "nie słuchaj matki, my ci pozwalamy" a później kto będzie miał problemy wychowawcze? Dziadkowie czy ty będziesz się bujać? To co napisałaś jest piękną sprawą ze strony dziecka... ale - przepraszam za to co napiszę - współczuję twoim rodzicom... ty się śmiejesz z tych wyprowadzek a im zapewne tak śmiesznie nie było - mi by serce pękło, nawet jeśli to tylko zabawa...

Pok ja wiem właśnie ze muszę sama sobie to też przemyśleć! ale już wiem ze będe podawać jedzenie raz dziennie tylko na razie bo jak będe tak dokarmiać to zaraz mleko w piersiach stracę...

Sleepy potwierdzam! Ja dostałam teraz Esputicon (czyli to samo co Espumisan) i super zadziałał! :tak:

O dobre wiesci,super,ze z Konradem ok a doszliscie do tego od czego mógł go boleć brzuszek?

my też już po szczepieniu :) Małgosia dzielna była waży 3050 g i mierzy 48cm :-) ja dostałam skierowanie na badania żeby mnie sprawdzić czy już ok z wątrobą nerkami i płytkami krwi

sleep my też dajemy espumisan i działa także polecam

Iwasku pozwolę sobie wkleić opis ze stronki co to zespół hellp
Zespół HELLP (hemoliza, podwyższone stężenie enzymów wątrobowych i mała liczba płytek) jest jednym z kilku możliwych stanów zagrożenia życia, jakie mogą rozwinąć się w ostrym stanie przedrzucawkowym. Częstość występowania zespołu HELLP w ciążach powikłanych ciężką gestozą szacuje się na 4-12%, jednak dużo więcej kobiet ze stanem przedrzucawkowym, prawdopodobnie 20-50%, ma łagodne odchylenia od normy w zakresie enzymów wątrobowych, bez pełnego obrazu zespołu HELLP.Zespół ten może występować we wczesnym okresie ciąży i jego częstość jest więkksza u wielorudek. Pełnoobjawowy zespół HELLP charakteryzuje się wysoką śmiertelnością matek i dzieci. W danych dotyczących śmiertelności okołoporodowej wskaźnik waha się od 10 do 60%.Powikłania obejmują DIC,oddzielenie łożyska,ostrą niewydolność nerek i obrzęk płuc .
OBJAWY KLINICZNE
Typowe objawy to ból w nadbrzuszu lub w prawym podżebrzu (65%) z towarzyszącymi nudnościami i wymiotami (35%). Zwykle badaniem stwierdza się bolesność uciskową w prawym podżebrzu. Już wcześniej może występować nadciśnienie któremu może lecz nie musi towarzyszyć białkomocz. Zespół HELLP może też być pierwszym klinicznym objawem zespołu przedrzucawkowego. W rozmazie krwi obwodowej stwierdza się niewielkiego stopnia hemolizę, ale rzadko jest ona na tyle nasilona, aby spowodować niedokrwistość.
Na obraz choroby składa się też niska (zwykle < 100 000) lub obniżająca się liczba płytek oraz podwyższone stężenie aminotransferaz. W ciężkich przypadkach liczba płytek krwi może obniżyć się poniżej 30 000, a u niektórych kobiet może rozwinąć się zespół wykrzepiania wewnątrznaczyniowego (20%). Stężenie aminotransferaz jest zwykle podwyższone wyraźnie ponad górne granice normy, podobnie jak i stężenie dehydrogenazy mleczanowej. Wzrost stężenia wolnej bilirubiny jest odzwierciedleniem stopnia nasilenia hemolizy. Diagnostyka różnicowa obejmuje ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych i zespół hemolityczno-mocznicowy z towarzyszącą plamicą małopłytkowo-zakrzepową. Niektórzy uważają, że wszystkie te jednostki chorobowe mogą być składowymi szerokiego spektrum objawów tej samej choroby. Śmiertelność matek jest związana z odklejeniem łożyska, krwiakiem podtorebkowym wątroby i ostrą niewydolnością nerek.

ja miałam 15 tys płytek tylko

Kurcze.... Neciu a po porodzie też się to utrzymuje czy jest szansa że tak jak z cukrzyc ą ciązową może się cofnąć?
Miałas to juz zdiagnozowane przed ciążą?

Sleepy ja od pediatry dostałam Debridat na kolki, przeszło ale po tygodniu zrezygnowałam bo zawiesina jest gęsta i młody mi się ksztusił. Potem przeszłam na Bobotic i byłam zadowolona :-)

Fifka posiłki 3 razy dziennie???!?!?! Co to za lekarz!?
Dzieci cyckowe powinny mieć urozmaicaną dietę najwcześniej po ukończeniu 5tego miesiąca!
Mając do czynienia z wieloma mamuśkami, żadna tak wcześnie dziecku na cycku nie dawała jedzenia stałego. Moim zdaniem lekarz chyba Cię w błąd wprowadził i ja bym na Twoim miejscu została przy marchewce i jabłku na razie. Daj się Konradowi oswoić z pokarmem stałym.

iwasku to się pojawia nagle u mnie powstało w ciągu doby około może dwóch do takiego stanu w jakim byłam, to się cofa ale może zostawić ślady u dziecka i mnie. Małgosia jest zdrowa bo mamy wyniki badań które do Warszawy wysyłane były, a u mnie trzeba zrobić badania wątrobowe, płytki, mocz itp choć powinno być dobrze. Za to powiedzieli mi że przy kolejnej ciąży znów to samo na 90 % się zdarzyć może.

reklama
Neciu to zdrówka kochana zyczę! Oby wszystko wróciło do normy.
Rozumiem że jak będziecie planować drugie dziecko to wezmą to pod uwagę i jest możliwość sprawdzania , podawania leków aby nic się nie stało czy za duże ryzyko?

Do góry