reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

zoszka-dziekuję bardzo ;);)
amalfi-płyn do higieny intymnej??szok....ale każdy?ja od lat z ziaji uzywam...wiem ze sa takie dla kobiet w ciazy ale nie widziałam zadnych dla...hmmm...starajacych się...haha.to czym sie myć?moj lekarz internista zdecydowanie odradza mydło.

reklama
No tak slyszalam albo czytalam bo kwas mlekowy ktory jest w kazdym tym plynie utrudnia poruszanie sie zolnierzykow, dlatego w plodne nie uzywam
zoszka no rzeczywiscie widac ten podwojny pechol!! Nie wiem co to.

Ostatnia edycja:
ja się na pęcherzach nie znam, ale tą podziałkę widać wyraźnie ;)
;D No wlasnie.. dziki pęcherz, ja tez sie nie znam, podejrze go moze w pon na usg!

zoszka-dziekuję bardzo ;);)
amalfi-płyn do higieny intymnej??szok....ale każdy?ja od lat z ziaji uzywam...wiem ze sa takie dla kobiet w ciazy ale nie widziałam zadnych dla...hmmm...starajacych się...haha.to czym sie myć?moj lekarz internista zdecydowanie odradza mydło.

wlasnie.. ja mam firmy aa ale uzywam sporadycznie, zeby nie ingerowac we flore bakteryjna.. sama juz nie wiem 0 myjemy sie jest zle nie myjemy jeszcze gorzej;p ale spoko jak fasola bedzie chciala przyjsc to przyjdzie;)

Mam...z tego co znalazłam jest całkiem na opak....skopiowane z zdrowystartwprzyszlosc

"9. Dbaj o higienę narządów rodnych. Nawracające infekcje dróg rodnych nie sprzyjają zajściu w ciąże. Stosuj więc płyny do higieny intymnej (najlepiej zawierające pałeczki kwasu mlekowego), pozwalające utrzymać w pochwie stałe pH (przyjazne dla plemników)...."

becnie bardzo wiele pań używa płynów czy żeli do higieny intymnej. I dobrze, ponieważ pomagają w utrzymywaniu prawidłowej flory bakteryjnej w pochwie. W czasie starań o dziecko jednak nie powinno się ich stosować. Dlaczego? Ponieważ zawierają pałeczki kwasu mlekowego, które dodatkowo zakwaszają (i tak już kwaśne) środowisko pochwy. Służą one zdrowiu okolic intymnych kobiety, ale nie plemnikom, bo te najlepiej czują się w środowisku zasadowym. Tak naprawdę już niemal wszystkie preparaty do higieny intymnej mają w składzie kwas mlekowy. Czym zatem powinnaś myć się w okresie prób zajścia w ciążę? Możesz używać płynów do mycia ciała dla niemowląt (np. Skarb Matki, Nivea) albo płynów do mycia ciała dla alergików (np. Emolium). Ale na tym twoja ostrożność nie powinna się kończyć – unikaj też globulek dopochwowych, pianek, płukanek, płynów do irygacji z kwasem mlekowym (np. Floragyn, Gyntima). Mimo że zwalczają one bakterie i grzyby oraz przywracają równowagę biologiczną w pochwie, to jednak bywają przeszkodą w zajściu w ciążę.

A ja znalazlam to co na gorze, czytajcie wiec
Ja tam niczego do cipki wkladac nie bede w plodne, zeby sobie nie pluc potem w twarz

Ostatnia edycja:
Ale wiesz BigChild, u mnie to tak pierwszy raz, że mi się okres spóźnia. Mam PCOS, ale miesiączki regularne, zero trądziku, otyłości czy owłosienia. To pewnie też dlatego, że nie jestem długo chora, bo tylko rok. I gdy nagle zaczęliśmy coś z tym robić i tu jak na złość miesiączka się zaczęła spóźniać ;/ cholera no! a sama nie moge tej luteiny brać na wywołanie??
Mozesz Jaga brac na wywołanie lutke - bo tak sie ja tez niekiedy bierze - a zaszkodzic nie zaszkodzi raczej, najlepiej skonsultuj to z lekarzem jeszce raz

Dobrze wiedziec, ze po dupku piersi nabrzmiałe. Choc pewnie i tak bede sobie wkrecac, ze moze sie udalo...
Poki co jeszcze kolo 2 tyg staran i oczekiwania. Głupio miec takie dlugie cykle...
Nabrzmiałe nabrzmiale bo to progesteron jest Big child takze bedzie takie skutki wywoływał, a nakrecac to si ekazda z nas raz na jakijs czas nakreca :p

Jaga to w takim razie czkemay na wiesci poniedzialkowe :)
Oczekusia lutke biore 2 lata, progesteron robilam pod koniec sierpnia w fazie lutealnej wynik byl w normie ok, wiec chyba teraz nie ma sensu juz robic

Dotka jesi robiłas badania w sierpniu to juz je masz - nie pisałas wczesniej ze je robiłas takze myslalam ze nie sprawdzałas - ale jak jest w normie to oki ;P

hie hie, musisz być szybciej, za jakieś 40 min wraca mój miły! i mam zamiar ubrać sexy ciuszki i się troszkę wychillować! :D musi być uśmiech na mordce, bo inaczej to na pewno dobrze nie będzie. Pozytywne myślenie to podstawa! :)))))
Usmiech na mordce to podstawa i tak trzymac bardzo lubie takie podejscie nic tylko pochwalic;P
a ja całkiem przypadkiem ostatnio oglądałam jakiś program na tvn style, że te wszystkie żele nie sprzyjają zajściu w ciążę i generalnie nie są za fajne dla kobiecej flory bakteryjnej, to tak apropos ;)

Jaga, będzie gorąco, mam nadzieję że na Księżu Małym Was słychać nie będzie ;p

Tez o tym słuchałam i czytałam ze wszystkie zele, te do higieny intymnej tez nie sprzyjaja staranka i powinno sie je odstawiac na ten czas, gin tez mi to powiedział, a dbac o higiene w ten czas mozna inaczej przeciez nic sie nam nie stanie ;P

reklama
Do góry