reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
Dziewczyny, jak chcecie żeby pranie było miękkie, białe a kolory nie farbowały to:

OCET PODCZAS PRANIA

- szklanka octu dodana do prania sprawi, że:
tkaniny będą miękkie,
wszelkie zarazki, bakterie zostaną zabite,
świeżo ufarbowane tkaniny utrwala kolor
(szklanka dodana do ostatniego płukania),
ubrania nie będą elektryzować się,

- czerwone oraz inne mocne kolory ubrań nie będą farbować podczas prania jeśli tuż przed włożeniem do pralki namoczymy je w occie na 10-15minut,

- pożółkłe ubrania rozjaśnią się jeśli namoczymy je na noc w roztworze z 12czesci wody i 1 części octu a następnego dnia upierzemy,

- skarpetki będą białe - przygotuj w garnku szklankę octu i 1 1/2 litra wody i doprowadź do wrzenia, przelej roztwór do miski lub wiaderka, włóż skarpetki, zostaw na noc, następnie wypierz,

- bawełniane i wełniane koce będą miękkie jeśli do prania dodasz 2 szklani octu.

UWAGA!!!! Do namaczania, prania lub płukania nie wolno stosować octu winnego, gdyż może on plamic ubrania. Do tych celów nadaje się jedynie biały ocet spirytusowy.

ooo to jest dopiero rzecz uniwersalna- ocet, a ja dodawałm kiedys sodę do prania białych rzeczy, ale jakoś nie było efektu:)). wypróbuję ocet:) tyko musze spisac ile i kiedy lac octu i do czego:confused:

Ael a czy to sprawdzona metoda z tym octem do prania ??

Sprawdzona. Ocet jest przeze mnie sprawdzony nawet przy sprzątaniu, usuwa kamień, naleciałości w kuchni, w łazience, fajnie czyści fugi. Często też robiłam mieszankę, sody z octem i odrobiną płynu do kibla, wlewałam do toalety i zostawiałam na jakiś czas. Świetnie w taki sposób czyści kamień.
A z praniem naprawdę pomaga, pierwszy raz robiłam tylko do czerwonych ubrań, namoczyłam w misce z wodą i octem, potem wyprałam jeszcze z innymi kolorami, niebieski, zielony i nic kompletnie nie farbowało.

ooo to jest dopiero rzecz uniwersalna- ocet, a ja dodawałm kiedys sodę do prania białych rzeczy, ale jakoś nie było efektu:)). wypróbuję ocet:) tyko musze spisac ile i kiedy lac octu i do czego:confused:

Soda działa ale trzeba na noc odstawić, dodać octu też można. W aptece można kupić proszek Borax chyba tak to się nazywa i łączyć to właśnie z octem i wodą i nadaje się świetnie jako zamiennik do mycia i czyszczenia zamiast środków chemicznych. Ale nigdy nie stosowałam.

Sprawdzona. Ocet jest przeze mnie sprawdzony nawet przy sprzątaniu, usuwa kamień, naleciałości w kuchni, w łazience, fajnie czyści fugi. Często też robiłam mieszankę, sody z octem i odrobiną płynu do kibla, wlewałam do toalety i zostawiałam na jakiś czas. Świetnie w taki sposób czyści kamień.
ooo muszę przetestować, mam zajebisty kamień w toalecie, bo teściowej nie chciało się myć i nie wiem jak się tego pozbyć.

Ostatnia edycja:
reklama
ooo muszę przetestować, mam zajebisty kamień w toalecie, bo teściowej nie hciało się myć i nie wiem jak się tego pozbyć.

No jak spory kamień to polecam zrobić mieszankę wręcz wybuchową, by piana poleciała po wlaniu octu do góry. Więc torebka solidna sody, trochę płynu, no i porządnie lać octem, zamerdać szczotką i zostawić na godzinę a może nawet dwie. Potem normalnie wyczyścić.

Do góry