reklama
ma_gdalena
Bartusiowa mama...
Fiona a co robisz ciekawego w pracy??? Może jak masz ciężką pracę powinnaś poprosić lekarza o L4??
Fiona a co robisz ciekawego w pracy??? Może jak masz ciężką pracę powinnaś poprosić lekarza o L4??
Ja pracuje w szpitalu karmie pacjetow ktorzy nie umia sami sobie poradzic czasami ich przebieram ale to nie sama bo jak pacjet jest jak `roslinka` to nawet osoba wiekszej kostury nie daje rady....Przygotowuje im jedzenie, przebieram posciel itp.Wszpitalu wiedza ze jestem w ciazy i zawsze pracuje z kims.Jak narazie daje rade jak bedzie cieszko to pojde na L4.Tuw Francji czeba pracowac do 7 mc ciazy zeby dostac zapłacone tak zwane przedoprodowe do czasu jak dzidzia sie urodzi a po porodzie jest maciezynskie jak w Polsce
Jak teraz bym poszła na L4 to tez bede miała płacone z ubiepieczalni ale tylko połowe mojej ormalnej wypłaty asz do czasu rozpoczecia 7 miesiaca ciazy bo potem juz dostane te pieniazki przedporodowe
Ostatnia edycja:
ma_gdalena
Bartusiowa mama...
Aha takie buty. No to jak się dobrze czujesz to lepiej pracuj bo pieniążki zawsze się przydają. A jak we Francji wygląda macierzyńskie?? tzn chodzi mi o to ile czasu trwa? Bo u Nas w Polsce to jest 140 dni czyli 20 tygdoni + 2 tyg na wniosek, od 2012r. 4 tyg na wniosek 
Fifka
♥ Chłopcowa Mama ♥
Magdalena o co chodzi z tym "na wniosek" ?
Aha takie buty. No to jak się dobrze czujesz to lepiej pracuj bo pieniążki zawsze się przydają. A jak we Francji wygląda macierzyńskie?? tzn chodzi mi o to ile czasu trwa? Bo u Nas w Polsce to jest 140 dni czyli 20 tygdoni + 2 tyg na wniosek, od 2012r. 4 tyg na wniosek![]()
W Francji to jest tak ze przed porodem siedzisz w domku od 7 miesiaca asz do rozwiazania a potem do 3 miesiaca zycia dziecka ale jest tez taka opcja ze mozesz złozyc wniosek ze chcesz siedziec jeszcze w domku z dzieckiem i przysługuje ci sie 6 mc plus te 3 mc z tym ze przez te 3 mc masz cała wypłate a potem jak chcesz siedziec te 6 mc dodatkowe to masz płacone z ubezpieczalni połowe pypłaty
ma_gdalena
Bartusiowa mama...
Aha....
Fifka tzn, że musisz złożyć wniosek z prośbą o przedłużenie macierzyńskiego, pracodawca może Ci ewentualnie odmówić, oczywiście też pisemnie ale musi podać przyczynę. Ja pracuję w państwówce więc się o to nie martwię...
A musze się pochwalić co wylicytowałam dla mojego maleństwa!!
pierwsza BLUZA z kapturem / BLEZER (1733189244) - Aukcje internetowe Allegro :-) niby pisze, że dla dziewczynki ale dla chłopca ewentualnie też będzie dobrze wyglądać
Fifka tzn, że musisz złożyć wniosek z prośbą o przedłużenie macierzyńskiego, pracodawca może Ci ewentualnie odmówić, oczywiście też pisemnie ale musi podać przyczynę. Ja pracuję w państwówce więc się o to nie martwię...
pierwsza BLUZA z kapturem / BLEZER (1733189244) - Aukcje internetowe Allegro :-) niby pisze, że dla dziewczynki ale dla chłopca ewentualnie też będzie dobrze wyglądać
Aha....
Przesliczna.pewnie ze moze byc na chłopaka jak rowniez na dziewczynke.....Na styczen bedzie jak znalazł
Fifka
♥ Chłopcowa Mama ♥
Ale za te 4 tygodnie dodatkowe kto płaci? Zus czy pracodawca?
reklama
ma_gdalena
Bartusiowa mama...
Nie wiem szczerze... trzeba by było poszukać na internecie czegoś... te 2-4 tyg na wniosek jakoś specyficznie się nazywają...
Kto wypłaca zasiłek macierzyński ?
Zasiłek wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
Więc skoro cały wypłaca ZUS to te dodatkowe tygodnie pewnie też
Z początkiem tego roku pracownicy uzyskali nowe uprawnienie rodzicielskie. Jest to prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego, zwanego inaczej fakultatywnym, bowiem pracownik według własnego uznania może z niego skorzystać lub też nie. Wymiar tego urlopu wynosi:
a) w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. - do 2 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. - do 4 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. - do 6 tygodni,
Kto wypłaca zasiłek macierzyński ?
Zasiłek wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
Więc skoro cały wypłaca ZUS to te dodatkowe tygodnie pewnie też
Z początkiem tego roku pracownicy uzyskali nowe uprawnienie rodzicielskie. Jest to prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego, zwanego inaczej fakultatywnym, bowiem pracownik według własnego uznania może z niego skorzystać lub też nie. Wymiar tego urlopu wynosi:
a) w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. - do 2 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. - do 4 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. - do 6 tygodni,
Podziel się: