reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
Fiona a co robisz ciekawego w pracy??? Może jak masz ciężką pracę powinnaś poprosić lekarza o L4??

Ja pracuje w szpitalu karmie pacjetow ktorzy nie umia sami sobie poradzic czasami ich przebieram ale to nie sama bo jak pacjet jest jak `roslinka` to nawet osoba wiekszej kostury nie daje rady....Przygotowuje im jedzenie, przebieram posciel itp.Wszpitalu wiedza ze jestem w ciazy i zawsze pracuje z kims.Jak narazie daje rade jak bedzie cieszko to pojde na L4.Tuw Francji czeba pracowac do 7 mc ciazy zeby dostac zapłacone tak zwane przedoprodowe do czasu jak dzidzia sie urodzi a po porodzie jest maciezynskie jak w Polsce
Jak teraz bym poszła na L4 to tez bede miała płacone z ubiepieczalni ale tylko połowe mojej ormalnej wypłaty asz do czasu rozpoczecia 7 miesiaca ciazy bo potem juz dostane te pieniazki przedporodowe

Ostatnia edycja:
Aha takie buty. No to jak się dobrze czujesz to lepiej pracuj bo pieniążki zawsze się przydają. A jak we Francji wygląda macierzyńskie?? tzn chodzi mi o to ile czasu trwa? Bo u Nas w Polsce to jest 140 dni czyli 20 tygdoni + 2 tyg na wniosek, od 2012r. 4 tyg na wniosek ;)

Aha takie buty. No to jak się dobrze czujesz to lepiej pracuj bo pieniążki zawsze się przydają. A jak we Francji wygląda macierzyńskie?? tzn chodzi mi o to ile czasu trwa? Bo u Nas w Polsce to jest 140 dni czyli 20 tygdoni + 2 tyg na wniosek, od 2012r. 4 tyg na wniosek ;)

W Francji to jest tak ze przed porodem siedzisz w domku od 7 miesiaca asz do rozwiazania a potem do 3 miesiaca zycia dziecka ale jest tez taka opcja ze mozesz złozyc wniosek ze chcesz siedziec jeszcze w domku z dzieckiem i przysługuje ci sie 6 mc plus te 3 mc z tym ze przez te 3 mc masz cała wypłate a potem jak chcesz siedziec te 6 mc dodatkowe to masz płacone z ubezpieczalni połowe pypłaty

Aha....
Fifka tzn, że musisz złożyć wniosek z prośbą o przedłużenie macierzyńskiego, pracodawca może Ci ewentualnie odmówić, oczywiście też pisemnie ale musi podać przyczynę. Ja pracuję w państwówce więc się o to nie martwię...

A musze się pochwalić co wylicytowałam dla mojego maleństwa!!
pierwsza BLUZA z kapturem / BLEZER (1733189244) - Aukcje internetowe Allegro :-) niby pisze, że dla dziewczynki ale dla chłopca ewentualnie też będzie dobrze wyglądać

Aha....
Fifka tzn, że musisz złożyć wniosek z prośbą o przedłużenie macierzyńskiego, pracodawca może Ci ewentualnie odmówić, oczywiście też pisemnie ale musi podać przyczynę. Ja pracuję w państwówce więc się o to nie martwię...

A musze się pochwalić co wylicytowałam dla mojego maleństwa!!
pierwsza BLUZA z kapturem / BLEZER (1733189244) - Aukcje internetowe Allegro :-) niby pisze, że dla dziewczynki ale dla chłopca ewentualnie też będzie dobrze wyglądać

Przesliczna.pewnie ze moze byc na chłopaka jak rowniez na dziewczynke.....Na styczen bedzie jak znalazł

reklama
Nie wiem szczerze... trzeba by było poszukać na internecie czegoś... te 2-4 tyg na wniosek jakoś specyficznie się nazywają...

Kto wypłaca zasiłek macierzyński ?
Zasiłek wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Więc skoro cały wypłaca ZUS to te dodatkowe tygodnie pewnie też

Z początkiem tego roku pracownicy uzyskali nowe uprawnienie rodzicielskie. Jest to prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego, zwanego inaczej fakultatywnym, bowiem pracownik według własnego uznania może z niego skorzystać lub też nie. Wymiar tego urlopu wynosi:

a) w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:

od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. - do 2 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. - do 4 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. - do 6 tygodni,

Do góry