reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

lamiav witamy ;-) zyczymy szybkiego zafasolkowania ;-) pytaj i wyzalaj sie do woli jak cio ;-) zawsze pomozemy doradzimy;-) co do testow owu z testami mi sie udalo zajsc ;-) uzywalam firmy domowe labolatorium ;-)jak sa dwie takie same kreski lub mocniejsza od kontrolnej to do dziela ;-)

ael dziekuje ;-) bo ja kidys bralam eutyrox ale potem wyniki byly dobre i lekarka powiedziala ze wszystko dobrze i ze niamam brac i ze moze kiedys bede miec niedoczynnosc a moja mama tez ma na granicy zawsze i ma guzki ;-) jak znajde stary wynik to powiem ile bylo ;-)

reklama
Dziękuję za przywitaniem tak sie zastanawiałm ,czy moge sie dołączyć, bo widze ze już w najlepsze sie dziewczyny znacie:)),
Malutka jak to jest z tym testem kiedy go zacząć, bo już naczytałam sie tyle i nie wiem w który dzień. moj cykl to mniej więcej 29 dni (tak mi sie wyliczyło) ostatnis miesiaczkę miałam 16 tego, to co od jutra juz robić siusiu na paki??
magdalenka liczę ma wsparci, bo chociaż staramy sie dopiero od niedawna to już o dziecku mylśle od dłuższego czasu i tak sie zastanawiam czy na pewno u mnie wszytko oki, poniewąż z mężem (od miesiąca dopiero jestem mężatka - co mnie bardzo cieszy :)) współżyjemy bez zabezpieczenia juz od jakichś 7 lat wiec sie zastanawaim dlaczego nie wpadliśmy? no ale lekarz, twierdzi ze nie ma sie czym martwic.

ael dziekuje ;-) bo ja kidys bralam eutyrox ale potem wyniki byly dobre i lekarka powiedziala ze wszystko dobrze i ze niamam brac i ze moze kiedys bede miec niedoczynnosc a moja mama tez ma na granicy zawsze i ma guzki ;-) jak znajde stary wynik to powiem ile bylo ;-)

No to wszystko jasne. Kochana jak już się o ciąży dowiedziałaś trzeba było do endokrynologa zajść, z resztą że gin Ci tego nie powiedział. TSH to hormon który też wariuje podczas ciąży i trzeba go stale kontrolować lekami. Po ciąży może Ci zostać na dłuższy czas niedoczynność. Poza tym jak mama ma takie problemy to Ty jesteś też tym obarczona.
Choroby to chytre świnie, mogą powrócić podczas ciąży, a wiedząc że się chorowało na cokolwiek poważniejszego i jest się w ciąży trzeba pod tym względem się kontrolować.
Ale spokojnie dostaniesz E25 powinno wystarczyć do końca ciąży.

Witam nową staraczkę i szybkiego zafasolkowania życzę.

wtedy tez bralam eutyrox ale nie pamietam czy 25 czy 50 ;-/

Zapewne 25, na tak małą niedoczynność nie daje się wysokich dawek. Kuracja zawsze zaczyna się od najniższej dawki, później jeśli trzeba lekarz zwiększa co 25 dawkę.

A tak nawiasem dziś to ja chyba swojego zamorduje....Nie dość, że ogólnie rzucać granatami chce znowu przez mdłości to ten chodzi i mnie wcurwia....a taki spokojny początek tygodnia był....

Ostatnia edycja:
a eutyrox nie szkodzi w ciazy od razu go zaczelas brac czy kazal ci od ktoregos tygodnia ciazy??

ja zmykam do pracy wiec narazie kochane ;-) mysle ze w srode pojde do ginka pokazac wyniki ;-) ale to sie jeszcze zobaczy kiedy pójdę ;-)

Lamia to prawda ze się znamy ale to nie znaczy ze ty szybko się nie wkręcisz! Wbrew pozorom takich "starych" forumowiczek nie jest tu aż tak dużo. Wiekszość tak jak ty, wpadła do nas, zapytała o coś i została na dłużej! Zobaczysz! Z nami czas mija szybciej od jednej @ do drugiej :-D

Co do testowania. Radze ci w pierwszym cyklu testować już od 8-10 dnia cyklu. Jak wyłapiesz owulację będziesz wiedziała od kiedy zaczynać testować w następnym. Przykładowo: owu wyłapiesz 14dc, więc w następnym będziesz już testować od 12-13dc bo wiesz ze tyle wystarczy. To ze masz cykle 29 dniowe nie znaczy ze owulacje masz na pewno w połowie. niektóre dziewczyny mają świeżo po krwawieniu dlatego dobrze jest to na początku sprawdzić.

Edytuje bo nie wiem czy wiesz. Ale dni cyklu liczy się od pierwszego dnia okresu. Znaczy jak widzisz krwawienie to jest 1dc itd.

Ostatnia edycja:
a eutyrox nie szkodzi w ciazy od razu go zaczelas brac czy kazal ci od ktoregos tygodnia ciazy?? \

Cały czas brałam, nawet po biochemicznej byłam u endo i ona od razu powiedziała, że tabletek NIE WOLNO w ciąży zarzucać bo poziom tsh poleci na łeb i szyję do góry a wtedy non stop problemy z ciążą gwarantowane. Pamiętaj, że wysokie tsh podnosi też prolaktynę, która albo uniemożliwia zajście w ciążę albo może powodować nie lada problemy jak nie poronienie.

reklama
Lamiav skoro cykle masz 28-29 dniowe to ja bym zaczęła stosować owu od 10 dnia licząc od pierwszego dnia miesiączku... czyli jeśli miałaś miesiączke 16 to ja zaczęłabym od jutra... Ale skoro to jest Twój pierwszy raz z testami, to możesz zacząć już dzisiaj...

Na marginesie wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :-)

Napisałaś, że od 7 lat się nie zabezpieczacie i nadal nie jesteś w ciąży... no ja z mężem nie zabezpieczamy się już od 3 lat i nic... wiec chyba nie ma na to reguły...

Do góry