reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

Ok, ale miała do stycznia, a skoro teraz urodziła, to była po 3 miesiącu. Podam Ci mój przykład. Umowę miałam do 1 maja. To był 7 tydzień. I pracodawca wprost mi powiedzial, że przedłużyc nie musi.

reklama
Sil ale moja umowa która została rozwiązana kończyła by się w 14 tygodniu ciąży! Więc mnie to się już nie tyczy. Moja umowa została rozwiązana wcześniej bo była redukcja kadr. Ale gdybym ja wiedziała już wtedy ze jestem w ciąży nie mogłaby mnie zwolnić. Rozmawiałam z urzędem pracy jak to jest i faktycznie tam też powiedzieli ze rozwiązanie umowy jest nie wazne!

No to Fifka, zaiwaniaj do niej, bo nie ma prawa Cię zwolnić, bo umowa kończy się po 12 :) Tylko musisz mieć zaświadczenie od lekarza. I najlepiej idź na L4, tzn policz sobie, jak Ci się bardziej opłaca, bo wypłacana jest średnia z ostatnich 12 miesięcy przed powstaniem niezdolności do pracy. Czyli do dnia zwolnienia, jeśli przerwy między zwolnieniami nie przekraczają ileś tam. Soglam wie dokładnie ile, albo Donia

Ostatnio edytowane przez moderatora:
No właśnie to wiem na pewno, tylko jest jeszcze jeden szkopuł! Ja podpisałam wypowiedzenie z porozumieniem stron. I nie wiem czy przez to nie spaliłam sobie drogi. Wiecie coś o tym? nie podpisałabym tego wypowiedzenia gdybym wiedziałam ze jestem w ciąży.

Wypowiedzenie chyba uznaje się za niebyłe, czekaj, widziałam gdzieś taki ustęp...

Znalazłam tylko, że nie chroni, jak pracodawca likwiduje zakład lub ogłasza upadłość

"Jeśli w momencie zawierania porozumienia byłaś już w ciąży, a tylko o niej nie wiedziałaś, to możesz złożyć pracodawcy oświadczenie o cofnięciu swojej zgody na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron powołując się na ten fakt. Powinien to oświadczenie przyjąć i stosunek pracy trwa nadal - tak jakbyście nie zawierali żadnego porozumienia."

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witam wszytskie Dziewczynki ;)

po raz kolejny zaczynam wpis od "długo mnie tu nie bylo" :p hehe ale postanowilam podczas staran wchodzic mniej zeby sie nie spinac ;) U mnie sesja nadal trwa ;p i wydaje mi sie ze w tym miesiacu zznow nic ze staran bo ani nie odczowalam dla mnie typowych objawow na owulacje a teraz jestem tydzien przed okresem i zero typowych buli brzucha czy (.)(.) na zblizajaca sie @ ;)) A zawsze takowe bole mi towarzysza przed @ :)

Witam wsyztskie nowe staraczki i pytam wszystkich kto tu zafasolkowal w tym miesiacu ? Niestety nie jestem w stanie nadrobic tych kilkudziesieciu stron !!!

Ostatnia edycja:
reklama
Ale znalazłam też, że jak np w czasie podpisywania byłaś w pierwszym tygodniu, to nie uznają... Najlepiej zadzwoń do ZUS, albo do PIPy. Oni na pewno wiedzą. Ale musiałabyś podać z datami. Bo coś właśnie wyczytałam, że jak ciąży faktycznie nie był ow momencie podpisywania to nie uznają, ale nie wiem jak jest.

§ rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w ciąży – Forum Prawne tu jest więcej
§ Ciąża w trakcie wypowiedzenia na mocy porozumienia stron – Forum Prawne

She, Fifka ma II i Atan :)

Do góry