reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

Silm a ten Viki masz jakis link do niego? bo takich chyba jeszcze nie oglądałam...
Klari dokładnie chciałam napisać prawie to samo co Silm...to pewnie bolesne słowa, ale w takiej sytuacji jaka masz teraz, nawet jezeli chłopak sie ogarnie, nie odważyłabym starać sie o dziecko...to sa naprawde bardzo wazne decyzje, nie mozna ich cofnąć...z wielu rzeczy można zrezygnować z bycia rodzicem nie...i kompletnie nie rozumiem, tego ze on nie chce sie teraz z Tobią widzieć?! masz u niego swoje rzeczy poza tym, Kochanie zasługujesz na słowo wyjasnienia...bardzo mi przykro, ze cierpisz, ale lepiej teraz niż później....

reklama
Wiem cały czas się zastanawiam ale strasznie to ciężkie tym bardziej, że się kogoś Kocha bardzo mocno.. Ale dlaczego on się musi zachowywać jak dziecko... wryyy...
Za tym naszym prawem to nikt nigdy nie nadąży.. Co chwilę coś się zmienia potem znowu zmieniają itp...
Dobra ja uciekam coś w siebie wcisnąć do jedzenia bo jeszcze nic nie jadłam i zaczyna mi w brzuchu burczeć ale jak tylko pomyślę o jedzeniu to na wymioty mi się zbiera...

Paluszek no zobaczymy co będzie mia do powiedzenia jak się w końcu zdecyduje spotkać... Ja poczekam.. I jeśli byśmy wrócili do siebie to koniec ze staraniami na dłuuuugi czas.

Ostatnia edycja:
Fifka znalazłam potwierdzenie na to, że muszą Cię przyjąć do pracy:
Kodeks Pracy zabrania pracodawcy wypowiadać bądź rozwiązywać umowę o pracę w czasie ciąży. Wyjątkiem jest okres próbny, nie przekraczający jednego miesiąca. Bardzo ważna jest również kwestia rozwiązania umowy o pracę po upływie trzeciego miesiąca ciąży. Jeśli umowa zawarta jest na czas określony, na czas wykonania określonej pracy bądź okres próbny przekraczający jeden miesiąc, pracodawca zobowiązany jest przedłużyć ją do terminu porodu. Poza tym, jeśli pracownica otrzyma wypowiedzenie umowy o pracę, nie mając przy tym świadomości, że jest w ciąży i po jakimś czasie przedstawi zaświadczenie lekarskie, wypowiedzenie jest nieważne.
art. 177 § 1 Kodeksu pracy „pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy”.

art. 177 § 3 KP „umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu”.

Malutka, przeczytaj jeszcze raz. Dokładnie jest napisane, że po 3 miesiącu ciąży. A Fifka nie jest, chyba, ze miała umowę na czas nieokreślony

No i tak jest dokładnie to samo. Jeżeli pracowała powyżej miesiąca, na umowie na czas określony, ale umowa wygasła, lub dostała wypowiedzenie przed upływem 3 miesiąca, pracodawca nie musi tej umowy przedłużać lub uznać wypowiedzenie za niebyłe.
Jeżeli to umowa na czas określony i dostała wypowiedzenie wcześniej to może wrócic do pracy do czasu wygaśnięcia umowy, ale nie jest to równoznaczne z dniem porodu.
TYLKO jeżeli jest to umowa na czas nieokreślony to musi ją przyjąć z powrotem.

"Upływ trzeciego miesiąca ciąży ma znaczenie tylko w umowach terminowych (umowa na czas określony bądź na czas wykonywania określonej pracy) zawartych na dłużej niż miesiąc. Jeśli twoja umowa wygasa po trzecim miesiącu ciąży, pracodawca musi ją przedłużyć do dnia porodu (art. 177 par. 3 kp). Jednak pamiętaj, nawet przy takiej umowie jesteś chroniona od momentu poczęcia - tzn. pracodawca nie może cię zwolnić do czasu wygaśnięcia umowy." czyli tak, jak napisałam wyżej.

reklama
Podam Ci przykład mojej koleżanki, która 2 tyg temu urodziła.
Miała umowę na czas określony do stycznia tego roku. Ale zaszła w ciąże. I przedłużyli jej umowę do dnia porodu, a teraz ZUS wypłaca jej zasiłek.

Do góry