reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
Nie wiem, na razie nie wybiegam tak daleko w przyszłość, na razie chcę dowiedzieć się, że najgorsze zagrożenie minęło. A potem, nie mam pojęcia, bo z jednej strony takiego maluszka można leczyć jeszcze w łonie, a z drugiej, jak się dowiem, że chore to się będe tylko stresować, to nie takie proste

z tego co ja wiem to po 12 tygodniu ciązy jest konieczne USG ale nie genetyczne tzn. jeśli nie jest się w grupie ryzyka.

O, to mnie zaskoczyłaś, myślałam, że nie jest jakoś obligatoryjne
Oj dziewczynki, usg genetyczne, jak sama nazwa wskazuje jest po to by wykluczyć wady rozwoju, m.in. zespół Downa, bada się przezierność, prawidłowość narządów, rączek i nóżek. Jest to dokładniejsze usg niż u naszych ginek (jeśli będzie u kogoś innego wykonywane) i wtedy też na pewno przesunie się termin porodu.

Atom usg genetyczne jest konieczne, gin zleci Ci na wizycie bezpośrednio przed 12 tygodniem.

Oj dziewczynki, usg genetyczne, jak sama nazwa wskazuje jest po to by wykluczyć wady rozwoju, m.in. zespół Downa, bada się przezierność, prawidłowość narządów, rączek i nóżek. Jest to dokładniejsze usg niż u naszych ginek (jeśli będzie u kogoś innego wykonywane) i wtedy też na pewno przesunie się termin porodu.

no tak ale nie jest to konieczne tzn. nie jest ferundowane i za to badanie trzeba zapłacić z własnej kieszeni bo na kasę chorych w ciągu całęj ciązy obowiązkowe są tylko 3 badani usg i takie badanie USG nie zawsze wykryje wszystkie wady ze wględu na sprzęt na jaki pracuje dany lekarz i ze wględu na jego specjalizację

no tak ale nie jest to konieczne tzn. nie jest ferundowane i za to badanie trzeba zapłacić z własnej kieszeni bo na kasę chorych w ciągu całęj ciązy obowiązkowe są tylko 3 badani usg i takie badanie USG nie zawsze wykryje wszystkie wady ze wględu na sprzęt na jaki pracuje dany lekarz i ze wględu na jego specjalizację
Dlatego ja mam prywatną ginkę, bo bym się naczekała z nfz. Oczywiście, że trzeba będzie zapłacić, za niektóre badania podczas ciąży będziesz musiała zapłacić i nie będzie innego wyboru. Usg genetyczne fakt jest płatne ale jak mówiłam jest konieczne, po to by wcześnie wykryć wady, bo jak wady wystąpią lekarze na tak wczesnym etapie ciąży będą wiedzieć co robić.

Za zbadanie grupy krwi jeśli nie znasz też trzeba zapłacić, nfz tego badania nie refunduje.

Ael, ja wiem co to usg genetyczne, ale pierwsze od Ciebie słyszę o jego konieczności w sensie przymusie innym niż chęć wiedzy, czy z maluchem jest ok. Ale to rozwiązywałoby problem strachu przed tą wiedzą

HIV też nie refundują o ile się nie mylę.

reklama
Dlatego ja mam prywatną ginkę, bo bym się naczekała z nfz. Oczywiście, że trzeba będzie zapłacić, za niektóre badania podczas ciąży będziesz musiała zapłacić i nie będzie innego wyboru. Usg genetyczne fakt jest płatne ale jak mówiłam jest konieczne, po to by wcześnie wykryć wady, bo jak wady wystąpią lekarze na tak wczesnym etapie ciąży będą wiedzieć co robić.

Za zbadanie grupy krwi jeśli nie znasz też trzeba zapłacić, nfz tego badania nie refunduje.

Ael ja się z Tobą zgadzalm ale nie jest to badanie obowiązkowe tylko dla chętnych przyszłych mam bo nikt nikomu nie każe wywalać 150 zł za badanie USG. A co do badania grupy krwi to muszę to muszę powiedzieć, że ja miałam podczas mojej poprzedniej 13 tygodniowej ciązy robione 2-krotnie badanie na NFZ i nic nie płaciłam więc może to zależy od danego lekarza i tego czy bardzo mocno musi się tłumaczyć z ilości skierowań...

Do góry