reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
Na krew, na krew... Chyba umrę z głodu albo fiknę z "suchych" wymiotów. Muszę sobie jakieś jedzonko zabrać...
Spokojnie, laboratorium przyjmuje do pobrania krwi z rana, więc rano szybko się uwiniesz :-), póki co jak będziesz szła do lab, spakuj sobie jakąś przekąskę do torebki a po pobraniu krwi i wyjściu, zjedz to się żołądek uspokoi :-)
A dzień przed wieczorem, zjedz surowe warzywa bądź owoce, są na tyle zapychające, że wytrzymasz do rana :-)

Hej ponownie !! Wiecie co tak sobie czytałam i znalazłam wyjaśnienie co do szyjki macicy myślę że jest to fajnie opisane :)

Z punktu widzenia wspólnej płodności pary, w fazie pęcherzykowej możemy wydzielić dwa okresy:

• Okres niepłodności względnej i okres płodności.
  • Okres niepłodności względnej rozpoczyna się wraz z początkiem cyklu, czyli od pierwszego dnia miesiączki i zwykle ma zmienną długość. W tym czasie szyjka macicy jest zamknięta, twarda i nisko położona. Nie wydziela się także śluz szyjkowy. Środowisko w drogach rodnych kobiety jest kwaśne, co stanowi ochronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi jak bakterie, wirusy, grzyby. Jest także środowiskiem zabójczym dla plemników, które do przeżycia potrzebują środowiska zasadowego. Oznacza to, że po współżyciu seksualnym plemniki giną w ciągu zaledwie kilku godzin.
Wraz ze wzrostem poziomu estrogenów rozpoczyna się okres płodności. W jajniku dojrzewa komórka jajowa, szyjka macicy zaczyna się otwierać, mięknąć i unosić ku górze, a pojawiający się śluz szyjkowy stopniowo zmienia środowisko w pochwie na zasadowe, umożliwiając plemnikom przeżycie oraz wniknięcie w głąb narządów rodnych kobiety.
Śluz początkowo jest gęsty, lepki, biały i mętny. Lecz w miarę wzrostu poziomu estrogenów rzednie, staje się przejrzysty, śliski i rozciągliwy.
Gęsty śluz tworzy nieregularną siatkę, przez którą trudniej jest przebić się plemnikom, selekcjonuje je, zatrzymując źle rozwinięte czy uszkodzone. Natomiast im bardziej jest płynny i rozciągliwy, tym bardziej staje się przenikliwy dla plemników. Śluz o cechach wysokiej płodności jest najodpowiedniejszym środowiskiem dla plemników. Jest bogaty w substancje odżywcze, umożliwia im większą ruchliwość. Jest konieczny do osiągnięcia przez plemniki ostatecznej dojrzałości do zapłodnienia (w procesie tzw. kapacytacji).

Malami powtorz jutro tescik koniecznie i nakjlepiej z traka sama czuloscia jak poprzednio to bedziesz wiedziala czy kreska jest bardziej wyrazna czy dalej bladzioch

BC fryzjer mmmm :)

A ja pochwale sie Wam moim pudeleczkiem na bizuterie ktore wczoraj zrobilam, dzis robilam pudeleczko dla mamy na dzien mamy na jakis drobiazg :) ale jutro dopiero zrobie foty

szkatulka.jpg

Ostatnia edycja:
A ja przed snem mam pytanie do Ael :) kochana, a czy Ciebie też tak jakby pobolewał brzuch? bo mnie właśnie napadł taki ćmiący ból, jakby ciągnący. Czy to możliwe, że np macica się rozciąga?
Dotka, wesołe to puzderko, fajne :)
Pao, grill mmm, jutro zrobię u mamy, ach czuję już tego kurczaka i kiełbaskę z serem :)
Dobranoc kochane :)

reklama
A ja przed snem mam pytanie do Ael :) kochana, a czy Ciebie też tak jakby pobolewał brzuch? bo mnie właśnie napadł taki ćmiący ból, jakby ciągnący. Czy to możliwe, że np macica się rozciąga?
Dotka, wesołe to puzderko, fajne :)
Pao, grill mmm, jutro zrobię u mamy, ach czuję już tego kurczaka i kiełbaskę z serem :)
Dobranoc kochane :)
Jeśli to małe ciągnące bóle, to jak najbardziej macica się rozciąga. Wiesz wiązadła się szykują, więc tak jak przy rozciąganiu przed treningiem czuć, że mięśnie pracują :-)
A jeśli bóle będą bardzo mocne kłujące i pojawi się plamienie bądź krwawienie to wtedy oczywiście szpital.

Ale ja też z początku miałam takie właśnie ciągnące się bóle w podbrzuszu właśnie, a to wszystko, ze macica się przygotowuje i się rozszerza, bo dziecko jeszcze trochę i tak wystrzeli z rośnięciem, a brzuszki muszą być na to przygotowane :-)
No i najczęściej właśnie spotkasz takie bóle wieczorkiem :-)

Wiecie co kupiłam te czipsy wszystkie smaki co są w konkursie Laysów....ostatni raz jadłam te obrzydliwe krewetki po tajsku bleeeh.... Mają w sobie imbir, a ja coś go strasznie w ciąży nie toleruje...fuj!

Do góry