reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania od wiosny/lata 2013 :)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
pax, ja bym wydała każde pieniądze gdybym miała ustrzec się przed kolejną stratą, zdrowie jest bezcenne. Ja nie liczę na państwową służbę zdrowia wszytko robię prywatnie. W ciąży jak był problem chodziłam do endo co 2 tyg i tak często się badałam, a do gina nawet raz na tydzień. W pierwszym trymestrze na lekarzy i leki szło 1000 zł miesięcznie. Do tych badań dodam jeszcze ant - Tg, ja mam anty - Tpo dobre, a dzięki obecności anty - Tg zdiagnozowano u mnie Haszimoto i miałam rękę na pulsie w ciąży, m.in. miałam zakaz przyjmowania witamin z jodem. Obecnie mam poporodowe zapalenie tarczycy stan nadczynności TSH niewykrywalne w badaniach 0, postać subkliniczna czyli nie mam objawów tylko na usg tarczyca ledwo zipie, nie mam leków bo karmię i do kontroli w marcu bezwzględny zakaz zachodzenia w ciąże, jak w marcu nie będzie ok albo zacznę się gorzej czuć, konńczę karmić i włączamy leki.

reklama
Mi nie chodzilo oto ze nie zaplace. Bardziej mialam na mysli ze tu taka dupna opieka

U mnie Hashimoto zdiagnozowali właśnie na podstawie wyników z anty-TPO i usg tarczycy. Też nie liczę na państwową służbę. Mam to szczęście, że mąż ma w pracy możliwość wykupienia z grosze ubezpieczenia w Medicover, więc mogłam w ciąży latać po lekarzach bardzo często i nic nie płacić. Tylko do endo chodzę gdzie indziej, bo po prostu tylko do jego jedynego mam pełne zaufanie i nie chcę go zmieniać.
Asia, u Ciebie faktycznie ciężka sprawa po porodzie. Trzymam kciuki, żebyś na razie nie musiała kończyć karmienia.

Podsumowując badania mamy:

- morfologię (podstawowe badania)
- na toxoplazmozę
- na cytomegalię
- badania tarczycowe
- przegląd u dentysty

Coś jeszcze?

Witam Wszystkich.
Chciałabym dołączyć do grona staraczek 2013, ale ja mam zamiar zacząć starania dopiero za rok. Niestety gdyby zależało to tylko i wyłącznie ode mnie, to pewnie już byśmy się starali. Niestety w wakacje przeszłam poważną operację wycięcia guza z macicy, ustalono że będziemy mogli się starać po pół roku o dzidzię, jednak wyszły komplikacje i dopiero w listopadzie/grudniu 2013 będziemy mogli myśleć o kolejnym dziecku.

Tak w ogóle to mam 27 lat jestem od 5 lat mężatką, mam 2,5 letniego synka i najgorszy rok z dotychczasowych przeżytych 27 lat, ale cieszę się że to już końcówka i wiem że najbliższy rok będzie na pewno lepszy.

Witam wszystkich raz jeszcze i mam nadzieję że mnie przyjmiecie do swojego grona :zawstydzona/y:

Zanim będziesz w ciąży - BabyBoom tu jest opisane, jakie badania powinno się wykonać przed ciążą.

Pam - no po prostu porażka z tą służbą zdrowia, szkoda gadać...

PannaMyszka - witaj :) Faktycznie bardzo ciężki miałaś rok. Obyś teraz szybko wydobrzała, żeby starać się o rodzeństwo dla synka :)

Muffi ja bym do tych badań dodała jeszcze badanie moczu + cukier.
Na badanie tarczycy zapisuję się już jutro,mam nadzieję,że przyjmą mnie w piątek (czytałam,że na badanie tarczycy najlepiej iść z samego rana)
A w styczniu planuję morfologię +cytologię.
Zrobiłam mały reaserch i u mnie w mieście ceny wyglądają tak:
Badanie tarczycy -22 zł
Morfologia - 12 zł
Czas krzepnięcia krwi - 6 zł
Mocz - 9,50 zł
Toksoplazmoza - 30 zł
Cytomegalia - 35 zł
Cukier 9,50 zł
Cytologia - 50 zł

PannaMyszka cześć! :)
Przykro mi,że miałaś tak ciężki czas.
Ale jeszcze parę dni i Nowy Rok,szansa na nowy start.Trzeba być optymistą i spełniać marzenia! Powodzenia!:-)

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry