reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

Jeju jak wczesnie [emoji6] u nas juz lekarze odchodza od tak wczesnego pusszczania serduszka bo podobno moze szkodzic i dopiero zazwyczaj na prenatalnych. Ja w pierwszej ciazy tez sluchalam na pierwszej wizycie w 8tc [emoji6] a teraz wlasnie na prenatalnych [emoji6]Zawsze warto robic, nie wazne jakie masz podejscie do tego co jesli dziecko jest chore. Dzieki takim badaniom mozna wykryc juz na poczatku czy wszystko jest ok i nawet jesli dzidzia jest chora to wiedzac to wczesniej mozna sie przygotować, tzn wybrac odpowiedniego lekarza prowadzacego, odpowiedni szpital zapewniajac tym dziecku lepsze wejscie w życie itd [emoji6]

Nie obraź się ale dla mnie to są takie ogólniki, wybrać lekarza, szpital. Chciałabym wiedzieć jakie są choroby które można leczyć w brzuchu które można wykryć na etapie 12 tygodnia. Mogę się mylić ale wydaje mi się, że jakieś operacje serca dziecka itd to raczej mogą być zrobione dużo później - na etapie badania usg 2 i 3 trymestru. A 12 tydzień to nadal sam początke, dziecko jest maleńkie więc chyba na tym etapie jeszcze mało można poradzić. Ale oczywiście mogę się mylić, muszę przysiąśc na tym i poczytać na spokojnie, a jutro zadzownię do kliniki i poproszę aby mi wyjaśnili.

reklama
Nie obraź się ale dla mnie to są takie ogólniki, wybrać lekarza, szpital. Chciałabym wiedzieć jakie są choroby które można leczyć w brzuchu które można wykryć na etapie 12 tygodnia. Mogę się mylić ale wydaje mi się, że jakieś operacje serca dziecka itd to raczej mogą być zrobione dużo później - na etapie badania usg 2 i 3 trymestru. A 12 tydzień to nadal sam początke, dziecko jest maleńkie więc chyba na tym etapie jeszcze mało można poradzić. Ale oczywiście mogę się mylić, muszę przysiąśc na tym i poczytać na spokojnie, a jutro zadzownię do kliniki i poproszę aby mi wyjaśnili.
Wiesz co najlepiej to i tak nie czytac w internecie [emoji6] najlepiej porozmawiac o tym z lekarzem ktory ma certyfikat i sie na tym zna [emoji6]
Jesli chodzi o serduszko to fakt, na pierwszych prenatalnych czesto moze nie byc zauwazone ze cos jest nie tak. Dlatego tak wazne jest polowkowe, wtedy bardzo dokladnie ocenia sie wszystkie narzady a w szczególności serduszko. u mnie mimo ze miałam wszystkie te badania robione w pierwszej ciąży nie wykryto mlodemu wady serduszka...
Ale mimo wszystko robilam teraz i w 2 i 3 trymestrze tez bede robic. Ja sobie po porstu nie wyobrazam zeby nie robic. U nas w pl czesto wiele kobiet nawet nie wie o takich badaniach gdzie wlasnie w innych krajach to juz standard....

Weszłam sobie na jakąś stronę poczytać o tych ziołach i "zalecenia praktyczne" mnie rozwaliły :-D

Zalecenia praktyczne:

1. Zasięgnąć porady lekarza specjalisty po upływie roku od rozpoczęcia starania się o potomka. (Najlepiej tego znającego się na naprotechnologii- przypis autora). A jeżeli będzie to konieczne wykonać dodatkowe badania – dotyczy to zarówno męża jak i żony.

2. Rzucić palenie, dotyczy to obojga małżonków, choć kobiecie palenie szkodzi bardziej.

3. Zaleca się by małżonkowie jedli dużo nasion słonecznika (zawierają witaminę E), kiełki pszenicy i surówki oraz owoce (zwłaszcza te o kolorze czerwonym mp. aronia, porzeczka, borówka czarna, ciemne winogrona). Owoce te zawierają w swoim składzie przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Można też stosować przeciwutleniająco działającą witaminę C.

4. Łoże powinno być odpromieniwane (położyć skórę baranią lub koc wełniany).

5. Oboje małżonkowie powinni stosować miód pszczeli z pyłkiem pszczelim i propolisem. (Ojciec Grzegorz zalecał Bonimel pyłkowo-propolisowy dla żony oraz Bonimel pyłkowo – propolisowy z dodatkiem wyciągu z korzenia żeń-szenia dla męża- przypis autora).

6. Dobrze mieć pożycie między godziną 2 a 5 rano - to bardzo korzystny czas na poczęcie.

7. Lepsze jest pożycie gdy oboje małżonkowie są głodni. Są silniejsi.

8. W miesiącu swego urodzenia kobieta jest najbardziej płodna, najlepiej skorzystać z pożycia pod koniec jajeczkowania.

9. Dobrze by było poczynać dzieci między nowiem a pełnią księżyca, jeżeli wystąpi jajeczkowanie. Nie poleca się poczęcia na zmniejszającym się księżycu. Dzieci poczęte na „starym”, kończącym się księżycu często są słabe i częściej chorują.

10. Wygoda życia u żony utrudnia poczęcie i donoszenie ciąży. Żona przed pożyciem powinna być zmęczona, upracowana, głodna (urządzić pranie, sprzątanie, długą meczącą przechadzkę).

11. Nie sprzyja poczęciu alkohol i powoduje opłakane skutki, nie trzeba tego udowadniać.

12. Silne nerwice, pragnienie posiadania potomstwa, lęki, przesądy, uprzedzenia, obawy, nieświadomości, nie sprzyjają łatwemu poczęciu.

13. Tragedie, smutki, płacz, żałość, boleści, kataklizmy sprzyjają poczęciu.

14. Po klimakterium kobieta nie zachodzi w ciążę (u nas 48-56 lat).

15. Po pożyciu poczęciowym nie należy mieć kolejnego stosunku. Najmniej przez 8 dni trzeba wstrzymać się od pożycia. Inplantacja następuje dopiero w 6-8 dni od poczęcia. Często pożycie wcześniejsze powoduje trudności w zagnieżdżeniu się zarodka.

16. Plemnik ma żywotność najczęściej 5-48 godzin. (Ich żywotność zwiększa się gdy w diecie stosuje się produkty z dużą zawartością selenu np. grzyby, brokuły i orzechy brazylijskie. Ruchliwość i żywotność plemników wzrasta także wtedy gdy zmniejsza się stresantyoksydacyjny, dlatego warto stosować zalecenia z pkt. nr 3 - przypis autora).

17. O ile możliwe, należy często jadać młodą baraninę i owcze sery (nie bryndzę) i mleko.

18. Żywność ma być zdrowa, naturalna, z dużą ilością mikroelementów, nie zabrudzona chemicznie. Ma zawierać dużo pełnowartościowego białka. Jeść często, a mało.

19. Raz na tydzień ubić zapłodnione przez koguta jajko z jedną łyżeczką miodu. Posiada dużo witamin i życia. UWAGA: jak rozpoznać, że jajko jest zapłodnione? Można to rozpoznać w ten sposób, że jajko będzie się podświetlać silnym snopem światła. Promienie światła przechodzące przez skorupkę uwidocznią mały ciemny punkt lub plamkę. W odróżnieniu od takiego jajka, jajko niezapłodnione będzie miało jednolity kolor. Jajka takie najlepiej kupować w gospodarstwach wiejskich – czyli z miejsc, gdzie żyją zarówno kury jak i kogut.

20. Nosić obuwie na średnim obcasie – szpilki szkodzą.

21. Unikać bielizny osobistej wykonanej z tworzyw sztucznych. Używać mydła: szarego np. biały jeleń (bez dodatków zapachowych), można także do mycia używać Bonidermu czyli Pomady O. Grzegorza. Możliwe do wykorzystania są także mydła dla dzieci. (Mydła takie nie wywołują uczuleń, podrażnień, a zawarte w nich łagodne substancje zapachowe nie wpływają negatywnie na organizm kobiety – przypis autora).

22. Obojgu małżonkom nie wolno pić wina swojej roboty – zakwasza.

23. Wzajemna służba sobie, pomoc, zaufanie, delikatność, modlitwa, oddanie, wierność, unikanie stresów sprzyja poczęciu.

24. Stosować mieszankę ziołową, recepturę której przedstawiamy powyżej.

25. Poczęciu sprzyja intensywne i długie nasłonecznienie np. pożycie w Tunezji w lipcu lub sierpniu w okresie jajeczkowania.
Oo niektóre śmieszne te pkt a niektóre się sprawdzają, dziewczyny pisały, ze w miesiącu swojego urodzenia zaszły w ciążę i któraś pojechała na wakacje i też wróciła z ciążą [emoji3] no i to jak jest dużo stresów i się o tym nie myśli to najczęściej się zachodzi a jak za duzo sie myśli o ciąży to się nie zachodzi - to też się sprawdza ;)

No Tak myślę:p w pracy dwie koleżanki po nich nagle zaszły. Ja starałam się 4 miesiące i nagle po miesiącu picia ciaza. Bratowa po ponad roku starań po 2 miesiącach picia ciaza.
Wow extra [emoji173] jak dostanę @ to chyba je kupię :D albo jak już będę wiedziała co z mieszkaniem, bo jak to tak ekspresowo działa to będę w szoku.
A jak one smakują?

reklama
Do góry