reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

Byłam na pobraniu krwi.... Ogólnie to taka lipa.. szukałam gdzie wykonują taniej bo teraz wszystkie drogie badania i chciałam zaoszczędzić... Wczoraj patrzyłam na alabie i odkryłam że na selen się czeka 10 dni no ale u nich wszystko drogie więc w diagnostyce znalazłam taniej zamówiłam przez internet pojechałam do nich a pani do mnie że na selen się czeka 21 dni..... A na przeciwciała 7 dni ale roboczych... Trochę jestem zła bo Endo mi mówiła zeby tydzień wcześniej zrobić przeciwciała bo tyle się czeka ale nie myślałam że roboczych dni... No i ten selen... Przepisałam wizytę z 22 na 29 jak selen się do tej pory nie zrobi to jej powiem że dosle wyniki na mejla a jak nie będzie miała takiej opcji to sama sobie dobiore dawkę w końcu to tylko witamina ;P a może akurat nie trzeba będzie :)

reklama
Wczoraj wyczytałam że TSH na dobowa zmienność i jeśli się ją powtarza to powinno się o tej samej godzinie zawsze.. ja na kolejne TSH zrobię z ft4 i ft3 dopiero 27.11

TSH bym zrobiła cały pakiet na Twoim miejscu żeby upewnić się że nie ma przeciwciał skoro tsh jest wysokie żeby nie latać dwa razy do Endo tylko żeby wiedział od razu z czym do niego przychodzisz. Ja poszłam od razu z wynikami potwierdzającymi hahsimoto i ona już pod tym kierunkiem bada kolejne rzeczy i będzie też mi dietę dopasowywać żeby to Hashimoto uciszyć. Prolaktynę to ginekolog wiem że przepisuje a na tym stosunku lh i FSH to nie wiem nie badałam sama z siebie bo się wogole na tym nie znam.

Cały pakiet czyli TSH, FT3, FT4, anty TPO, anty TG? Ja nawet nie wiem czy u nas to badają bo ja nie mieszkam w PL. Ale chyba w pierwszej klejności poczekam co powie na to gin, później umówię się do endokrynologa i może dostanę skierowanie na te badania tak jak dostałam od gina ostatnio. Czytałam o tej diecie przy hashimoto i jak dla mnie fatalnie, nie można jeść nabiału, pomidorów, papryki, glutenu, ja to wszystko jem i nie wiem czy bym potrafiła odstawić. Jedynie z soją bym nie miała problemu chyba.

Kurde gdzie Wy robicie te badania ze wyniki macie dopiero na drugi dzien? Ja z reguly wszystko robie w Luxmedzie bo mam najblizej do niego i wyniki zawsze mam do 15 tego samego dnia
U mnie np. w szpitalu jest tak, że jak zrobię badania do godziny 9:30 to wyniki są dziś, a poźniej mają przerwę 1h i znów można oddawać krew od 10:30 i wtedy wyniki na drugi dzień :p ale to małe miasto dlatego może takie zasady :p

Bunia pytałaś o której wstaję do pracy :p wcześnie bo aż o 8:30 mam budzik haha :D :D :D :D :p :p :p

Cały pakiet czyli TSH, FT3, FT4, anty TPO, anty TG? Ja nawet nie wiem czy u nas to badają bo ja nie mieszkam w PL. Ale chyba w pierwszej klejności poczekam co powie na to gin, później umówię się do endokrynologa i może dostanę skierowanie na te badania tak jak dostałam od gina ostatnio. Czytałam o tej diecie przy hashimoto i jak dla mnie fatalnie, nie można jeść nabiału, pomidorów, papryki, glutenu, ja to wszystko jem i nie wiem czy bym potrafiła odstawić. Jedynie z soją bym nie miała problemu chyba.
Najlepiej by było z jednej próbki krwi cały pakiet zrobić. I przeciwciała jedno i drugie bo np wiem że często lekarze dają samo tpo a u mnie tylko po tg było widać że mam Hashimoto. No dieta niestety jest do niczego tutaj chodzi o to żeby wyeliminować z organizmu to czego nie toleruje. Nabiału dużo ludzi nie toleruje tak samo gluten właśnie badam czy mam nietolerancję bo dorosły człowiek ponoć nie czuję że może mieć tak jak po nabiale. Na nabiał też mam niestety.. a na resztę to zależy czy się toleruje czy nie :) wtedy zmniejsza się stan zapalny w organizmie :) mogę zmienić dietę jeśli pomoże mi to zajsc w ciążę ale jak już kiedyś urodze drugie to wątpię że będę jej pilnie przestrzegać ;)

Najlepiej by było z jednej próbki krwi cały pakiet zrobić. I przeciwciała jedno i drugie bo np wiem że często lekarze dają samo tpo a u mnie tylko po tg było widać że mam Hashimoto. No dieta niestety jest do niczego tutaj chodzi o to żeby wyeliminować z organizmu to czego nie toleruje. Nabiału dużo ludzi nie toleruje tak samo gluten właśnie badam czy mam nietolerancję bo dorosły człowiek ponoć nie czuję że może mieć tak jak po nabiale. Na nabiał też mam niestety.. a na resztę to zależy czy się toleruje czy nie :) wtedy zmniejsza się stan zapalny w organizmie :) mogę zmienić dietę jeśli pomoże mi to zajsc w ciążę ale jak już kiedyś urodze drugie to wątpię że będę jej pilnie przestrzegać ;)

A jakie Ty miałaś TSH przed rozpoczęciem leczenia? Bierzesz Euthyrox? Ja raczej dobrze znosze nabiał i gluten, nie chciałabym z nim rezygnować no ale jeśli będzie trzeba no to trudno.
Ja się staram o pierwsze dziecko, teraz mam wątpliwości czy się w ogóle uda :(

A jakie Ty miałaś TSH przed rozpoczęciem leczenia? Bierzesz Euthyrox? Ja raczej dobrze znosze nabiał i gluten, nie chciałabym z nim rezygnować no ale jeśli będzie trzeba no to trudno.
Uda się na pewno :)! Dostaniesz tabletki i zbijesz TSH :) Wystarczy wyregulować to lekami, nie przejmuj się :)

reklama
Ja pierwszy raz jak zrobiłam TSH miałam 4.2 więc na drugi dzień powtórzyłam cały pakiet i TSH miałam 2.5 reszta w normie poza tg norma była do 115 ja miałam ponad 3 tys przeciwcial. Czytałam że na początku hashimoto TSH lubi skakać więc stąd taka różnica lub dlatego że raz robiłam przed 8 badanie a drugi raz przed 11 a ponoć też powtarza się o tej samej godzinie.. po 4 tygodnia brania letroxu to jest to samo co euthyrox tylko nie ma w składzie laktozy i wynik wyszedł mi 2.9 więc w zasadzie nie wiem czy mi to tsh spadło czy wzrosło ale idę teraz za 2 tyg kolejny raz zbadać więc będę się już bardziej orientować :) ja biorę na razie małą dawkę 25 pewnie mi zwiększy jak nie spadnie mi to tsh poniżej 2. Modlę się tylko żeby nagle znowu nie zrobiło się 4 i więcej... Ale u Ciebie to nie musi być Hashimoto może być zwykła niedoczynność lub nadczynność wtedy łatwiej to tsh zbić.

Do góry