reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

reklama
Skierowanie miałam na TSH ale zrobili mi też FT4 (nie wiem czy się pomylili), FT3 nie zrobili.
TSH 5,129 mIU/L
FT4 10,87 pmol/L norma 7,75-15,21
Prolaktyna 1189,1 mIU/L norma dla nieciężarnych 70,8..566,5
LH 3,05 U/L - norma w fazie folikularnej 2,12-10,89
FSH 6,54 U/L - norma w f. folikularnej 3,85-8,78
Estradiol 231,3 pmol/L - norma w f. folikularnej 99,1-447,9
Testosteron 1,3 nmol/L norma 0,47-2,6
DHEAS 5,97 umol/L norma 0,49-10,61

Skierowanie miałam na TSH ale zrobili mi też FT4 (nie wiem czy się pomylili), FT3 nie zrobili.
TSH 5,129 mIU/L
FT4 10,87 pmol/L norma 7,75-15,21
Prolaktyna 1189,1 mIU/L norma dla nieciężarnych 70,8..566,5
LH 3,05 U/L - norma w fazie folikularnej 2,12-10,89
FSH 6,54 U/L - norma w f. folikularnej 3,85-8,78
Estradiol 231,3 pmol/L - norma w f. folikularnej 99,1-447,9
Testosteron 1,3 nmol/L norma 0,47-2,6
DHEAS 5,97 umol/L norma 0,49-10,61
Prolaktyna tez do zbicia.
Na Tsh pewnie Euthyrox dostaniesz a na prolaktyne Bromergon, te leki kosztuja grosze. I szybko sie nimi zbija.

Prolaktyna tez do zbicia.
Na Tsh pewnie Euthyrox dostaniesz a na prolaktyne Bromergon, te leki kosztuja grosze. I szybko sie nimi zbija.

Czytałam, że wysoka prolaktyna może być skutkiem wysokiego TSH więc to pomyślałam, że może to idzie w parze. No ale martwi mnie stosunek LH i FSH bo wskazuje na niewydolność przysadki...
No i ten bromergon ponoć bardzo obniża ciśnienie, ja i tak mam bardzo niskie i skłonność do omdleń. No i samochodu chyba nie powinno się prowadzić. No ale pytanie skąd to wszystko, to mnie najbardziej martwi.

Czytałam, że wysoka prolaktyna może być skutkiem wysokiego TSH więc to pomyślałam, że może to idzie w parze. No ale martwi mnie stosunek LH i FSH bo wskazuje na niewydolność przysadki...
No i ten bromergon ponoć bardzo obniża ciśnienie, ja i tak mam bardzo niskie i skłonność do omdleń. No i samochodu chyba nie powinno się prowadzić. No ale pytanie skąd to wszystko, to mnie najbardziej martwi.
Umow sie do endokrynologa i wtedy bedziesz wiedziala na czym stoisz.

Ja tez bardzo żałuje, bo u nas będzie właśnie różnica minimum 5 lat wiec to trochę dużo, ale wcześniej zawsze mówiłam, ze chce mieć jedynaka a od roku bardzo zapragnęłam drugiego. Co chwile zmieniałam zdanie, ale wiem, ze jak tak bardzo chce To już mi „ nie przejdzie” wiec czas wiec wziąć się do roboty :)
Moj ma 8 lat,i od dwoch staramy sie o drugie wiec roznica wieku bedzie duza

Dziewczyny a mierzycie temp? Badacie same śluz i szyjkę? Ja śluz i szyjke zaczęłam od razu po zakończonej miesiączce, ale temp w sumie od dziś wiec nie wiem czy to ma sens, ale będę notowała to będę miała porównanie do następnego cyklu
Ja bym chciala szyjke badac ale nie wiem jak

reklama
TSH bym zrobiła cały pakiet na Twoim miejscu żeby upewnić się że nie ma przeciwciał skoro tsh jest wysokie żeby nie latać dwa razy do Endo tylko żeby wiedział od razu z czym do niego przychodzisz. Ja poszłam od razu z wynikami potwierdzającymi hahsimoto i ona już pod tym kierunkiem bada kolejne rzeczy i będzie też mi dietę dopasowywać żeby to Hashimoto uciszyć. Prolaktynę to ginekolog wiem że przepisuje a na tym stosunku lh i FSH to nie wiem nie badałam sama z siebie bo się wogole na tym nie znam.

Do góry