reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starające się 2008

Gusiu. Jeżeli mówisz o tak zwanym USG genetycznym to rób. Jest to szczegółowe USG z dokładnym ogladaniem dzidzi. Nie szkodzi dziecku, a może pokazać jakieś wady, które czasem można zweryfikować w brzusiu lub zaraz po urodzeniu. Jeśli mówisz o badaniu przezierności karkowej (miedzy 11 a 14 tygopdniem) to też rób, bo to badanie USG sprawdzające przezierność karkową, która podwyższona może świedczyć o wadach (MOŻE, ale nie musi). Jeśli chodzi Ci o test Paapa to moja opinia taka: potłuc o kant siedzenia, wywalić za okno i napluć.
Jeżeli chodzi o amniopunkcje to ja się nie zdecydowałam. Jest to jednak badanie inwazyjne i dopuki nie ma wyraźnych wskazań to bym sie nie zdecydowała.

reklama
ja do gina ide 31/03 bo tak mi sie konczy l4 i tak kazał przyjsc ale mam jeszcze jeden dylemat pojutrze konczy mi sie dufaston a do poniedziałku jeszcze troche czasu i nie wiem czy isc wczesniej czy czekac do poniedzialku

myślę, że lepiej nie przerywać leku. Idż wczesniej, może dasz radę załatwić receptę w rejestracji???

tak mi chdzi o usg prenatalne nie dała bym sobie wbijac igieł w brzuch jeszcze by mi moja kruszynke skrzywdzili :wściekła/y: za zadne skarby:tak:

ja w takiej sytuacji chyba bym poszła, wierzę, że wszystko jest ok, ale ewentualne wczesne wykrycie problemów daje szansę na szybkie rozpoczęcie leczenia - np. jeszcze w brzuchu albo zaraz po porodzie. Oby oczywiscie to Was nie dotyczyło!!!

oj co do siostry no to jeszcze nie było takiej techniki jak teraz wiec sie za wiele nie dało zrobic ale wiem ze gdzies tam z mama teraz sie opiekuja mna i rszta mojej rodzinki w latach 80 niestety było ciezko, a zdrugiej strony moze lepiej bo jak by miała zyc i sie meczyc a o przestrzep serca bardzo ciezko to mozna tylko cieszyc sie ze nie cierpi

Ja miałam robione szczegółowe USG w 16 i 21 tygodniu. Po pierwszym lekarz powiedział że to w okolicach 20 tygodnia wiecej pokazuje i powiem wam, że wtedy bardziej dokładnie oglądał Janka i dodatkowo pomagał mu jeszcze jeden lekarz :-). No i wiem, że w następnej ciąży też pójdę w okolicach 20 tygodnia do tego lekarza, choć to conajmniej 200 zł prywatnie kosztuje.

Gusiu. Jeżeli mówisz o tak zwanym USG genetycznym to rób. Jest to szczegółowe USG z dokładnym ogladaniem dzidzi. Nie szkodzi dziecku, a może pokazać jakieś wady, które czasem można zweryfikować w brzusiu lub zaraz po urodzeniu. Jeśli mówisz o badaniu przezierności karkowej (miedzy 11 a 14 tygopdniem) to też rób, bo to badanie USG sprawdzające przezierność karkową, która podwyższona może świedczyć o wadach (MOŻE, ale nie musi). Jeśli chodzi Ci o test Paapa to moja opinia taka: potłuc o kant siedzenia, wywalić za okno i napluć.
Jeżeli chodzi o amniopunkcje to ja się nie zdecydowałam. Jest to jednak badanie inwazyjne i dopuki nie ma wyraźnych wskazań to bym sie nie zdecydowała.

oj zadnyc strasznych badan z dziwnymi nazwami tylko usg prenatalne nie szkodzi dziecku a widac je na obrazie 3D i nagrywaja na płyte a nie jest az tak stasznie drogie z nagraniem 200 zł a sa dwa jedno od 11-14 tygodnia ciazy i drugie jak sie nie myle 20-24 tygodnia ciazy

tak zrobie te usg prenatalne bo moj maz i tesciu ciesza sie na sama mysl ze zobacza dzidzie jak małe dzieci no i jakie przezycie bedzie to dla mnie móc zobaczyc własne dzidzi na płycie nagrane chyba za karzdym razaem co bede ogladac sie popłacze z radosci :-D

reklama
Rób, po pierwsze sprawdzą wszystko dokładnie, a to lepiej, po 2 pamiatka na całe życie. Ja mam takie 2d i sie rozvczulam jak mi Janek macha łapką :-).

Ja wiem ze usg genetyczne jest miedzy 11 a14 tygodniem ciazy i moj gin takie
robi i podobno daje on skierowanie na takie badania i wtedy jest besplatnie :tak:
ale sie dzisiaj wszystkiego dowiem i popytam bo na nastepnej wizycie bede wlasnie miedzy takiemi tygodniami i jak dalby mi to skierowanie i zrobilby mi takie usg to
byloby super ale czy kasete daje to nie wiem hi .
Dzis sie dowiem

Do góry