Suzi - strasznie to smutne co cię spotkało...mam nadzieję że na wizycie u lekarza dowiesz sie czegoś konkretnego!!!
Kahaka - i tak masz dość sporo leków... Mam nadzieję, że teraz podziałają!!
AMalfi - ja własnie ciasto z truskawkami robila (już kiedyś je pieklam, wychodzi rewelacyjne)
Prosze przepis:
Ciasto z owocami
BISZKOPT
-6 jajek
-3/4 szkl maki pszennej
-1/4 szkl maki ziemniaczanej
-1 szkl cukru
-1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
-1 łyzka octu do żółtek
-Białka ubic na piane.Dodac cukier i ucierać do całkowitego rozpuszczenia sie cukru
-Do żółtek wsypac proszek do pieczenia i wlac ocet,wszystko wymieszać(powinno lekko sie spienić)
-Do piany z białek wlac żółtka i wymieszać łyzką.Dodac maki ciagle mieszając ciagnąc reka od dna miski w góre żeby dobrze napowietrzyc(powinny powstawac takie pecherze z powietrza)
-Piec ok 40-50 min w temp 150 st z termoobiegiem
180 st bez termoobiegu
tajemnicą niesamowitego smaku jest krem.
Krem:
4 kubki smietany 36% z Piatnicy (!!!!!!Ważne- ta i tylko ta z czerwonym wieczkiem)
Ok szklanki cukru pudru (zależy od owoców jakie damy na wierzch - im słodsze tym mniej cukru)
Ew. śmietanfix (ale zimą bo wtedy smietana jest trochę mniej gęsta)
Wierzch:
Dowolne owoce sezonowe lub mrożone,ale raczej miękkie żeby dały się kroić najlepiej dużo
2 galaretki ulubionego smaku
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej żeby nie był ciepły.
Krem to po prostu śmietana WYMIESZANA z cukrem nie ubijana. Jeśli dodajemy Śmietanfix to można ubić ale baaaardzo krótko żeby sobie masełka nie machnąc przy okazji
Wykładamy krem na biszkopcie, układamy owoce w kawałeczkach na to lekko stężałe galaretki
i do lodóweczki.