reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki na Wyspach

reklama
A więc jest zupełnie inaczej niż w moim przypadku.
Po pierwsze, ja sama musiałam zapisać się do położnej, czekałam z tydzień. Od razu miałam badanie krwi u niej, potem ona umówiła mnie telefonicznie na pierwszy skan, który musi być w 12 tygodniu ciąży. Ja miałam w 14 bo termin mi nie odpowiadał w 12tyg. Kolejny skan musi MUSI być między 18-20 tyg ciąży. Te 10 tygodni to na pewno masz czekać na datę pierwszego skanu, ale jak mówisz że to 6tc, to te 10 tygodni to trochę za dużo... zadzwoń do gp i dopytaj, ja wiem że czekać masz do 10 ty. a nie aż 10 tygodni, ale może być tak że jednak tyle będziesz czekać. w 6tyg. ciąży to trochę za wcześnie na pierwsze usg, bo raczej na 95% nie zobaczysz serduszka, więc po co się stresować? ja bym poszła za tydzień, w 7 tyg widać bijące serduszko, wiele dziewczyn które znam tu z forum robiły za wcześnie usg a potem cały tydzień żyły w panice czy za tydzień zobaczą serduszko. Pęcherzyk zobaczysz na 100% ale po co oglądać kropeczkę?

... a tak teraz zernęłam w kalendarz. Ty jesteś w 5tc. jeśli owu była 25 kwietnia, a nie w 6tc. To stanowczo za wcześnie na skan. Zamiast wydawać kasę na usg wolałabym zrobić prywatnie betę, to to badanie powie Ci czy wszystko jest ok, a nie skan w 5tc.

Mousefish, pewnie masz racje, serduszka napewno nie zobacze. Chcialabym sie tylko upewnic czy nie jest to np ciaza pozamaciczna, mam bole I nie wiem czy to jest do konca normalnie. Koszt badania tez jest taki w miare znosny wiec napewno wroce tam jeszcze za jakis czas. Pewnie swiruje, ale dlugo sie staralismy I chcialabym byc pewna ze wszystko jest w porzadku.

Koszt USG + konsultacja -75£, beta 50£, wydaje mi sie ze na USG chyba bedzie wuecej widac.

Ostatnia edycja:
Indi - to oczywiście tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Ja tylko radzę co byś nie stresowała się później. Bóle są normalne. Jak nie promieniuje na krzyż, a tylko jak na @ to to jest normalne. No i nie panikuj jeśli lekarz nie zobaczy nawet pęcherzyka, bo jest tak wcześnie że nie każdy sprzęt może wykryć. A częściej nie wykrywa niż wykrywa na tym etapie. Więc zrób i obyś trafiła na dobry sprzęcior.
Czasami prywatnie trzepią kasę, a sprzęt mają gorszy niż w szpitalach.

Ja miałam superr mega szczęście jak miałam pierwsze usg. Akurat studentka była szkolona, i wszystko musiało być tłumaczone bardzo dokładnie, nie tyle mi co jej. Z godzinę leżałam i cieszyłam oczy widokiem niuńki. To najpiękniejsze uczucie na świecie, a potem smółka, pieluszki 24 na dobę, he he nieprzespane noce.... :-D:-D:-D:-p

i na tym właśnie skanie w 14tc lekarka była skłonna oznajmić że bardzo prawdopodobne że będzie to właśnie niuńka. Potem się potwierdziło :-)
Ja byłam pewna chłopaka, ale mój M bardzo chciał dziewczynkę i ma...

tu nie chodzi o to czy będzie widać, tylko czy hormon przyrasta prawidłowo. To jedno z ważniejszych badań.

Mousefish, strasznie sie milo czyta co napisalas:) wiesz co, moze zadzwonie I przeloze skan na za 2 tyg a jutro zrobie bete? Tylko z drugiej strony chcialabym byc pewna ze te bole to nic powaznego. Ostatnio regularnie w nocy mnie lapia takie skurcze ze nie moge sie ruszac, moze jednak konsultacja mi sie przyda?

Indi - zrób ten skan dla własnego spokoju, ale naprawdę nie przejmuj się jeśli nic nie zobaczysz. Na tym etapie może tak być. Ale jeśli naprawdę chcesz się uspokoić i usłyszeć od lekarza że takie skurcze są normalne to przynajmniej to Cię uspokoi. Trzymam kciuki aby było widać piękny pęcherzyk, a kto wie, może owu byłą wcześniej??? :-)\

Spadam po to moje małe rozrabiające. za 10min kończy szkołę.
... jak to szybko rośnie! :-D

reklama
Indi - mousefish ma rację... jeśli masz dobre zdolności aktorskie to możesz pojechać na A&E... udawaj straszne bóle brzucha... promieniujące na plecy... i bete Ci zrobią i na usg wyślą... nic nie zapłacisz... tylko pół dnia z głowy :( ja z córą miałam całą ciąże skurcze... pomagał mi magnez...

ja mam ustalony cały plan porodu... a dzisiaj zadzwoniła położna - płytki mam na poziomie 97 tys... więc na nudę przed porodem narzekać nie będę bo mam pełno wizyt ;p

Do góry