bertha
Fanka BB :)
Bertha, torbiel czekoladowa to torbiel endometrialna, one powstaja jak sie ma endometrioze. Polega to na tym ze jak masz miesiaczke to kawaleczek endometrium zamiast wyleciec z krwia na zewnatrz cofa sie przez jajowod i przykleja zazwyczaj do jajnika i potem co cykl podczas miesiaczki zachowuje sie jak endometrium i a ze krew nie ma tam ujscia to co miesiac torbiel sie piwieksza. Tak w skrocie to wyglada jakbys tam miala druga miesiaczke. Te torbiele sie wycina laparoskopowo. Czasami jak jest mala lekarz daje jakies leki tak slyszalam ale te leki to ponoc malo komu pomagaja. Bardzo niebezpieczne jest jak torbiel peknie! Ja mialam torbiel wielkosci jaja. Po laparoskopi w pierwszym cyklu zaszlam w ciaze. Trzeba ja usunac przed ciaza.
yhm, to takich szczegółów nie znalam.. ale endometriozy to chyba nie mam, a to by mi lekarz stwierdził.
natomiast moj lekarz jest jednak z tych ktorzy unikaja operacji jak tylko mozna, nie olewa niczego w badaniu, i prowadzeniu pacjentki. zbiera dokumentacje wszystkich swoich pacjentek, ktore uchronil od operacji torbieli, i szczesliwie zaszly w ciąże, bo nie zgadza sie z ta opinia ze torbiel czekoladowa uniemozliwia zajscie w ciaze. A w wiekszosci ciaz torbiele czekoladowe sie wchlonily. ja sama bylam w ciazy w lipcu tego roku z torbiela i juz podczas tych niecalych 7 tyg ciazy torbiel mi sie zmniejszyla o 1cm.
ja sama tez wole unikac ingerencji mechanicznych w moje narzady, bo nawet po tak standarowym zabiegu jak lyzeczkowanie, zostawili troche materialu nieusunietego i dopiero po 3 cyklach sie macica calkowicie wyczyscila.
mojemu lekarzowi tez ufam jak żadnemu, on jest bardziej nastawiony na wykluczanie problemow u zrodla - zwraca uwage jak nalezy spac, siedziec, jak nosic - a raczej nie nosic bielizny, jak sie odzywiac - i tlumaczy jak cukier rozklada estrogen itd. i takie tam.
raczej mniej zwraca uwage natomiast na badania poziomu hormonów, wiec to sobie moze rzeczywiscie za jakis czas sama zafunduje, ale na razie poczatek staran, w ciaze wiem ze zajsc moge, takze jak bedzie niewychodzic jeszcze pare cykli to sobie zrobie badania.
Ostatnia edycja: