reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki na 2016 rok :)

Straw tutaj to mi się już wydaje, że formy b6, b12 i kwasu są dodatkowo wspomagajaco. Bo ta betaina jest "dawca" form metylowych.

reklama
Metylacja dostarcza organizmowi grup metylowych, które są wykorzystywane do innych procesów zależnych od metylacji takich, jak synteza kreatyniny, choliny, karnityny, koenzymu Q10, melatoniny czy białek otoczki mielinowej. Metylacja odgrywa również zasadniczą rolę w metabolizmie neurotransmiterów takich, jak dopamina, serotonina i metylowane fosfolipidy, które biorą udział w przekazywaniu sygnałów w błonach komórkowych. Niedostatecznie efektywna metylacja i procesy od niej zależne spowodowane są niewystarczającą ilością grup metylowych potrzebnych, by metylacja zachodziła lub niedoborem substancji odżywczych umożliwiających ten proces, do których w szczególności należy kwas foliowy oraz witamina B6 i B12.

Tak jakby Kwas foliowy i witaminy z gr. b6 i b12 pomagały w tym procesie.

Burak jest zasobny w betainę (źródło grup metylowych) o działaniu lipotropowym i hepatoprotekcyjnym.

Dobra idę do mojego K bo mi zaczyna nosem kręcić na te moje siedzenie w necie :)
Nie spierajcie się ... są w życiu wazniejsze sprawy iproblemy. Nie trzeba sobie nowych wyszukiwać :)

Patrzcie co przed chwilą przeczytałam! Łzy w oczach!
„Wasze dziecko pewnego dnia wyrośnie z pieluch. Obiecuję. Pewnego dnia będzie już za duże na wasze kolana. Pewnego dnia nie będziecie musieli go wyciągać rano z łóżka. Pewnego dnia wejdziecie do jego pustego pokoju i będzie skłonni oddać wszystko, aby TEN dzień wrócił. TEN dzisiejszy dzień – z całym jego zmęczeniem, chaosem i śmiechem. Odpuszczajcie więc małe rzeczy. Przytulajcie wasze dziecko. Zostańcie z nim i pobawcie się trochę dłużej. Budujcie więź. Twórzcie wspomnienia. Piękne wspomnienia. Wspomnienia, do których będziecie wracać, gdy te małe rączki, które dziś trzymacie, odejdą.”

Źródło: Positive Parenting: Toddlers and Beyond.

reklama
Do góry