reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki na 2016 rok :)

Hej dziewczyny :) Młody poszedł spać , a ja w końcu znalazłam czas po caaałym tygodniu pracy. Padam na twarz, ta praca mnie wykończy :)
Naprawdę nie ma się o co spierać, ani obrażać :) Jak wiele z Was wie jak już maluch pojawia się na świecie świat przewraca się do góry nogami, a pogląd na niektóre sprawy drastycznie się zmienia. I chyba nie ma co planować co będzie za rok czy dwa :)
Mimo , że lubię swoją pracę to szczerze powiedziawszy gdybym tylko miała możliwość nie wracałabym po roku macierzyńskiego. Musiałam, bo po pierwsze są pewne zobowiązania gdzie przy jednej pensji nie dźwignie się tego finansowo, po drugie rehabilitacja i konsultacje synka kosztują nieziemsko dużo, a to co fundusz oferuje to raczej marne wsparcie, po trzecie samo utrzymanie pracy, bo niestety nie pracujesz to nie ma cię...
Ale oddałabym wszystko żeby móc siedzieć z dzieckiem do 3 roku, bo wychodzę o 6.30 wracam o 15.30, a o 19 mały idzie spać więc tego czasu ciągle nam brakuje ...

reklama
Agnesis, kupilam dzis "Modulator homocysteiny" Solgar. Chcialam formy metylowe b12 b6 i kwasu foliowego, bo zwyklych form nie przyswaja organizm przy pewnych mutacjach. Pani w aptece mowi ze ten ma formy metylowe. W opisie nic nie ma ze to formy metylowe, tylko ze jest jakis nosnik form metylowych , to cos z buraka co jest w skladzie. Wiesz cos o tym suplemencie z Solgara???

Tutaj znalazłm jakies opinie Link do: SOLGAR Modulatory Homocysteiny z wit.B6,B12 i kwasem foliowym, 60 kapsułek - Opinie i ceny na Ceneo.pl może się przyda
Link do: Modulator Homocysteiny Solgar 60 Kaps. - Opinie i ceny na Ceneo.pl

Chyba sama usunelam swój post.

Straw Pani w aptece dobrze mówiła. Ten składnik z buraka ma formy metylowe.
Agnesis tylko tam w skladzie jest to cos z buraka, b12, b6 i kwas foliowy.
Wytlumacz mi jak krowie na granicy o co z tym chodzi. Bo z Bertha na innym watku sie zastanawiamy czy to faktycznie te metylowe sa. Po forma metylowe maja inne nazwy, a w tym preparacie nazwy b6 b12 i kwasu foliowego maja nazwy zwyklych form. Tylko dodatkowo jest tu cos z tego buraka. O co z tum chodzi?

Ogólnie ta substancja z buraka jest podobno jakąś rewelacją. Swoją droga to dobra firma tego suplementu.

Najogólniej mówiąc betaina przekazuje grupy metylowe.

Ostatnia edycja:
Strawbelka znalazłam coś takiego : Witamina B12 jest wymagana do produkcji metioniny z homocysteiny.
Organizm używa metylowanej formy kwasu foliowego (dlatego tak bardzo ważne jest, aby używać metylokobalaminy, która dostarcza grup metylowych niezbędnych do jego wytworzenia) oraz enzymów wytwarzanych przy użyciu witaminy B12 do zredukowania tego niebezpiecznego oksydanta.

Efektem końcowym jest zupełnie bezpieczna metionina, która następnie może być wykorzystywana przez organizm w wielu procesach - między innymi do produkcji s-adenozylo-metioniny, popularnej zwanej SAM-e i sprzedawanej jako drogi suplementy - i znowu do jego wyprodukowania niezbędne są grupy metylowe.

Źródło: Link do: Naturalna medycyna - Witamina B12 Homocysteina Witamina B12 Witamina B6 Witamina B9 Biotyna Witamina B12 kontra Homocysteina Zapamietaj - HOMOCYSTEINA

Nessi dziekuje ze chcialas pomoc:) ale mi chodzilo o ten konkretny suplement. Bo szukam wszedzie form metylowych b6 i b12. Ten suplement je podobno ma, ale z opisu wynika ze ich chyba nie ma. Chyba ze to cos z buraka powiduje ze zwykle formy przeksztalcaja sie w metylowe.

Jak krowie ja granicy to ciężko, bo chemię trzeba by rozkladac, ale betaina oddaje trzy grupy metylowe do reakcji w czasteczce glicyny. Tak więc suplement uwalnia grupy metylowe z tej sub z buraka.

Jak krowie ja granicy to ciężko, bo chemię trzeba by rozkladac, ale betaina oddaje trzy grupy metylowe do reakcji w czasteczce glicyny. Tak więc suplement uwalnia grupy metylowe z tej sub z buraka.
I te uwolnione grupy metylowe plus zwykle formy kwasu foliowego b6 i b12 , to to samo co formy metylowe b6 b12 i kwasu foliowego?
Wybacz ze musisz meczyc sie z moja glupota:(

Ankamaz piekne slowa :-)
Super ze masz takiego meza. Innego szybko bym pogonila tzn takiego jak szwagier. Trzeba go zostawic na.pare dni zeby sobie " posiedzial" z dzieckiem w domu.I szybko by zmienil.zdanie :-)

Lux nie chodzi o to ze.ktos ma ci dac kase. Nam.tez nikt nie daje I uwiez ze.moj.maz kokosow nie zarabia. Chodzi bardziej o ton.jakim.to.napisalas.
I nie ukrywam ze tekstem.ze.niechcesz byc tylko mama mnie wku.wilas I to.pozadnie.
Widze ze twoje zdanie zmienia sie przy kazdym.poscie, raz piszesz ze chcesz do ludzi, raz.ze nie wysiedzisz z dzieckiem a teraz ze chodzi o kase. Przeczytaj sobie wszystkie posty I zastanow sie jaki naprawde jest powod takiej decyzji

reklama
Agnesis czyli ze jak te 3 formy metylowe polacza sie ze zwyklym b6 b12 i kwasem foliowym to robia sie metylowe formy tych witamin tak?

Do góry