reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki Kwietniowe :) 2013 !

reklama
Najczęściej objawia się to długimi cyklami, prawie zawsze bezowulacyjnymi. Dodatkowo jak pojawia się @ to jest ona bardzo bolesna, inne objawy to np. Czasami zwiększenie ilości owlosienia, zwłaszcza na brzuchu i piersiach (przy PCO często poziom testosteronu jest wysoki). Jak napisała patu$ka- jako tako tego się nie leczy. Stosuje się leki wywołujące wzrost pęcherzyka (zazwyczaj CLO), ewentualnie zastrzyk na pęknięcie żeby umożliwić owulację. Ale leków tych nie mozna brać ciągle i właśnie ja mam przerwę po kuracji.

Nie no ja wiem że nie można tego wyleczyć,chodziło mi właśnie o tą
'kurację'.
ja owu czasem mam.robię usg, czasem widać obwodowy układ pęcherzyków, cykle są krótkie regularne. testosteronu nie mam za wysokiego. Narazie ta insulina wysoka więc ją zbijamy, prl też. Wahania TSH.
Pomagamy CLO i luteiną. Więc zobaczmy.
Ginka narazie podejrzewa PCO ale widzę że coś działa a nie tak jak jej poprzednicy.

Natka no przerwuj się tam :-D

Wwitam was z rana :) w koncu mam chwile czasu by cos naskrobac, bo ostatnio krucho z czasem :(
U mnie 2 gi dzien z rzedu bardzo niska tempka ( ponizej 36) nie wiem od czego a myslalam ze przez te upaly bedzie wyzsza, ale to chyba dzieki temu ze przy takiej temperaturze czuje sie jak ryba w wodzie i to sa moje klimaty :)
Milego dnia i pozdrawiam :-)

Myślę ze przy regularnych cyklach anuszka "szansa" na PCO jest mała :-) zwłaszcza ze masz owulację, bo przy PCO to naprawdę rzadkość :-)

Sandra tempka w dół, więc lada dzień będzie owu i skok :-)

Moja tempka robi co chce, dziś znowu poszla w górę...ale dziś pewnie @ się pojawi bo to już 15dpo.

Ostatnia edycja:
hej hej :*

U Nas dzis w nocy popadalo takze od razu sie lepiej oddycha choc w mieszkaniu i tak 29st.
Temp stabilna , czekamy do jutra z bzykami bo owu na pewno jeszcze wegetuje.
O 11 jedziemy, uch...zebym tylko tesciowej nie zatlukla od razu w pierwszy dzien :confused2:

Lipiec 2013
90_natka - termin @ 28.07

Sierpień 2013
anuszka - termin @ 06.08
Kingax - termin @ 07.08
Nuuuśka - termin @ 16.08
sandra_best - termin @ 16.08
melponea - termin @ 24.08
patu$ka - termin @ .08

Ostatnia edycja:
Sandra
Ja też myślę że to może być obniżka temp przed skokiem więc działać.to może być owu!

Nuuuśka
nie martw się.
Będziemy cie odwiedzać w więzieniu! :-D

Natka
to skąd takie przypuszczenia mojej ginki?ona stwierdziła to analizując wyniki badań, na usg wyraźnie widać pierścień pęcherzyków jak przy PCO. A z tymi owu to nie tak że jest zawsze, czasem tylko, być może pechole nie pękają.

A miałaś badany poziom lh i fsh?
pęcherzyki nie pękają ale rosną? Czy po prostu nie rosną do odpowiedniej wielkości?

Miałam to badane. mogę podać ci wieczorem bo teraz zaczynam robotę. To może mi zinterpretujesz :-D
Nie miałam jeszcze pełnego monitoringu więc do końca jeszcze nie wiadomo.ale co miesiąc miałam usg i raz pechol był na lewym, dwa razy na prawym itp. i były w miarę duże.

Ostatnia edycja:
reklama
No to problem faktycznie może być w pękaniu. A CLO bierzesz po pół tabletki skoro do pewnego momentu pęcherzyki rosną?
Jeśli chodzi o wyniki to patrzy się na.stosunek LH do FSH, prawidłowo powinien być w granicach 1. Jeśli jest wyższy niż 2 (lub wg innych źródeł 3) to może to swiadczyć właśnie o PCO. Ja miałam wysoki ten stosunek, ale już nawet nie pamietam dokładnie, chyba coś w okolicy 5 ale pewna nie jestem.

Do góry