reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki II połowa 2021

Tylko tyle ze nie bo nie… i. Ie wiem czy to jego załamanie nie wynika z tego ze zdaje sobie powili sprawę, ze to może być nasza jedyna szansa
Może rozwiń z nim ten temat? Invitro jest kontrowersyjne, trudne, polskie prawo skomplikowane.
Ja np byłabym przeciwna invitro w Polsce ze względu na bezsensowne prawo dotyczące zarodków - ale już za granicą gdzie mogę zadecydować o ich utylizacji a nie być zmuszana do przekazania do „adopcji” bym się invitro podjęła bez wahania.

reklama
Trzeba jednak pamiętać, że in vitro jest też po prostu w Polsce bardzo drogie. Będzie grupa osób, której po prostu nie będzie na to stać, albo na kilka transferów. Bo też nie oszukujmy się nie musi się zawsze od razu udać. Z tego co mówi google to jedna procedura to ok. 12 tys. - a średnie zarobki w Polsce to 4240zł netto

Może rozwiń z nim ten temat? Invitro jest kontrowersyjne, trudne, polskie prawo skomplikowane.
Ja np byłabym przeciwna invitro w Polsce ze względu na bezsensowne prawo dotyczące zarodków - ale już za granicą gdzie mogę zadecydować o ich utylizacji a nie być zmuszana do przekazania do „adopcji” bym się invitro podjęła bez wahania.
No właśnie ja też gdybym miała robić in vitro to nie w polsce. Na czechach polecaja z tego co widzialam

Trzeba jednak pamiętać, że in vitro jest też po prostu w Polsce bardzo drogie. Będzie grupa osób, której po prostu nie będzie na to stać, albo na kilka transferów. Bo też nie oszukujmy się nie musi się zawsze od razu udać. Z tego co mówi google to jedna procedura to ok. 12 tys. - a średnie zarobki w Polsce to 4240zł netto
Nie wiem gdzie te srednie zarobki 4240 netto 😂 sredni zarobek to około 3 tyś na reke niestety...ja jako pedagog po studiach miałabym taką pensję w pierwszych na pewno 5 latach 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ dlatego jak wrócimy do pl to się nawet nie wybieram do pracy w zawodzie 🙂

dokładnie, ja na ten moment np nie mogłabym sobie na to pozwolić chyba, że kredyt bym wziela...

Nie wiem gdzie te srednie zarobki 4240 netto 😂 sredni zarobek to około 3 tyś na reke niestety...ja jako pedagog po studiach miałabym taką pensję w pierwszych na pewno 5 latach 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ dlatego jak wrócimy do pl to się nawet nie wybieram do pracy w zawodzie 🙂

W google ;)
Wiadomo, że to statystyki. Wiadomo, że jeden będzie zarabiał miesięcznie 2363zł netto - czyli najniższą krajową, a inny 120 000zł netto ;) (nie, nie biorę tej sumy z sufitu znam osoby, które tyle zarabiają) - po prostu pokazuję, że przeciętego Polaka nie stać na in vitro od tak sobie. A w wielu krajach jest ono za darmo np. we Francji

O czym ty mówisz ? 😱 powiem szczerze, ze nawet się tak nie zaglebialam w ten temat…

reklama
W google ;)
Wiadomo, że to statystyki. Wiadomo, że jeden będzie zarabiał miesięcznie 2363zł netto - czyli najniższą krajową, a inny 120 000zł netto ;) (nie, nie biorę tej sumy z sufitu znam osoby, które tyle zarabiają) - po prostu pokazuję, że przeciętego Polaka nie stać na in vitro od tak sobie. A w wielu krajach jest ono za darmo np. we Francji
W Hiszpanii tez jest jakaś refundacja ale bardzo chciałabym się nie zagłębiać jeszcze w ten temat... koszt bez refundacji to jakieś 3.5- 4.5 tys euro zaplacilabym nawet więcej gdyby to miała być moja jedyna szansa.
Co do decyzji co z niewykorzystanymi zarodkami to nie miałabym nic przeciwko oddaniu ich do adopcji pod warunkiem że bylibyśmy pewni że ich nie wykorzystamy. Jest tyle par którym spełniło by się marzenie dzięki temu wiec jeśli ktoś może być szczęśliwy i mój zarodek mógłby mieć kochajacy dom to czemu nie 🤷🏽‍♀️

Do góry