reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

reklama
Verona
Nie wiem na jak długo okres masz zastępstwo ale jeśli kończy się przed porodem tj w czasie ciąży to niestety pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć Ci umowy do dnia porodu. A co za tym idzie tracisz prawo do macierzyńskiego i rodzicielskiego w wysokości 100/60% lub 80% wynagrodzenia z umowy o pracę i należy Ci się tylko to minimum 1000 zł, które oferuje Państwo.
Więc jeśli kończy Ci się umowa przed porodem a pracodawcą Ci nie przedłuży 9/10 przypadków to do 6 tyg przed terminem porodu możesz złożyć wniosek o urlop macierzyński i oczywiście Twój urlop kończy się wcześniej o te 6 tyg ale masz wyższe świadczenia. Tak samo jeśli któraś z was ma umowę na najniższa krajową to nadal się opłaca wziąć najpierw urlop macierzyński w wysokości 100%, a potem rodziclelski w wysokości 60% ponieważ państwo wyrównuje do 1000 zl

Verona
Nie wiem na jak długo okres masz zastępstwo ale jeśli kończy się przed porodem tj w czasie ciąży to niestety pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć Ci umowy do dnia porodu. A co za tym idzie tracisz prawo do macierzyńskiego i rodzicielskiego w wysokości 100/60% lub 80% wynagrodzenia z umowy o pracę i należy Ci się tylko to minimum 1000 zł, które oferuje Państwo.
Więc jeśli kończy Ci się umowa przed porodem a pracodawcą Ci nie przedłuży 9/10 przypadków to do 6 tyg przed terminem porodu możesz złożyć wniosek o urlop macierzyński i oczywiście Twój urlop kończy się wcześniej o te 6 tyg ale masz wyższe świadczenia. Tak samo jeśli któraś z was ma umowę na najniższa krajową to nadal się opłaca wziąć najpierw urlop macierzyński w wysokości 100%, a potem rodziclelski w wysokości 60% ponieważ państwo wyrównuje do 1000 zl

Pisała, że ma do listopada ;), bo też mnie to ciekawiło ;)

Spokojnie kochana. Poród będę miała na początku października A umowa do końca listopada więc należy mi się macierzyńskie! [emoji4]
Verona

Dziewczyny czytam na temat dostinexu leku na obniżenie prolaktyny i na ulotce jak i wujek Google pisze żeby lepiej się nie starać w okresie brania. Ma któraś z Was doświadczenie z tym lekiem?

reklama
Do góry