reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Spokojnie. Jutro jak masz lekarza to spokojnie w jeden dzień nie zleci za bardzo ten progesteron. No jak próg spada we wczesnej ciąży może dojść do poronienia. Ale spokojnie jesteś po przejściach więc napewno lekarz da leki.
Boję się że jutro będzie za późno bo z 31 na 25 to duży spadek . Może pójść dzisiaj gdzies na izbę co myślicie ?

reklama
Rowno 7.

Chodzi o to, że 10 to taka norma, która powinna by tydzień po owu, żeby wszystko było dobrze. Żeby było to ciałko.zolte...
Ale to nie tak, że jak jest mnie świadczy o braku owulacji. Ja mam 7 ale to znaczy, że mam niedomoge. A nie że nie mam owu.

Raz robiłam eksperyment. 3 dni po owulacji na monitoringu miałam progesteron 17. A 8 dni po owulacji już był 5. Czyli co? Była owu. Tylko że spadł progesteron.

Poniżej wypowiedź lekarza na poradnik zdrowie.

"Jeśli doszło do ciąży, hormon produkowany jest nadal najpierw przez ciałko żółte, potem przez łożysko. Jeśli do ciąży nie doszło, poziom progesteronu stopniowo opada. Norma stężenia progesteronu w 7-8 dniu po owulacji to od 10 ng/ml wzwyż (do około 50 ng/ml, a w ciąży dochodzi do 250 ng/ml). Ważny jest także fakt, iż wartości poniżej 3 ng/ml oznacza, że owulacja się w ogóle nie odbyła. Ginekolodzy często informują swoje pacjentki o tym, że po owulacji poziom progesteronu powinien wynosić nie mniej niż 10."
Dlatego u ciebie wyszedł poniżej 10 7 dni po owu bo masz niedomoge ale u "zdrowej kobiety" powinien wynosić 10 i więcej.

reklama
Do góry