reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Właśnie ja tej pewności nie mam[emoji1787] i obojętnie czy test jest pozytywny czy negatywny to nie daje nam pewności że owu była lub dopiero będzie. Od kolejnego cyklu będę mierzyć temperaturę też i zobaczymy co tam się kryje.
Idź na monitoring! Ja nie mam owu bo pecherzyki nie pękają ale pięknie mi rośnie temperatura bo niepekniety pecherzyk tez produkuje progesteron i udaje ze jest po owulacji. Gdyby nie monitoring to bym była pewna ze mam owulacje... okres tez jak w zegarku 14 dni po skoku temp. Teraz przynajmniej wiem na czym stoję, mam LUF i PCOS i będę miała niedługo zabieg po którym mam nadzieje szybko zajdę w ciąże. Bez zabiegu latami byśmy się starali bez szans na dziecko.

reklama
Witam ponownie 🤗 w lutym prosiłam Was o weryfikację testu ciążowego, bo jedna kreska była słaba, zaś się okazało że ciąży nie ma, luteina pomogła i tak do teraz. Dziś zrobiłam 2 testy, oba pozytywne i wielkie czerwone krechy! Z jednej strony się ucieszyłam, ale zaraz zmieniło się to w przerażenie ponieważ... 31 lipca kończy mi się umowa o pracę, patrząc w kalendarzyk będzie to 13 tydzień ciąży... Lepiej powiedzieć pracodawcy teraz czy np. jak będę już w 12 tygodniu, ogólnie chce pracować jak najdłużej. Ale z tego co wiem, ciąża w mojej pracy nie jest mile widziana, że tak się wyrażę... Co robić? Możecie coś doradzić? 🤔 Czy lekarz na pierwszej wizycie może mi wystawić zaświadczenie, że np. 31 lipca będę w 13 tygodniu ciąży? I ta umowa zostanie mi przedłużona do dnia porodu? Nie orientuje się w tym, bo to pierwsza taka sytuacja, w pierwszej ciąży nie pracowałam... I zaznaczę od razu, że nie zależy mi na L4, bo póki mogę będę pracować ☺

Umowa z mocy prawa przedłuża się do dnia porodu. Oczywiście na podstawie zaświadczenia.

Witam ponownie [emoji847] w lutym prosiłam Was o weryfikację testu ciążowego, bo jedna kreska była słaba, zaś się okazało że ciąży nie ma, luteina pomogła i tak do teraz. Dziś zrobiłam 2 testy, oba pozytywne i wielkie czerwone krechy! Z jednej strony się ucieszyłam, ale zaraz zmieniło się to w przerażenie ponieważ... 31 lipca kończy mi się umowa o pracę, patrząc w kalendarzyk będzie to 13 tydzień ciąży... Lepiej powiedzieć pracodawcy teraz czy np. jak będę już w 12 tygodniu, ogólnie chce pracować jak najdłużej. Ale z tego co wiem, ciąża w mojej pracy nie jest mile widziana, że tak się wyrażę... Co robić? Możecie coś doradzić? [emoji848] Czy lekarz na pierwszej wizycie może mi wystawić zaświadczenie, że np. 31 lipca będę w 13 tygodniu ciąży? I ta umowa zostanie mi przedłużona do dnia porodu? Nie orientuje się w tym, bo to pierwsza taka sytuacja, w pierwszej ciąży nie pracowałam... I zaznaczę od razu, że nie zależy mi na L4, bo póki mogę będę pracować [emoji3526]
Tak jeżeli będziesz w oataynim dniu pracy w 12+6tc to umowa zostanie przedłużona jeżeli to będzie 12+5 to nie. Musisz powiadomić pracodawcę żeby wiedział. No i dostarczyć zaświadczenie.

No to pięknie 😋 będzie dobrze, powtórz jutro i daj znać 😄

Dziewczyny, czy Clearblue też robią cienie spotkała się któraś z Was, że był negatyw a Gołym okiem było widać cień?
To moj cien na clearblue no i okazal sie ciazowym cieniem.

Załączniki

• Screenshot_20200627-072956_Gallery.jpg
    Screenshot_20200627-072956_Gallery.jpg
    149,1 KB · Wyświetleń: 93
Witam ponownie 🤗 w lutym prosiłam Was o weryfikację testu ciążowego, bo jedna kreska była słaba, zaś się okazało że ciąży nie ma, luteina pomogła i tak do teraz. Dziś zrobiłam 2 testy, oba pozytywne i wielkie czerwone krechy! Z jednej strony się ucieszyłam, ale zaraz zmieniło się to w przerażenie ponieważ... 31 lipca kończy mi się umowa o pracę, patrząc w kalendarzyk będzie to 13 tydzień ciąży... Lepiej powiedzieć pracodawcy teraz czy np. jak będę już w 12 tygodniu, ogólnie chce pracować jak najdłużej. Ale z tego co wiem, ciąża w mojej pracy nie jest mile widziana, że tak się wyrażę... Co robić? Możecie coś doradzić? 🤔 Czy lekarz na pierwszej wizycie może mi wystawić zaświadczenie, że np. 31 lipca będę w 13 tygodniu ciąży? I ta umowa zostanie mi przedłużona do dnia porodu? Nie orientuje się w tym, bo to pierwsza taka sytuacja, w pierwszej ciąży nie pracowałam... I zaznaczę od razu, że nie zależy mi na L4, bo póki mogę będę pracować ☺️
Kochana jeżeli pracujesz tam dłużej niż 30 dni to od pierwszego dnia ciąży jesteś pod ochroną, nie może Cie zwolnić, umowa zostaje przedłużona do dnia porodu. Moja siostra tak miała ale była w młodszej ciąży, bo 8 tydzień jak jej się umowa kończyła, ale nie powiedziała nic w pracy bo czekała na umowę, dostała na czas nieokreślony i zaraz po tej umowie przyniosła zaświadczenie od lekarza o ciąży, tez pracowała tyle ile mogła. Prawo jest takie, że nawet jeśli dostaniesz wypowiedzenie, a przyniesiesz zaświadczenie, że jesteś w ciąży to pracodawca musi cofnąć je i przedłużyć umowę do dnia porodu.

Kochana jeżeli pracujesz tam dłużej niż 30 dni to od pierwszego dnia ciąży jesteś pod ochroną, nie może Cie zwolnić, umowa zostaje przedłużona do dnia porodu. Moja siostra tak miała ale była w młodszej ciąży, bo 8 tydzień jak jej się umowa kończyła, ale nie powiedziała nic w pracy bo czekała na umowę, dostała na czas nieokreślony i zaraz po tej umowie przyniosła zaświadczenie od lekarza o ciąży, tez pracowała tyle ile mogła. Prawo jest takie, że nawet jeśli dostaniesz wypowiedzenie, a przyniesiesz zaświadczenie, że jesteś w ciąży to pracodawca musi cofnąć je i przedłużyć umowę do dnia porodu.
Dziękuję za odpowiedź! 😘 Pracuje tam od ponad roku już 🤪 czyli jeśli we wtorek pójdę do gina, on wystawi mi zaświadczenie o ciąży (będzie to 9tydz.) to automatycznie umowa mi się przedłuża? 😁 To super! Bo się obawiałam, że stracę pracę, a jednak dobrze płacą więc wolę do 5 miesiąca chociaż popracować, bo praca nie jest ciężka :)

reklama
Widoczne, ale bardzo słabo. Przypomnij w którym dc robiłaś i jak długie cykle masz?
Bylam po biochemicznej wiec cykl mi sie rozjechał a przed biochemiczną brałam tabletki antybkomcepcyjne wiec ciezko mi stwierdzic jak dlugo to byl cykl wiem jedynie ze ten test zrobilam na oko 9 dni po owulacji no i powirdzmy przypuszczalnie 6 dni przed @

Do góry