reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

To brałaś ja do momentu zajścia w ciążę i potem odstawiłas?
Są różne podejścia lekarzy. Ja konsultowałam się z 5 gine, w tym dwoje z nich było gine-endo, i każdy powiedział, że metforminę mam odstawić i odstawiłam, a potem w I trymestrze robiłam obciążenie glukozą. Ja akurat brałam metforminę na wyregulowanie cyklu i na hiperinsulinemię. Jak jest jakaś gorsza sytuacja, to lekarze zamieniają w ciąży metforminę na insulinę (ja nie biorę nic i jest OK). Są lekarze, którzy stosują metforminę w ciąży, ale podobno jest to „off-label”.

reklama
A mam jeszcze jedno pytanie. Jeden jajowód mam niedrożny i jeśli owulacja pójdzie z tego jajnika to wtedy rozumiem że nie dojdzie do zagnieżdżenia? Czy jak? Czy owu może pójść z lewego a jajo przechwyci prawy? Kto mi to może wytłumaczyć [emoji23]

Hej dziewczyny u nas wczoraj owulacja i nie za bardzo uważaliśmy [emoji851]ten cykl traktujemy na luzie jako wstęp więc bez spiny [emoji16] póki co pije koktajle z pietruszki i pokrzywy aby poprawić moja hemoglobinę. Biorę też merformine ponieważ wyniki krzywej cukrowej wyszły na granicy. Czy któraś z was bierze to przy staraniach? Brałam kiedyś merformine ale bardzo krótko bo dolegliwości jelitowe mnie pokonały. Macie jakieś rady aby te rewolucje przy merforminie ominąć?
Ja brałam na cukier. Metformina też w jakimś stopniu poprawia płodność [emoji16]

Dziewczyny jak to jest z tymi testami owu? Jak nie pije 2-3h przed zrobieniem testów owu to ledwo widoczne kreski testowe a jak cały czas pije i mocz wtedy powinien być rozwodniony to kreski testowe mam mocniejsze[emoji2368]

A mam jeszcze jedno pytanie. Jeden jajowód mam niedrożny i jeśli owulacja pójdzie z tego jajnika to wtedy rozumiem że nie dojdzie do zagnieżdżenia? Czy jak? Czy owu może pójść z lewego a jajo przechwyci prawy? Kto mi to może wytłumaczyć [emoji23]
Mnie mój lekarz tłumaczył, że niby są mniejsze szanse, ale nie jest to niemożliwe, natura jest mądra i chce sobie poradzić, więc jeśli dojdzie do zapłodnienia, chce "przetransportować" jajeczko do drugiego jajowodu, żeby mogło dojść do zagnieżdżenia. u mnie np. nie mam lewego jajowodu, ale jeśli dojdzie do owu właśnie w lewym jajniku, to prawa strona może jajeczko "przechwycić"
Zresztą jak się kobieta uprze, to i medycyna jest bezsilna ;)

Mi się wydaje, że owulka będzie na dniach [emoji6] także działajcie! [emoji6]
Działamy, ale narazie się nie nastawiam na ten cykl😉 myślę że może temu się tak długo nie udawalo, bo wierzyłam kalendarzykowi i w sumie później już tak ze zbliżeniami różnie bywało, ja na drugą zmianę, mąż robi od kilku lat stale nocki i chyba poprostu nie celowaliśmy w ten dzien.

Dziewczyny jak to jest z tymi testami owu? Jak nie pije 2-3h przed zrobieniem testów owu to ledwo widoczne kreski testowe a jak cały czas pije i mocz wtedy powinien być rozwodniony to kreski testowe mam mocniejsze[emoji2368]
Muszę przyznać Ci rację, wczoraj jeden test zrobiłam po 3h nie picia i obie kreski takie dziwne, a wypiłam tylko koktajl i po 15 minutach zrobiłam drugi test i już wszystko ładnie wyszlo🤷‍♀️

reklama
Może przechwycić jak najbardziej. Ja w poprzedniej ciąży miałam owu z lewego jajnika a utknął w prawym jajowodzie co znaczy ze jajeczko przejął jajowod po przeciwnej stronie. Teraz mam wycięty prawy jajowod i lekarz twierdzi ze jajeczko z prawego jajnika może być przejęte przez lewy jajowod. Dużo się o tym naczytałam i jest to jak Najbardziej możliwe.

Do góry