reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Haha rozumiem ;) ale podobno mozna pojsc do psychologa i on wystawi skierowanie na cesarke wiem ze tak robia

skierowanie powinien wystawić psychiatra, ale tak respektują je zazwyczaj :) pewnie będę mieć i tak (bo naprawdę w panice mogłabym uniemożliwiać poród naturalny i zaszkodzić dziecku) ale prywatny szpital daje większy komfort że nie będzie to podważone :)

reklama
skierowanie powinien wystawić psychiatra, ale tak respektują je zazwyczaj :) pewnie będę mieć i tak (bo naprawdę w panice mogłabym uniemożliwiać poród naturalny i zaszkodzić dziecku) ale prywatny szpital daje większy komfort że nie będzie to podważone :)
Ogolnie ja tez sie panicznie boje bolu, ale jakos chcialam rodzic naturalnie, wiesz to tez dla dziecka jest lepsze no ale wiadomo mnostwo kobiet tsk rodzi i wszystko jest jak najbardziej ok. Mnie na przyklad mama urodzila przez cc i mam sie swietnie ;)

Ogolnie ja tez sie panicznie boje bolu, ale jakos chcialam rodzic naturalnie, wiesz to tez dla dziecka jest lepsze no ale wiadomo mnostwo kobiet tsk rodzi i wszystko jest jak najbardziej ok. Mnie na przyklad mama urodzila przez cc i mam sie swietnie ;)

Lepsze i gorsze - bardzo zależne od indywidualnych przypadków. Przy idealnie przebiegającym porodzie bez cięcia z idealną budową anatomiczną - to prawda. Plusem jest stymulacja płuc i układu nerwowo mięśniowego w trakcie przeciskania się przez kanał rodny.
Ale też przy cc dziecko powinno być wyjęte główką przez wąskie nacięcie by jak najlepiej odwzorować poród naturalny.
Lepsza flora bakteryjna to już fikcja bo przy cc wystarczy że położna wymaz z pochwy poda noworodkowi na wewnętrzną stronę policzka. Z drugiej strony ryzyko uszkodzeń okołoporodowych dla dziecka przy planowym cc jest równe zero.
Jeden i drugi sposób jest dobry, ja uważam że kobiety powinny mieć wybór i wybierać rozwiązanie dla nich najlepsze (po poradzie lekarza, położnej czy psychologa) - tak jest w większości krajów na zachodzie i odsetek cesarek jest tam dzięki temu wręcz niższy - bo kobiety mają wybór :)

Lepsze i gorsze - bardzo zależne od indywidualnych przypadków. Przy idealnie przebiegającym porodzie bez cięcia z idealną budową anatomiczną - to prawda. Plusem jest stymulacja płuc i układu nerwowo mięśniowego w trakcie przeciskania się przez kanał rodny.
Ale też przy cc dziecko powinno być wyjęte główką przez wąskie nacięcie by jak najlepiej odwzorować poród naturalny.
Lepsza flora bakteryjna to już fikcja bo przy cc wystarczy że położna wymaz z pochwy poda noworodkowi na wewnętrzną stronę policzka. Z drugiej strony ryzyko uszkodzeń okołoporodowych dla dziecka przy planowym cc jest równe zero.
Jeden i drugi sposób jest dobry, ja uważam że kobiety powinny mieć wybór i wybierać rozwiązanie dla nich najlepsze (po poradzie lekarza, położnej czy psychologa) - tak jest w większości krajów na zachodzie i odsetek cesarek jest tam dzięki temu wręcz niższy - bo kobiety mają wybór :)
Tez tak uwazam wybor powinien byc :-)

Ile kosztuje taka położna przy porodzie? Ja przy drugim zdecydowanie chce kogoś kto będzie z zewnątrz ale zna się na rzeczy. Przy pierwszym popełnili tyle błędów że nawet ja jako laik byłam przerażona

Teraz nie ma szans na opłacenie położnej. Zmieniło się prawo i teraz położna po duzurZe musi zejść ze zmiany i nie ma gwarancji, ze będzie w pracy jak będziesz rodziła. Jak chcesz mieć zapewniona opiekę i spokojna głowę, ze będziesz zaopiekowana to serrio polecam prowadzić ciąże u mojego doktora ( jego pacjentki są naprawdę traktowane baaaedzo dobrze) plus szkoła rodzenia u Lidii Ruty. Ona jesy przełożona położnych i jak zaczynasz rodzic to dzwonisz do niej ze się zaczęło i jeśli jej nie będzie to ona daje znać, ze „jej” dziewczyna rodzi. Ja po cc czułam soe tragicznie i ona mi baaaardzo pomogła. Bardzo.

Zazdroszczę [emoji846] Jak zajde w ciążę to na pewno to rozważę. Bogu dzięki Antos mimo tych błędów miał tylko zapalenie płuc z powodu przedłużającego się porodu. Za to ja miałam niedotlenienie mózgu/albo udar. ( Nie wiadomo co bo szpital to zignorował i nie zrobił RTG, dowiedziałam się dopiero na wizycie u okulisty, wg szpitala wszystko było ok) Na szczęście bardzo niewielkie i odbiło się tylko na wzroku ( nigdy nie będę mogła jeździć samochodem bo widzę źle odległości, zlewają mi się obrazy)
A w karcie tak nakłamali ( nie byłam świadoma) od razu kazali podpisać. Długo by opowiadać...

O matko... współczuje. Rodzials siłami natury na Kraśnickiej? Ja niestety będę musiała mieć drugie cc, a jak wspomne sobie to pierwsze to jeszcze mam dreszcze, ale chęć posiadania dziecka jesy silniejsza

reklama
Do góry