yyyy cekaj cekaj, bom dawno nie robiła...ostatnio w święta.. a może zrobię dziś, bo mam gości i byłby też na jutro na spóźniony Dzień BabcioDziadka

)
na razie do Lidla i na pocztę, przypomnę sobie po drodze i napiszę jak wrócę

)
Nie było maku, zrobiłam więc sernik z brzoskwiniami na kruchym, własnie się piecze. Nie było też bodziaków i piżamek (już nie było), były nakładki na kibelek, ale Ola wybrała niebiesko-zielony nocnik i nosiła go po całym Lidlu podczas gdy mama robiła zakupy, Ola pierwszy raz na własnych nóżkach mi towarzyszyła (nie miałam złotówki na wózek) i była bardzo grzeczna i pomocna

)))))))))) Kochana moja córeczka... W nagrodę kupiła sobie nocnik i teraz ma dwa. Jeden zawieziemy do babci, bo tam tez sporo czasu spędzamy
A więc ciasto - potrzebna nam puszka maku i pojemnik sera zmielonego oraz kruche ciasto na spód. Polecam kruche gotowe z Lidla, znaczy gotowe w proszku - dodajemy jedno jajo i pół masła (masło lepsze niż margaryna do sernika)

Wykładamy blachę kruchym ciastem, wylewamy na to mak ukręcony z kilkoma białkami (na sztywno białka). Ja dodaję do maku łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę zwykłej, ale nie trzeba koniecznie, bo scalą mak białka. Na mak wylewamy ser biały - najpierw ucieramy kilka żółtek (3-5) z cukrem, osobno ubijamy pianę z białek, do żółtek z cukrem dodajemy ser i kręcimy, potem łyżkę mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy i mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy masę serową z pianą i wylewamy na mak. KONIEC. Jak ostygnie, polewamy rozpuszczoną, prawdziwą czekoladą z odrobiną wody i mąki ziemniaczanej i posypujemy pokruszonymi orzeszkami.

Aha - ile pieczemy..? Nie wiem

Ja lubię pilnować i patrzeć na ciacho

) Ale pewnie minimum 45 minut. I około 150-180 stopni.