reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 35+

Cześć.
Dołączam do wątku, choć mi 35 stuknie we wrześniu.

Z pierwszym dzieckiem nie mieliśmy żadnego problemu. O drugie walczymy już 1,5 roku. Obecnie jestem po trzeciej inseminacji i czekam na wieści.
Generalnie nie wiadomo gdzie problem - nasienie ok, drożność ok, owu ok, pęcherzyki pękają... więc teoretycznie wszystko w porządku. Lekarz sugeruje, że może wiek. Pęcherzyki mogą nie być na tyle "wartościowe" już... ale CLO też nie pomogło. I dwie inseminacje.

Joaszka - a Wy dlaczego nie chcecie inseminacji? Jeśli mogę spytać :)

Witaj na wąteczku.
A to ciekawa sprawa, wszystko Ok a takie trudności [emoji849]
Mam nadzieje, że szybciutko się wyjaśni i będziecie cieszyć się upragnionym dzieciątkiem.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Cześć.

Z pierwszym dzieckiem nie mieliśmy żadnego problemu. O drugie walczymy już 1,5 roku. Obecnie jestem po trzeciej inseminacji i czekam na wieści.
Generalnie nie wiadomo gdzie problem - nasienie ok, drożność ok, owu ok, pęcherzyki pękają... więc teoretycznie wszystko w porządku. Lekarz sugeruje, że może wiek. Pęcherzyki mogą nie być na tyle "wartościowe" już... ale CLO też nie pomogło. I dwie inseminacje.

Joaszka - a Wy dlaczego nie chcecie inseminacji? Jeśli mogę spytać :)
Bo mamy już 1 dziecko.bo to kosztuje i nie ma gwarancji że się uda...nie chce też po prostu przechodzić tej całej procedury. Inaczej by było przy 1 dziecku...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Przeryczany wczoraj cały dzień. Dopiero dziś mogłam pogadać z M bo wczoraj wróciłam o 23 z pracy i już spał. Mąż sam wyskoczył z inseminacja...

Przekopałam Internet i co? Kolejna załamka- ma sens przy małej ruchliwości i ilości a nie słabej morfologii[emoji22] tylko do in vitro tak oddzielaja plemniki żeby wybrać jeden prawidłowy...więc szanse z inseminacji i prób naturalnych takie same...czyli 2 %[emoji26][emoji26][emoji26] no i mój wiek 37 lat...

Cześć.

Mam kumpele co zaszla majac 39 a siostry kumpela 24 i trzy lata zero ciazy i walcza....

Dlaczego ani ivf ani iui?? Przeciez to tez wasze dzuecko !!

In vitro na pewno nie. To jest ogrom kasy i brak gwarancji. A do inseminacji też ciężko z 2%...szanse takie same jak naturalnie...inseminacja może pomóc jak jest ich mało i słabo ruchliwe. A jak są w 98 nieprawidłowe to...tylko do in vitro i to tego bardziej zaawansowanego gdzie plemnik bezpośrednio do komórki wprowadzaja wybierają te najlepsze...do inseminacji owszem przygotowują ale nie oddzielaja prawidłowych od nieprawidłowych...

Mam jedno dziecko. Przy pierwszym pewnie bym wszystko brała pod uwagę. A tak to nie wiem czy mam ochotę przechodzić te wszystkie kosztowne i szczerze-niezbyt przyjemne procedury bez gwarancji powodzenia...

Ostatnia edycja:
Ciągłe szukam odpiwiedzi skąd takie pogorszenie...było 7 lat temu 30 % prawidłowych. I ja wtedy przeżwałam że mało a okazuje się że tyle to niewielu ma...

M nie pali nie pije ćwicz zdrowy tryb życia. Jąder nie przegrzewa,na nic nie chorował...no ok- 7 lat minęło ale ma 44 lata...skąd taki drastyczny spadek??

In vitro na pewno nie. To jest ogrom kasy i brak gwarancji. A do inseminacji też ciężko z 2%...szanse takie same jak naturalnie...inseminacja może pomóc jak jest ich mało i słabo ruchliwe. A jak są w 98 nieprawidłowe to...tylko do in vitro i to tego bardziej zaawansowanego gdzie plemnik bezpośrednio do komórki wprowadzaja wybierają te najlepsze...do inseminacji owszem przygotowują ale nie oddzielaja prawidłowych od nieprawidłowych...

Mam jedno dziecko. Przy pierwszym pewnie bym wszystko brała pod uwagę. A tak to nie wiem czy mam ochotę przechodzić te wszystkie kosztowne i szczerze-niezbyt przyjemne procedury bez gwarancji powodzenia...

Te zaawansoeane to icsi ....pierwsze proby to skutecznosc 20,30% na sto przy drugim podejsciu JuZ 40,50% ze Sue uda
Ja bym probowala ,wiem ze sa koszta Ale bedziesz staruszka i se bedziesz pluc Czemu nie.....

Te zaawansoeane to icsi ....pierwsze proby to skutecznosc 20,30% na sto przy drugim podejsciu JuZ 40,50% ze Sue uda
Ja bym probowala ,wiem ze sa koszta Ale bedziesz staruszka i se bedziesz pluc Czemu nie.....

@Peugeotka36

Nie mam nic do in vitro. Super że jest. Przy 1 dziecku pewnie bym się zdecydowała.
Przy drugim...nie chcę płacić tyle kasy na coś co jest bolesne i nie da mi gwarancji. Zbieramy kasę na własne na mieszkanie i 6/7 tysięcy to są duże pieniądze. Pewnie bym i znalazła tą kasę ale nie mam ochoty żeby pobierano mi strzykawka w narkozie komorki jajowe. Brać leki zastrztki na stymulacje dla nawet 50 % pewności...
Te pieniądze wolę zainwestować w to dziecko które mam a nie w potencjalne którego mogę nie mieć...

Poza tym byliśmy wczoraj u lekarza w klinice niepłodności i nie powiem że powiedział że wyniki są super ale nie są tak tragiczne jak mi się wydawało. Oprócz morfo ma inne w normie lub lekko ponad. Jest ich całkiem sporo i ruchliwych. U mnie też wszystko ok. Dla pewności zrobi mi drożność i ew.stymulacje clo. Ale generalnie to chyba dlatego bardziej że ja chcę. Lekarz idzie w kierunku opcji że zajmie nam to dłużej czasu ale szansę na ciążę naturalną są spore.

reklama
@Peugeotka36

Nie mam nic do in vitro. Super że jest. Przy 1 dziecku pewnie bym się zdecydowała.
Przy drugim...nie chcę płacić tyle kasy na coś co jest bolesne i nie da mi gwarancji. Zbieramy kasę na własne na mieszkanie i 6/7 tysięcy to są duże pieniądze. Pewnie bym i znalazła tą kasę ale nie mam ochoty żeby pobierano mi strzykawka w narkozie komorki jajowe. Brać leki zastrztki na stymulacje dla nawet 50 % pewności...
Te pieniądze wolę zainwestować w to dziecko które mam a nie w potencjalne którego mogę nie mieć...

Poza tym byliśmy wczoraj u lekarza w klinice niepłodności i nie powiem że powiedział że wyniki są super ale nie są tak tragiczne jak mi się wydawało. Oprócz morfo ma inne w normie lub lekko ponad. Jest ich całkiem sporo i ruchliwych. U mnie też wszystko ok. Dla pewności zrobi mi drożność i ew.stymulacje clo. Ale generalnie to chyba dlatego bardziej że ja chcę. Lekarz idzie w kierunku opcji że zajmie nam to dłużej czasu ale szansę na ciążę naturalną są spore.

No i super wiadomości, teraz cierpliwości życzę oby sie jak najszybciej udało [emoji1307][emoji1307][emoji1307]

Do góry