reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 35+

Joaszka mam nadzieje ze tu dwa cykle i bedzue ciaza bo piszesz jakbys byla przekonana ze twa amh jest ok a skad masz pewnosc [emoji13][emoji13][emoji13][emoji13][emoji13][emoji110]️[emoji110]️[emoji110]️tak samo tsh musi byc ponizej 2 !! Ja mialam 3.1 i byc moze dlatego bylo mi ciezko zajsc Po krotko przed ciaza mialam 1.9

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Co ty mowisz??? A moze wogole JuZ nie ma rezerwy dobrej ??!!! Jak moja kumpela 37 lat i JuZ brak bo menopauze weszla !!!!!! Zastanow sie co piszesz

Menopauza wiąże się z brakiem miesiączki. To raz. A dwa-jak nie ma wcale rezerwy to już nic nie zrobisz. Dopóki miesiaczkuje reguralnie to nie menopauza. A że rezerwa jest obniżona po 35 rz to oczywiste. Jeśli ktoś chce odłożyć macierzyństwo na później to badanie ma sens-wiadomo ile mniej więcej masz czasu. Jak już się stara to lepiej sprawdzić czy po prostu owulacja występuje za pomocą monitoringu u gina.

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Joaszka mam nadzieje ze tu dwa cykle i bedzue ciaza bo piszesz jakbys byla przekonana ze twa amh jest ok a skad masz pewnosc [emoji13][emoji13][emoji13][emoji13][emoji13][emoji110]️[emoji110]️[emoji110]️tak samo tsh musi byc ponizej 2 !! Ja mialam 3.1 i byc moze dlatego bylo mi ciezko zajsc Po krotko przed ciaza mialam 1.9

I co mi da wiedza że wyczerpana? Tylko tyle że nie mam szans na dziecko. Skoro miesiączkuję reguralnie to nie menopauza. A że jajeczek mniej niż 10 lat temu to wiem bez badań. Tylko ja działam i nie odkładam macierzyństwa. Więc nie widzę dla siebie sensu tego badania.

Akurat badanie tarczycy to inna sprawa. Bo tu wdrożysz leki i poprawisz jak zle wyniki. Tarczycę akurat badałam,cały panel. Łącznie z przeciwciałami. I tsh dobre bo poniżej 2 tak jak powinno być dla starających się[emoji6]

Można też fsh i lh zbadać i też pokaże jak wygląda sprawa jajeczek[emoji6]
Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna. Trzeba zbadać w 3-5 dc. U mnie jest 4.69 więc coś tam jeszcze z tych jajeczek zostało[emoji6]

Moim zdaniem lepiej zrob c amh bo wiesz na czym stoisz,ona tez ma regular okres i jakos menopausa [emoji33][emoji33][emoji33]mysla o adopcji corki bo lekarz powiedzial ze wyniki zle mimo ze ma okres ,Po ci takie daremne starania skoro mamy +35 ,mozna zrobic proste badania amh krwi i wszystko jasne czy tak czy nie czas na dziecko

Moim zdaniem lepiej zrob c amh bo wiesz na czym stoisz,ona tez ma regular okres i jakos menopausa [emoji33][emoji33][emoji33]mysla o adopcji corki bo lekarz powiedzial ze wyniki zle mimo ze ma okres ,Po ci takie daremne starania skoro mamy +35 ,mozna zrobic proste badania amh krwi i wszystko jasne czy tak czy nie czas na dziecko

Kochana byłam w tym roku u gina. Potwierdzał 2 razy owulacje. Fsh też pokazuje że rezerwa nie jest wyczerpana. 150 zł wolę wydać na sprawdzenie nasienia. Mam już 1 dziecko. Jeśli w tym roku nie znajdę to trudno. Będzie jedynakiem. Nikomu badania nie zabraniam. U siebie nie widzę sensu. Lekarz też.
A lekarze zazwyczaj orzekają menopauzę w momencie, w którym krwawienie waginalne nie nastąpiło przez 12 miesięcy. Więc jeśli ma reguralne miesiaczki to nie menopauza!

reklama
Link do: Planowanie ciąży - krok po kroku

Joaszka to powinnas zajsc skoro u was ok ;)
U niej niestety koniec menopausa I tylko adopcja mimo ze ma okres co msc ;/

Nie menopauza tylko inne zaburzenia hormonalne! Menopauza to termin używany kiedy kobieta nie miesiączkuje! Nie mylmy pojęć[emoji6] zajdę to super. Nie to trudno. Jest milion czynników a nie tylko jajeczko+plemnik i musi być ciąża...może plemniki słabe może jajeczka są ale coś utrudnia połączenie...po 35 r.ż. niektóre cykle są też bezowulacyjne...A czasem wszystko przebadane jest i ok a ciąży brak...życie.

Do góry