reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2023

Tak jak pisze @lady_in_blue - mi wystawil lekarz rodzinny. Nie bylo zadnego problemu.
I wtedy nie musicie płacić za żadne badania? I inseminacja jest możliwa na NFZ?

Tak się zastanawiam co zrobić bo u mnie pierwszy miesiąc w którym poszłam do kliniki a wydaliśmy na wizyty plus leki i badania już jakieś 3-4 tysiące złotych... Mój Medicover nie nadaje się do niczego, więc zaczynam się zastanawiać czy jesteśmy już skazani na wydawanie na potęgę czy może są inne opcje... 🤔

reklama
Ja od siebie zupdejtuje: dostaliśmy ze Starym wczoraj skierowanie od lekarza NFZ do poradni leczenia niepłodności. Celujemy w inseminacje na NFZ, bo jest tak mała skuteczność, ze szkoda nam kasy na prywatną... Więc jutro będę dzwonić i się dowiadywać, jakie są terminy.
Jakie są warunki do inseminacji na NFZ?
Edit juz widzę sa odpowiedzi w kolejnych postach 🙂

Tak się zastanawiam co zrobić bo u mnie pierwszy miesiąc w którym poszłam do kliniki a wydaliśmy na wizyty plus leki i badania już jakieś 3-4 tysiące złotych... Mój Medicover nie nadaje się do niczego, więc zaczynam się zastanawiać czy jesteśmy już skazani na wydawanie na potęgę czy może są inne opcje... 🤔
Jest w chyba 6 miastach w Polsce więc jeśli jesteś z jednego z nich to można próbować :-).
Tylko trzeba patrzeć na to jak to jest zorganizowane, bo w niektórych niestety jest zorganizowane słabo.

nie no, raczej nie ma póki co szans, zebym zrobiła najazd do Wawy. Chociaż Starego mogę wysłac, on pracuje w Wawie, dobra myśl. Jak nie odbiorą ot tak zrobię.
Wyników nie ma i myślę, ze jest tak jak mówi @hachette - że muszę odebrać je osobiście. Nie widzi mi się to, bo przy kolejnej okazji bycia w labo chciałam zrobić przeciwciała przeciwplemnikowe, a musze je zrobić w innym labie niż robiłam tamte 😂
Przeciwciała plemnikowe to badanie z krwi? 😄i to znaczy ze moze tak byc ze organizm kobiety niszczy plemniki? Da sie to leczyć? 🧐

u mnie w mieście jak i kilkunastu innych miastach w Polsce jest organizowany w klinikach leczenia niepłodności program rządowy dot. niepłodności na lata 2021-2023. Dziś byliśmy właśnie z mężem na pierwszej wizycie i mój mąż dostał skierowanie u nich na badanie nasienia a ja na hormony i dalej zobaczymy co będzie ale z tego co czytałam podobno robią też inseminacje, nie robią in vitro. Nie chcieli ode mnie żadnego skierowania. Link do informacji o programie : Link do: Diagnostyka i leczenie niepłodności na NFZ

u mnie w mieście jak i kilkunastu innych miastach w Polsce jest organizowany w klinikach leczenia niepłodności program rządowy dot. niepłodności na lata 2021-2023. Dziś byliśmy właśnie z mężem na pierwszej wizycie i mój mąż dostał skierowanie u nich na badanie nasienia a ja na hormony i dalej zobaczymy co będzie ale z tego co czytałam podobno robią też inseminacje, nie robią in vitro. Nie chcieli ode mnie żadnego skierowania. Link do informacji o programie : Link do: Diagnostyka i leczenie niepłodności na NFZ
Korzystam z tego samego w Krakowie. Wszystkie badania hormonalne u mnie, nasienie u męża nam zrobili. Robili tez wymazy - wyszlo mi zakażenie ureo ktore zaleczylam. Jutro idę się umawiac na drożność w kolejnym cyklu - wszystko w 1 miejscu za free. Myślę ze spokojnie juz teraz pare stówek zaoszczedzilam.
I tez jest opcja inseminacji u nich.

już wszystko dziewczyny chyba powiedziały :D ja sama nie wiem jak to wygląda, bo dopiero będę nas zapisywać. Ale z tego co widziałam na stronie, to jest na nfz nasienie, drożność, histeroskopia (ja miałam histero na nfz) i inseminacja.
Ja nawet nie chce liczyć ile hajsu wydaliśmy na badania i leki.

Korzystam z tego samego w Krakowie. Wszystkie badania hormonalne u mnie, nasienie u męża nam zrobili. Robili tez wymazy - wyszlo mi zakażenie ureo ktore zaleczylam. Jutro idę się umawiac na drożność w kolejnym cyklu - wszystko w 1 miejscu za free. Myślę ze spokojnie juz teraz pare stówek zaoszczedzilam.
I tez jest opcja inseminacji u nich.
mi endokrynolog z Medicover o tym powiedziała i zachęcała bo można trochę kasy zaoszczędzić :) a jak u Was badanie nasienia wyszło ok ? Ja się tego najbardziej obawiam. :)

reklama
Ale tu cisza, uda się rozkręcić ten wątek?
Czy jednak zostaną kreski :p
Spoko, rozkręci się.
Ja od siebie dodam, że ostatni cykl na kreskach jestem.
Comiesięczne testowanie źle wpływa na moje psyche, to już niejednokrotnie powtarzałam.
Trochę poukładałam sobie w głowie, trochę się „pobiczowałam” i można napisać, że głowa wolna, a to najważniejsze.

Poza tym 2023 jeszcze się nie zaczął, daj nam czas na rozkręcenie 😝.

My niecierpliwie czekamy na wyniki nasienia, mężu już dzwonił do kliniki- jutro, najpóźniej w piątek powinnam je dostać na maila. On sam niecierpliwy.

W ogóle wczoraj ogarnęliśmy, że FertilMan Plus bierze się w dawce 4 tabletek codziennie, a mój chłopu brał jedną codziennie od 2 miesięcy 😅.

Jak dostaniemy te wyniki, to w przyszłym tygodniu umawiam nas do tej poradni leczenia i diagnostyki niepłodności i lecimy dalej z tematem💪🏻.

Do góry