reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2023

Pozwolę sobie podpiąć się pod pytanie medyczne: od jakich badań zacząć po poronieniu zatrzymanym...? Tak, żeby jakoś nadać więcej sensu temu kolejnemu transferowi... Wiem, że nie zostaną zlecone żadne, więc muszę myśleć na własną rękę...

reklama
Pozwolę sobie podpiąć się pod pytanie medyczne: od jakich badań zacząć po poronieniu zatrzymanym...? Tak, żeby jakoś nadać więcej sensu temu kolejnemu transferowi... Wiem, że nie zostaną zlecone żadne, więc muszę myśleć na własną rękę...
Nie pamiętam czy badałaś trombofilię?
Do 6 tygodni po poronieniu to się chyba jeszcze immunologię robi ale jeśli nie będzie żadnego lekarza, który to zinterpretuje i będzie leczył to bez sensu...

Zespół antysfosfolipidowy, ANA.

Tylko zespół musisz powtórzyć po 12 tygodniach.

Dzień dobry! Fajnie, ze wróciły staraczki ❤️
Ja sie przypomnę z ta moja żenująca próba zajścia. Wiec :
Oboje ze starym mamy 28 lat jeszcze chwile.
Nasienie super,
Hormony ok, naturalne owulacje, TSH ok, AMH ok. Wysoka homocysteina - Moze już zbita (nie wiem i wiedzieć nie chce) endometrioza
Jajowody drożne.
MTHR , PA-1
Przeciwciała przeciwplemnikowe
Kir AA
Wysokie komórki NK
Leczenie immunosupresyjne - encorton/equoral.
Od owu acard, od pozytywnego testu encorton i accofil.
Zero ciąż, zero nawet fałszywej kreski na teście.
W grudniu wizyta w kierunku in vitro.
Miłego dnia !

I jeszcze przeciwciała przeciw antygenom łożyska (APA).

Nie pamiętam czy badałaś trombofilię?
Do 6 tygodni po poronieniu to się chyba jeszcze immunologię robi ale jeśli nie będzie żadnego lekarza, który to zinterpretuje i będzie leczył to bez sensu...
Nie badałam... Zinterpretować to może i kogoś znajdę, z wypisaniem gorzej.
Zespół antysfosfolipidowy, ANA.

Tylko zespół musisz powtórzyć po 12 tygodniach.
A czy to wszystko ma sens no tak... 7-8 tygodni po ?

Ja mam pytanie do dziewczyn, które chorują na endometriozę. Czy stosujecie dietę przeciwzapalna i jeśli tak to czy są jakieś efekty ? Ja się zastanawiam, czy jest sens wprowadzać i chciałabym poznać opinie ;)
Ja stosuję razem z dietą z niskim IG bo mam też IO ale nie jakoś bardzo restrykcyjnie. Efektów nie wiedzę no ale w sumie zależy na co liczysz i jakie masz objawy.

Ja mogę tylko powiedzieć za siebie.
W ciągu 6 tygodni od łyżeczkowania miałam do zbadania.
Przeciwciała antyfosfolipidowe, antykardiolipinowe, przeciw antygenom łożyska, antykoagulant tocznia, beta 2 glikoproteiny i ana

Cześć dziewczyny :) ja 32 lata, mąż 34 lata, starania od stycznia 2022r. chociaz nie zabezpieczamy się już od ok 7 lat i nigdy nie "wpadliśmy". Póki co zero pozytywnych testów, u mnie owulacje naturalne, monitoringi ok, hormony w normie, podwyższone TSH, przyjmuje euthyrox. Mąż nasienia jeszcze nie badał, miał iść na badania ale przyjmował sterydy i musimy odczekać :). Jedynie badał hormony, ma w niższych granicach testosteron i za dużo estradiolu i progesteronu, pojutrze ma wizytę u endokrynologa, a za tydzień w środę mamy pierwsza wizytę w klinice leczenia niepłodności.

reklama
Ja stosuję razem z dietą z niskim IG bo mam też IO ale nie jakoś bardzo restrykcyjnie. Efektów nie wiedzę no ale w sumie zależy na co liczysz i jakie masz objawy.
Bardziej miałam nadzieje, na to, ze przez te pół roku przerwy, które teraz mamy nie pojawia się nowe ogniska. Ja dopiero po zabiegu dowiedziałam się, ze mam endometriozę. Lekarz dał takie zalecenia i zastanawiam sie na ile to może pomoc. Długo już stosujesz dietę ?

Do góry