reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Dziewczyny jakie suple stosujecie przy staraniu? Doczytałam że kwas foliowy, czy tam zestawy witamin, gdzieś padł olej z wiesiołka i tyle? Czy coś jeszcze, zdrowe jedzenie? :D

reklama
Dziewczyny jakie suple stosujecie przy staraniu? Doczytałam że kwas foliowy, czy tam zestawy witamin, gdzieś padł olej z wiesiołka i tyle? Czy coś jeszcze, zdrowe jedzenie? :D
Ja stosuje po jednej tabletce Pregna start i Ovarin- tak mi poleciła endokrynolog.
A co do zdrowego jedzenia to jest to najsłabszy punkt na mojej liście 🥃🍫🍕

Przede wszystkim myśle, ze jeśli dziewczyny będą Ci pisać, ze biorą dodatkowo przykładowo witaminę D czy żelazo to bazą jest żebyś najpierw zrobiła morfologię i sprawdziła co naprawdę potrzebuje Twój organizm.

Wolę być u rzetelnego lekarza i mieć umiejętnie zrobione USG bez opisu niż u tych wszystkich moich dotychczasowych konowałów, co mi próbowali wmówić, że nie mam endometrium albo lewego jajnika. Zdjęcia dostałam zawsze, za to każde wyglądało tak, że równie dobrze mogła by na nich być najświętsza panienka, moja nerka albo ziemia nocą i tak nie było widać różnicy. Ale wymiary wszystkie zawsze elegancko zaznaczone 😂
Nie przypominam sobie żebym nazwała twojego lekarza nierzetelnym. A opis przydałby ci się np do tego, żebyś teraz nie musiała się zastanawiac jakiej wielkości był pecherzyk w dniu usg i czy jesteś przed czy po owu i wróżyć i tworzyć teorie z negatywnego testu owulacyjnego.

Nie przypominam sobie żebym nazwała twojego lekarza nierzetelnym. A opis przydałby ci się np do tego, żebyś teraz nie musiała się zastanawiac jakiej wielkości był pecherzyk w dniu usg i czy jesteś przed czy po owu i wróżyć i tworzyć teorie z negatywnego testu owulacyjnego.
Nierzetelnym nie, ale stwierdziłaś, że to dziwne, że tak zrobił (tylko na podstawie własnych innych doświadczeń) :) poza tym nie zastanawiałam się jaki był pęcherzyk, odpowiedziałam tylko na czyjeś pytanie, że nie znam wymiarów. Jak widzę tutaj nic się nie zmienia. Nie można się zapytać, bo od razu jest "wróżenie i tworzenie" haha :D tylko zapytałam czy może tak być, że ten test jest już/jeszcze taki blady, bo zawsze miałam takie, że musiałam się głowić, która kreska ciemniejsza. Ale rozumiem, przepraszam już nigdy w życiu nie zadam żadnego pytania żeby nie "tworzyć teorii". Jeśli jednak przypadkiem kiedyś się o coś zapytam to poproszę na otrzeźwienie parę tekstów nt mojego ginekologa i jego sposobu pracy, bo każdy u którego hachette była robił inaczej 😆

Mój obecny okres chyba przejdzie do historii mojego życia... 3dniowy okres 🤯🤯🤯🤯 właśnie podpaski juz czyste także po pracy aplikacja tampona bo mi się 🐭 zaparzy.

3dniowy okres czy to coś normalnego? Czy raczej do dogłębnie analizy mimo że to 1 taki wybryk natury?

Mój obecny okres chyba przejdzie do historii mojego życia... 3dniowy okres 🤯🤯🤯🤯 właśnie podpaski juz czyste także po pracy aplikacja tampona bo mi się 🐭 zaparzy.

3dniowy okres czy to coś normalnego? Czy raczej do dogłębnie analizy mimo że to 1 taki wybryk natury?
Ja po CP właśnie mam takie krótkie okresy (pierwsze dwa były po 3 dni a kolejny 4) a norma wcześniej u mnie to było 5 dni 🤷🏽‍♀️

Nierzetelnym nie, ale stwierdziłaś, że to dziwne, że tak zrobił (tylko na podstawie własnych innych doświadczeń) :) poza tym nie zastanawiałam się jaki był pęcherzyk, odpowiedziałam tylko na czyjeś pytanie, że nie znam wymiarów. Jak widzę tutaj nic się nie zmienia. Nie można się zapytać, bo od razu jest "wróżenie i tworzenie" haha :D tylko zapytałam czy może tak być, że ten test jest już/jeszcze taki blady, bo zawsze miałam takie, że musiałam się głowić, która kreska ciemniejsza. Ale rozumiem, przepraszam już nigdy w życiu nie zadam żadnego pytania żeby nie "tworzyć teorii". Jeśli jednak przypadkiem kiedyś się o coś zapytam to poproszę na otrzeźwienie parę tekstów nt mojego ginekologa i jego sposobu pracy, bo każdy u którego hachette była robił inaczej 😆
Wiesz chyba nie ma sie co obrażać, dla mnie opis z usg to standard. Teraz bylam w nerwach i nic nie zapamietalam z usg, a mając opis bym sie nie zastanawiala. Opisy to zwyczajnie historia diagnostyki. Może sie zdarzyć, ze bedzie trzeba zmienic lekarza, bo np. sie przeprowadzi do innego miasta i co pojdziesz do nowego i tylko mu opowiesz, a majac opisy itp bez problemu wprowadzisz go w swoj przypadek i bedzie latwiej isc dalej opierając sie na faktach medycznych 🙂

olej wiesiołka dziewczyny stosują na śluz, jeśli maja go mało, ale żeby to miało sens trzeba się trzymać określonych zasad. Nie ma obowiązku jego stosowania.

Postawiła bym na jakiś sprawdzony zestaw typu pregna start, ma w zasadzie wszystko co konieczne, z tych popularnych jest jeszcze chyba fembion i mama dha czy jakoś tak. Ogólnie PTGiP rekomenduje kwas foliowy, wit D, jod, DHA, żelazo, ALE w uzasadnionych przypadkach. Jeśli np. Poziom wit. D miałabyś optymalny to nie ma sensu dodatkowa suplementacja, za dużo tez nie jest dobrze, a żelazo to tym bardziej pod kontrola lekarza.

reklama
Ja po CP właśnie mam takie krótkie okresy (pierwsze dwa były po 3 dni a kolejny 4) a norma wcześniej u mnie to było 5 dni 🤷🏽‍♀️
U mnie tez 5-6 dni ale te dwa dni to już plamienia. Dobrze że mam monitoring od poniedzialku to się dowiem. Aczkolwiek dziwne to. Miałam skurcze podbrzusza w 1dc i krew że skrzepami była także wyglądało normalnie co zdziwiła mnie podpaski z nocy że mimo brudzenia prawie czysta co zawsze zalana z nocy...

Do góry