reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Nie nie. Mi nic do tego czy ktoś karmi piersią czy nie, wolny wybór. Ale to było bardziej w tym sensie, że np kobieta nie ma pokarmu i mówi, ze nie może, a moja kuzynka uważa, ze po prostu nie chce i tyle.

To dobrze Cię zrozumiałam i zgadzam się z kuzynką

tak, ale można nie karmić piersią dlatego ze nie można a nie dlatego ze nic się nie robi w tym kierunku. Poza tym… po tym jak mi mama mówiła co zrobiła położna i jak bardzo ja to bolało to ja nie wiem czy to takie „po prostu nie chce”

Ja dość długo karmiłam dwoje dzieci, pierwsze z problemami i na tyle wkręciłam się w ten temat, że dość długo byłam promotorką karmienia.

Z medycznego punktu widzenia karmić nie może 3-5% matek.

W Polsce w szpitalu karmi 97% matek, po 2 miesiącach to już 58%, a kiedy dziecko ma 6 miesięcy to już ledwo koło 17% - wynika w mojej ocenie przede wszystkim z braku dostępu do porządnego doradcy laktacyjnego, bardzo szybko dzieci są dokarmiane, te wszystkie ciotki też nie pomagają bo płacze to się nie najada itp. Wystarczy popatrzeć tu na forum - gdzie jest dużo rad zaburzających KP. Tak jak mówię nie chcę się tu rozwodzić nad tematem ;) bo to nie ten wątek. Oczywiście nie wszystkie mamy będą mogły karmić (no ale nie 80%).

Jak zapytasz część tych mam czy były u CDL przy problemach z karmieniem to jakieś 90% nie wie kto to ;) a jak zapytasz o np. smoczek to tak ma od szpitala ;)

No i nie porównywałabym położnej z lat 80 czy 90 do tej wiedzy na temat KP, którą mamy teraz.
Mi moja mama powiedziała, że ona nie karmiła żadnego dziecka bo by genetycznie nie mamy mleka i że ja na pewno mam tak samo i dlatego mi dziecko nie przybiera i jest to tak bolesne. A wystarczyło iść do CDL i okazało się, że trzeba podciąć wędzidełko i nagle okazało się, że mam mleko ;)
Gdybym nie poszła dziś też mogłabym pisać jak to genetycznie nie możemy karmić ;)

Serio, nie chce mi się drążyć tego tematu. Naprawdę duża część mam mogłaby karmić - ale widocznie nie zależy jej na tym tak bardzo by zgłosić się do odpowiednich osób.
Także nie zgadzam się z tym, że to jest tak jak niepłodność bo jednak większość z was chodzi do lekarza, leczy się i przede wszystkim uprawia seks ;)

reklama
To to już jest naprawdę hit, bo od takiej osoby oczekiwałaby się ciut więcej obycia w temacie 😒
No ale czego oczekiwać od ludzi skoro moja przyjaciółka uważa, ze niepłodność to kwestia braku dopasowania seksualnego więc jedyna rada jaka za tym stoi—> zmień męża —> ciąża 😅
To jest hit!! Czegoś takiego bym nie wymyśliła 🙈🙈🙈

To dobrze Cię zrozumiałam i zgadzam się z kuzynką

Ja dość długo karmiłam dwoje dzieci, pierwsze z problemami i na tyle wkręciłam się w ten temat, że dość długo byłam promotorką karmienia.

Z medycznego punktu widzenia karmić nie może 3-5% matek.

W Polsce w szpitalu karmi 97% matek, po 2 miesiącach to już 58%, a kiedy dziecko ma 6 miesięcy to już ledwo koło 17% - wynika w mojej ocenie przede wszystkim z braku dostępu do porządnego doradcy laktacyjnego, bardzo szybko dzieci są dokarmiane, te wszystkie ciotki też nie pomagają bo płacze to się nie najada itp. Wystarczy popatrzeć tu na forum - gdzie jest dużo rad zaburzających KP. Tak jak mówię nie chcę się tu rozwodzić nad tematem ;) bo to nie ten wątek. Oczywiście nie wszystkie mamy będą mogły karmić (no ale nie 80%).

Jak zapytasz część tych mam czy były u CDL przy problemach z karmieniem to jakieś 90% nie wie kto to ;) a jak zapytasz o np. smoczek to tak ma od szpitala ;)

No i nie porównywałabym położnej z lat 80 czy 90 do tej wiedzy na temat KP, którą mamy teraz.
Mi moja mama powiedziała, że ona nie karmiła żadnego dziecka bo by genetycznie nie mamy mleka i że ja na pewno mam tak samo i dlatego mi dziecko nie przybiera i jest to tak bolesne. A wystarczyło iść do CDL i okazało się, że trzeba podciąć wędzidełko i nagle okazało się, że mam mleko ;)
Gdybym nie poszła dziś też mogłabym pisać jak to genetycznie nie możemy karmić ;)

Serio, nie chce mi się drążyć tego tematu. Naprawdę duża część mam mogłaby karmić - ale widocznie nie zależy jej na tym tak bardzo by zgłosić się do odpowiednich osób.
Także nie zgadzam się z tym, że to jest tak jak niepłodność bo jednak większość z was chodzi do lekarza, leczy się i przede wszystkim uprawia seks ;)
Nie do końca się zgadzam z tym co piszesz, ale mam za mało wiedzy na to, żeby się wypowiedzieć, więc nie będę tego robić. Natomiast wydaje mi się, że mogą być różne przyczyny niekarmienia.

U nas nie bardzo ma się kto dopytywać, rodziców nie mam, siostra wie, że próbujemy, a teściowa chyba czeka, aż się sama otworzę. Po poronieniu płakała razem ze mną i wyznała, że też straciła ciążę ( mój mąż miałby rodzeństwo, nie wiedział nawet o tym). W pracy przez jakiś czas mnie szpiegowali bo nie piłam na firmowej wigilii ale teraz już spokój.
A dalsza rodzina średnio wtajemniczona, ale mam taką jedną wredną ciotkę, która zawsze złotymi radami obdzieli.... masakra

reklama
Do góry