Cześć dziewczyny,
piszę do Was z małą poradą
Wraz z moją drugą połówką staramy się o drugie dzieciątko. Działamy bez żadnej spiny od marca. Znam na tyle swoje ciało, że wiem kiedy mam mniej więcej owulację (zdarza się, że czasami wykonam testy owulacyjne, obserwuję śluz i wspomagam się dwiema aplikacjami (Mój kalendarzyk, Kalendarzyk Bella).
Kwietniu zbliżenie było dwa dni przed owulacją gdyż druga połówka w dniu owulacji wyjechała na zabieg. Pierwszy raz odkąd urodziłam (2017) miałam ból owulacyjny. Wcześniej to były lekkie kłucia w jajnikach.
W tym miesiącu zbliżenie było 23.05 - tj. 13 cykl oraz 25.05, tj. 15 cykl. Przewidywana @ powinna być na 8 czerwca.
Wybieram się na konsultację do ginekologa 13 czerwca (zobaczymy czy w ciąży czy nie
), żeby skonsultować wyniki hormonalne. Mój prowadzący odnoszę wrażenie, że lekko olał temat, twierdząc, że wszystko wg niego jest w normie, na obrazie USG jajniki, jajowód wszystko ok. Z kolei endokrynolog, która bez problemu przepisała mi badania hormonalne (LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, ferrytyna ,SHBG, DHEAS) stwierdziła, że "obliczając stosunek testosteronu do SHBG- czyli FAI jest podniesiony, co świadczy o podniesionym poziomie wolnego testosteronu- aktywnego biologicznie.
W zestawieniu z podniesionym DHEAS, może sugerować PCOS".
Ciekawi mnie jak odniesie się do wyników inny ginekolog bo przed narodzinami synka w 2017 żaden z ginekologów nie stwierdzał u mnie PCOS pomimo długich i krwawych
@..., a u endokrynolog jestem odką w ciąży miałam TSH 4,40. Obecnie nie przyjmuję leków, gdyż mam unormowaną TSH, w przypadku ciąży mam się zgłosić do pani doktor po leki.
Czy któraś będąc ponownie w ciąży miała takie same odczucia typu: plamienie implantacyjne, swędzenie skóry przy piersiach, tkliwość i testy wychodziły negatywnie po 5 dniach braku miesiączki i potwierdzeniem u ginekologa ciążą?
Czy mając 34 lata zasady są takie jak dla par przed 35 roku, że do roku należy się starać czy tak jak u par w wieku 35 lat do pół roku i później szukać przyczyny braku ciąży? (brak owulacji, słabe nasienie itp.)