reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Jeju ta wiadomość jak miód na serce kochana 🥰😍 pocieszyłaś mnie...

Oj ta natura ludzka jest tajemnicza 😥 ale wierzę ze czeka na Was cudowna iskierka i przyjdzie wyczekiwana juz niedlugo! Będzie mieć piękne wejście, wyczekiwane ❤️ trzymam kciuki za ten rok!
Cierpliwie czekaj, bo teraz jeszcze za wcześnie na jakieś objawy :) głowa potrafi dużo wkręcić, ale można zajść w pierwszym cyklu jak najbardziej :)
Co Ci wyszło podczas drożności? Wszystko ok?
W piątek będę widzieć opis badania, ale lekarz powiedział, że raczej wszystko ok. Kazali się teraz mocno przykładać do starań 🔥😉😁

reklama
Witajcie kochane 🙏 Jestem tu nowa i to moj pierwszy komentarz. Na poczatek życzę Wam, aby tej rok przyniósł Wam wyczekiwaną radość i szczęście!

Mam 32 lata, z mężem postanowiliśmy się wreszcie zacząć starać. Prowadzę kalendarzyk w apce od kwietnia ale starania dopiero od grudnia 2021. Chcialam sie Was poradzic i poszukać u Was wsparcia i pocieszenia. Moje cykle mają raz 30, raz 31 lub 33. Czasem 35. Więc starania zaczęliśmy na kilka dni przed spodziewaną owulacja i po owulacji (wyliczyłam średnią poprzednich owulacji) na wypadek jakby cos mi sie przesunęło. Ogólnie 3x się kochaliśmy z odstępami 2-3 dni. Jak to u Was wyglądało z poczeciem? Artykuły mnie nastraszyły ze 6msc to minimum starań i ze rzadko za 1szym cyklem idzie gładko 😳 a ja wymarzylam sobie zeby dzieciątko bylo na pazdziernik, tzn znak zodiaku waga 😳 nie chce sobie wkręcać objawów, luzuje ale dziwnie moje cialo sie zachowuje.. A obserwuje je od miesięcy w cyklach. Kilka dni po oststnim stosunku zaczal mnie dół brzucha pobolewać.. Jak na okres. Nie jest to mocny ból ale taki mulący w dole brzucha, jak przed okresem. Myslalam ze okres bede miec wcześniej. Wystraszyłam sie ze cos nie tak, ale gdzies pisało ze po zaplodnieniu, kilka dni po jedne z pierwszych objawów to ten bol jak przed okresem..Nie zawsze, ale bywa. Do planowanego okresu mam jeszcze z 12 dni. Mierze temp rano, jest 37 lub 36.9 więc na bank po owulacji. Z jednej strony chcialabym by sie okazało ze uda nam sie w pierwszym cyklu, z drugiej boje się łudzić... Prosze pocieszcie mnie jakoś 😥 któraś zaszla w pierwszym cyklu?
Wiele z nas nie powie Ci jak to wyglądało u nas z poczęciem, bo gro jest tutaj bezdzietnych, starających się o pierwsze dziecko. Ja tez na początku planowałam sobie dziecko na urodziny, na urodziny narzeczonego, dzień matki, dzień ojca, wigilię, wiosnę, później na kolejne daty… dzisiaj wiem ile prawdy jest w powiedzeniu, ze jeśli chcesz rozśmieszyć pana boga to opowiedz mu o swoich planach.
Twoje objawy na tym etapie jeszcze pewnie nie świadczą o niczym, po prostu nigdy wcześniej nie zwracałas na jakieś drobne dolegliwości uwagi. Zrób test 14dpo i wtedy będziesz miała pewność. Powodzenia.

Tak wcześniej mi się jeszcze nie zdarzyło. Mimo, że u mnie w cyklach było sporo anomalii. Nie wiem, zobaczymy. Chociaż bardziej myślę, że nic nie będzie, a okres znowu przyjdzie spóźniony. Mialam w grudniu baaaardzo dużo stresu. Czuję się zestresowana jak przed maturą 🤣tak w sumie to czekać do rana, czy zrobić popołudniu? Mam jeden test w domu. Może bym zrobiła.
Moim zdaniem poczekaj do rana bo jak zrobisz teraz i będzie negatyw to nadal pozostanie w Tobie wątpliwość czy to nie przez zbyt późno wykonany test 😬 będę mocno trzymać kciuki 🤞🏻🤞🏻

Sajfik to Twój pierwszy cykl, a Ty tak panikujesz. Uwierz nerwy Ci nie pomagają, a jak jesteś w ciąży to jesteś. Nastawiaj się pozytywnie, żadna z nas Ci nie odpowie czy Twoje objawy to objawy ciąży, bo po pierwsze jest tutaj dużo czynników psychologicznych, jak się skupiasz na czymś to od razu jesteś wyczulona na każdy skurcz, bolesność itd.
Obserwuj swój organizm, zapisuj zmiany - może Ci to pomóc w późniejszej interpretacji. Ale spokojnie :) Już wpływu na nic nie masz. Oby ten pierwszy cykl był szczęśliwy.

No to coś tu nie pykło w obliczeniach.
Faza lutealna czyli druga faza cyklu czyli czas od owulacji do okresu trwa od 10 do 16 dni przy czym optymalna długość to 12-14 dni.
Więc jeśli jesteś 6 dpo to masz do miesiączki jakieś 6 może 8 dni. No 10 to maksimum.
5-6 po owulacji nie ma jeszcze ciąży więc nie można mieć jej objawów.
Objawy pojawiają się wraz z obecnością hormonu betahcg we krwi kobiety, a ten pojawia się jakieś 2 dni po zagnieżdżeniu.
Do zagnieżdżenia dochodzi zaś pomiędzy 6 a 12 dniem ciąży.
Czyli jeśli jesteś 6 dpo to to jest dopiero czas kiedy najwcześniej może dojść do implantacji zarodka o dopiero 2 dni później pojawi się beta.
Na początku jest tak niska, że objawy są prawie niemożliwe, ale ponieważ bardzo szybko rośnie to po kilku dniach objawy ciąży mogą zacząć się pojawiać.
Natomiast objawy wczesnej ciąży nie różnią się niczym od Pms
Hmm... Jestem dokładnie 5-6 dni po owulacji. Jestem w 22 dniu cyklu, okres powinnam dostać około 32dnia, ale mozliwe ze dostane 33 lub 34 bo miewam tak "wspaniale regularne" [emoji51]. Śledzę wszystko w apce i zaznaczam co tylko mogę by mieć porownanie z poprzednimi miesiacami

No to jak jesteś 6 dpo i przesunie się o 2 dni to faza lutealna by była 18 dni [emoji57]
Jak nie pykło ;) pisałam pozniej dokładnie, że jestem w 22dniu cyklu a miesiaczka przypada na 32 dzien czyli dokładnie 10 dni. Czyli tak, jak mówiłaś wyżej. Ale jest możliwe, ze cykl nie będzie mieć 32 dni bo jak pisalam, zawsze miewam dzien lub dwa przesunięte. Częściej wydłużone niz skrócone. Stąd napisalam, że 12 dni bo mozliwe ze sie znow przesunie o te dwa dni ;)

No to coś tu nie pykło w obliczeniach.
Faza lutealna czyli druga faza cyklu czyli czas od owulacji do okresu trwa od 10 do 16 dni przy czym optymalna długość to 12-14 dni.
Więc jeśli jesteś 6 dpo to masz do miesiączki jakieś 6 może 8 dni. No 10 to maksimum.
5-6 po owulacji nie ma jeszcze ciąży więc nie można mieć jej objawów.
Objawy pojawiają się wraz z obecnością hormonu betahcg we krwi kobiety, a ten pojawia się jakieś 2 dni po zagnieżdżeniu.
Do zagnieżdżenia dochodzi zaś pomiędzy 6 a 12 dniem ciąży.
Czyli jeśli jesteś 6 dpo to to jest dopiero czas kiedy najwcześniej może dojść do implantacji zarodka o dopiero 2 dni później pojawi się beta.
Na początku jest tak niska, że objawy są prawie niemożliwe, ale ponieważ bardzo szybko rośnie to po kilku dniach objawy ciąży mogą zacząć się pojawiać.
Natomiast objawy wczesnej ciąży nie różnią się niczym od Pms
Zazzu, myślisz, że wzrost z 21 w ok 10dpo do 170 w ok 13 dpo (średni dwudniowy wzrost 252%) jest ok? Bo ja oczywiście panikuje, że to ciaza mnoga 🤦‍♀️ Nie wspominać o progu 113 🤦‍♀️

Wzrost wspaniały [emoji3059]
Gratuluje kochana!!!! [emoji3590][emoji3059][emoji7]
A prog w jakich jednostkach?
Zazzu, myślisz, że wzrost z 21 w ok 10dpo do 170 w ok 13 dpo (średni dwudniowy wzrost 252%) jest ok? Bo ja oczywiście panikuje, że to ciaza mnoga [emoji2356] Nie wspominać o progu 113 [emoji2356]

reklama
Wzrost wspaniały [emoji3059]
Gratuluje kochana!!!! [emoji3590][emoji3059][emoji7]
A prog w jakich jednostkach?
Dzięki :) tylko trochę się stresuje, bo owulka była z 3 pęcherzykami, wszystkie pękły... A lekarz tak mnie "zastraszyl" trojaczkami.....
A próg w ng/ml

Do góry