reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Tak wygląda wykres proga, przed samym okresem spada skokowo, czyli bardzo dużo. Dlatego najlepiej badać go w ok. 7dpo bo wtedy jest jego wyrzut. Badany przed samym okresem nie mówi o tym, że cykl był bezowulacyjny tylko że zaraz będzie okres.

Załączniki

• fluctuations-in-estradiol-and-progesterone-levels-adapted-from-speroff-and-fritz-49.2021032514...png
    fluctuations-in-estradiol-and-progesterone-levels-adapted-from-speroff-and-fritz-49.2021032514...png
    23,6 KB · Wyświetleń: 62
reklama
Witam. Mam pytanko odnośnie owulacji... czy w tym czasie miałyście np wypryski na twarzy ? Mnie zsypalo po lewej stronie czoła policzka i pleców. A kurat mi wypadają płodne i wczoraj było bez gumy ... 🙄🤔 i dodam ze raczej mam gładka cerę...taka sytuacja . Pozdrawiam

Cześć dziewczyny. Piszę bo złapałam dzisiaj doła. Byłam u swojego lekarza rodzinnego i wyszło że z tych stresów mam podwyższony kortyzol i insuline. Po 3 miesiącach mam powtórzyć wyniki i jak będą dobre to dopiero będę mogła starać się dalej o ciąże, bo inaczej jest za duże prawdopodobieństwo niepowodzenia i powikłań jakbym zaszła wcześniej. A jeszcze rodzina pociesza że szybko zleci i będzie dobrze. Gdzie 3 miesiące szybko miną.. przecież to wieczność. ☹️

Cześć dziewczyny. Piszę bo złapałam dzisiaj doła. Byłam u swojego lekarza rodzinnego i wyszło że z tych stresów mam podwyższony kortyzol i insuline. Po 3 miesiącach mam powtórzyć wyniki i jak będą dobre to dopiero będę mogła starać się dalej o ciąże, bo inaczej jest za duże prawdopodobieństwo niepowodzenia i powikłań jakbym zaszła wcześniej. A jeszcze rodzina pociesza że szybko zleci i będzie dobrze. Gdzie 3 miesiące szybko miną.. przecież to wieczność. ☹️

A czemu to lekarz rodzinny daje Ci wytyczne?
Po pierwsze to podwyższoną insulinę się kontroluje i leczy. A co jeżeli za 3 miesiące znowu spotka Cię coś stresującego? To odłożysz starania na kolejne 3 miesiące?
Idź z wynikami do ginekologa, ja na Twoim miejscu zrobiłabym jeszcze prolaktynę, która też lubi wzrosnąć przy stresie - ale ją również można zbić :)

Tak wygląda wykres proga, przed samym okresem spada skokowo, czyli bardzo dużo. Dlatego najlepiej badać go w ok. 7dpo bo wtedy jest jego wyrzut. Badany przed samym okresem nie mówi o tym, że cykl był bezowulacyjny tylko że zaraz będzie okres.

Ponoć wydziela się tez pulsacyjnie, wiec może być inny rano, a inny w południe. Pamietajcie o tym [emoji16] żeby się nie załamywać progiem rzędu 6 w 7dpo, bo akurat może był zbadany w chwilowym „dołku” [emoji16]

reklama
A czemu to lekarz rodzinny daje Ci wytyczne?
Po pierwsze to podwyższoną insulinę się kontroluje i leczy. A co jeżeli za 3 miesiące znowu spotka Cię coś stresującego? To odłożysz starania na kolejne 3 miesiące?
Idź z wynikami do ginekologa, ja na Twoim miejscu zrobiłabym jeszcze prolaktynę, która też lubi wzrosnąć przy stresie - ale ją również można zbić :)
Lekarz rodzinny zna całą moją historię starań o ciąże. U ginekologa miałam badana i prolaktyne i progesteron i wszystko było dobrze, a z zajściem w ciążę wciąż jest problem. A mam sporo podwyższony kortyzol i zbijam go lekami.

Do góry