reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Ile trwają twoje cykle?
28-32 dni tak myślę ale ostatni trwał 26... W tym roku ze 3 razy zapomniałam wpisać w aplikacji, że mialam okres i tak ciężko mi teraz tak na 100% powiedzieć ile trwają moje cykle.
W zeszlym cyklu testowałam od 14 dc i żaden test nie wykazał owulacji więc myślałam, że w tym cyklu tutaj zacznę od początku i jakoś szybko będzie... A tu póki co cisza...

reklama
Ale dlaczego Cię to niepokoi?
Masz jeszcze czas, to po pierwsze.
Po drugie owulacja może się przesuwać w dowolną stronę o dowolną ilość dni.
Po trzecie nie każdemu testy owulacyjne się sprawdzają i ważne jest też jak je robisz dlatego na początku powinnaś równocześnie chodzić na monitoring żeby śpię nauczyć jak u Ciebie testy pokrywają się z obrazem na usg.
A po czwarte brak piku w 9 dc jest raczej normalny i zupełnie nie masz powodów do obaw

28-32 dni tak myślę ale ostatni trwał 26... W tym roku ze 3 razy zapomniałam wpisać w aplikacji, że mialam okres i tak ciężko mi teraz tak na 100% powiedzieć ile trwają moje cykle.
W zeszlym cyklu testowałam od 14 dc i żaden test nie wykazał owulacji więc myślałam, że w tym cyklu tutaj zacznę od początku i jakoś szybko będzie... A tu póki co cisza...
Testy owulacyjne powinno się robić o jak najpóźniejszej godzinie. Minimum 2 godziny bez picia i sikania. Ja robię 19-21. Chociaż co do tego powstrzymywania sikania to powiem tak: mi pik wychodzi nawet i bez tego, ale to wszystko zależy od poziomu LH, więc u ciebie mogą na przykład być potrzebne te 2 godziny, żeby wykryć hormon.
Ja mam cykle 30 dni i owulację w 17dc.
I jednego dnia możesz mieć super jasną kreskę, a następnego już pik. Skoro to dopiero 9dc to raczej nie masz jeszcze owulacji, nawet jeśli miałaby być wcześniej to i tak 9dc moim zdaniem za wcześnie przy twoich cyklach.

I jeśli twój ostatni cykl trwał 26 dni to nic dziwnego, że w 14 nie wyszedł ci test owulacyjny🙂Pewnie owulacja była w połowie, czyli 13 albo i nawet 12.

To akurat straszna bzdura z tą godzina [emoji28]
Testy owulacyjne wychodzą pozytywne w bardzo różnych porach dnia i u każdej inaczej. Mi częściej wychodzą pozytywne rano lub wczesnym popołudniem, a wieczorem od ponad roku nigdy.
Dlatego należy je wykonywać w okresie około owulacyjnym kilka razy dziennie (to też indywidualne, ja mam bardzo krótki pik i robię nawet 4 dziennie) o różnych godzinach oczywiście pilnując tego sikania, nie jedzenia i nie picia
Testy owulacyjne powinno się robić o jak najpóźniejszej godzinie. Minimum 2 godziny bez picia i sikania. Ja robię 19-21. Chociaż co do tego powstrzymywania sikania to powiem tak: mi pik wychodzi nawet i bez tego, ale to wszystko zależy od poziomu LH, więc u ciebie mogą na przykład być potrzebne te 2 godziny, żeby wykryć hormon.
Ja mam cykle 30 dni i owulację w 17dc.
I jednego dnia możesz mieć super jasną kreskę, a następnego już pik. Skoro to dopiero 9dc to raczej nie masz jeszcze owulacji, nawet jeśli miałaby być wcześniej to i tak 9dc moim zdaniem za wcześnie przy twoich cyklach.

To akurat straszna bzdura z tą godzina [emoji28]
Testy owulacyjne wychodzą pozytywne w bardzo różnych porach dnia i u każdej inaczej. Mi częściej wychodzą pozytywne rano lub wczesnym popołudniem, a wieczorem od ponad roku nigdy.
Dlatego należy je wykonywać w okresie około owulacyjnym kilka razy dziennie (to też indywidualne, ja mam bardzo krótki pik i robię nawet 4 dziennie) o różnych godzinach oczywiście pilnując tego sikania, nie jedzenia i nie picia
Informacja o godzinach jest zawarta na testach, dla mnie to nie jest bzdura, rano do 10/11 zawsze wychodzi mi pik lub kreska taka jak kontrolna🙂
Wiadomo ze to zależy pewnie tez od kobiety, ale jak robi się tylko rano a nie zrobi się wieczorem to można potem myśleć że piku na przykład wcale nie było.

Dzięki dziewczyny, będę testować dalej. No ja jestem bardzo niecierpliwa i lubię planować, to nie jest dobry zestaw cech do starania się o dziecko Hahaha 😉 będziemy działać co 2 dzień i zobaczymy jak sytuacja się rozwinie

Dzięki dziewczyny, będę testować dalej. No ja jestem bardzo niecierpliwa i lubię planować, to nie jest dobry zestaw cech do starania się o dziecko Hahaha 😉 będziemy działać co 2 dzień i zobaczymy jak sytuacja się rozwinie
Najlepiej rób testy rano i wieczorem, a nawet i po południu. Możesz mieć krótki pik i dlatego nie wyłapujesz na testach.

Dlatego o tym mówię, że jak się jeszcze nie zna swojego organizmu to testowanie tylko raz dziennie nie ma sensu, trzeba sprawdzać.
A co do info na testach to umówmy się, że generalnie to nie są najbardziej precyzyjne produkty, więc i napisom bym nie ufała [emoji23]
Informacja o godzinach jest zawarta na testach, dla mnie to nie jest bzdura, rano do 10/11 zawsze wychodzi mi pik lub kreska taka jak kontrolna[emoji846]
Wiadomo ze to zależy pewnie tez od kobiety, ale jak robi się tylko rano a nie zrobi się wieczorem to można potem myśleć że piku na przykład wcale nie było.

reklama
Informacja o godzinach jest zawarta na testach, dla mnie to nie jest bzdura, rano do 10/11 zawsze wychodzi mi pik lub kreska taka jak kontrolna[emoji846]

Ja jak robiłam tylko wieczorem to prawie nigdy piku nie złapałam, mam wręcz odwrotnie niż Ty. Po ponad roku użytkowania i równoległych monitoringów wiem, ze u mnie pik jest krótki i zazwyczaj łapie go do południa, a owu występuje szybciej niż w tych podanych widełkach w instrukcji. Myśle, ze jednak to bardzo indywidualna kwestia. Na testach ciążowych piszą, ze można testować kilka dni po stosunku, ale jakby na to spojrzeć obiektywnie to tez nie jest to zbyt precyzyjna i prawidłowa informacja [emoji16]

Do góry