Ja od poniedziałku też wykupuje ubezpieczenie żeby zacząć chodzić na pakiet. Bo mam w planach porobić w końcu jakies badania ale ostatnio na nic nie mam czasu.Wiesz, ja nie mieszkam w Polsce. Tutaj nigdy nikt mi nie odmówił badań prywatnie, ba, nawet nie muszę prosić, sami dają bo mają z tego kasę, a że mój pracodawca opłaca mi całkiem niezły pakiet to korzystam dla porównania, musiałam zrobic kolposkopie 3 lata temu, cena w ES 200euro, cena w PL 250zł a finalnie zrobili mi i nadal robią jak trzeba na pakiet i razem z biopsją nie placilam nic.
Teraz umówiłam wideokonsultacje, mam nadzieję że nie będzie potrzeby fatygować się do gabinetu.
reklama
C
Chemik97
Gość
A w Hiszpanii jest lepsza sytuacja niż w Polsce? Ostatnio zaczęłam się interesować gdzie by tu wybyć w ramach planu B XD i jak tak czytam, to w każdym państwie jest coś, co mnie zniechęcaDlatego właśnie do Polski nie wracam
To prenatalne można zrobić na NFZ Nawet nie wiedziałam. Ja już później chodziłam na NFZ bo Pani okazała się lepiej prowadzić ciążę niż ta prywatnie. To była wtedy w miarę nowa Pani ginekolog w naszym miescie, młoda kobieta z wiedzą i podejściem wizyty u niej trwały zawsze minimum 40 min wszystko dokładnie badała i dawała na wszystkie badania skierowania. Właśnie jedynie na co nie dostałam skierowania to na prenatalne ale myślałam że trzeba spełnić jakieś tam warunki żeby zrobili to badanie bezpłatnie . Ciekawa jestem jakie ma teraz podejście bo słyszałam że już się "wybiła" ma sporo pacjentek i prywatnie i na fundusz i już trochę inaczej wizyty wyglądają.Powiem Wam że ja teraz też palnuje chodzić do dwóch ginekologów mam super lekarze prywatnie, ale żeby skorzystać z USG prenatalnego i testów pappa na NFZ potrzebuje skierowania z państwowego gabinetu. W mieście niedaleko nas jest jeden przyjmujący na NFZ, i tam zamierzamy się wybrać nie oczekuję od niego zbyt wiele po prostu chce skierowania
lady_in_blue
Fanka BB :)
Jak się ma powyżej 35 lat albo spełnia się jakieś inne warunki. Standardowo się nie należy na NFZ .To prenatalne można zrobić na NFZ Nawet nie wiedziałam. Ja już później chodziłam na NFZ bo Pani okazała się lepiej prowadzić ciążę niż ta prywatnie. To była wtedy w miarę nowa Pani ginekolog w naszym miescie, młoda kobieta z wiedzą i podejściem wizyty u niej trwały zawsze minimum 40 min wszystko dokładnie badała i dawała na wszystkie badania skierowania. Właśnie jedynie na co nie dostałam skierowania to na prenatalne ale myślałam że trzeba spełnić jakieś tam warunki żeby zrobili to badanie bezpłatnie . Ciekawa jestem jakie ma teraz podejście bo słyszałam że już się "wybiła" ma sporo pacjentek i prywatnie i na fundusz i już trochę inaczej wizyty wyglądają.
Bibi89
Wiesz, wszystko zależy od pracy. Ja pracuje w amerykańskiej firmie wiec nie narzekam, mam prywatne ubezpieczenie i różne inne benefity. Mój partner pracuje w firmie hiszpańskiej, regionalnej i on takiego pakietu nie ma. W sumie to nie ma żadnych benefitow. Państwowo u lekarza byłam raz, na wizytę u ginekologa musiałabym czekać prawie 2 miesiące. Jak masz ciążę beż komplikacji to wszystko prowadzi położna, lekarz robi tylko chyba 2 USG. Macierzyński tutaj to 16 tyg tylko ale dla obojga rodziców (można to jakoś rozdzielić podobno a moja firma doklada 4 tyg od siebie dodatkowo). Ale takie 4-5 miesięczne dzieci w żłobkach to norma tutaj. Nie ma 500+ są tylko ulgi podatkowe na dzieci. Słońce świeci 300 dni w roku ludzie mają jakieś luźniejsze podejście do wszystkiego. Trzeba tylko pamietac ze hiszpania mierzy sie obecnie z dużym problemem imigracyjnym (z Afryki polnocnej) I faktycznie nie jest jakoś super bezpiecznie Ogólnie- ja nie wracam nie jest idealnie ale podoba mi się życie tutaj.A w Hiszpanii jest lepsza sytuacja niż w Polsce? Ostatnio zaczęłam się interesować gdzie by tu wybyć w ramach planu B XD i jak tak czytam, to w każdym państwie jest coś, co mnie zniechęca
Lea2022
Moderator
Przesyłam energię do czekania i do walki!Trochę przybita ale do tej pory w różnych dniach cyklu wychodziły mi testy więc nie wiem czego się spodziewać. Pozostaje mi czekać do dnia okresu i zaczynamy walkę o owulację od nowa...
A czyli dobrze kojarzyłam że jakieś warunki były.Jak się ma powyżej 35 lat albo spełnia się jakieś inne warunki. Standardowo się nie należy na NFZ .
Tinulka
Moderator
Ja łapie się z racji że w poprzedniej ciąży dziecko miało wadę genetyczną.To prenatalne można zrobić na NFZ Nawet nie wiedziałam. Ja już później chodziłam na NFZ bo Pani okazała się lepiej prowadzić ciążę niż ta prywatnie. To była wtedy w miarę nowa Pani ginekolog w naszym miescie, młoda kobieta z wiedzą i podejściem wizyty u niej trwały zawsze minimum 40 min wszystko dokładnie badała i dawała na wszystkie badania skierowania. Właśnie jedynie na co nie dostałam skierowania to na prenatalne ale myślałam że trzeba spełnić jakieś tam warunki żeby zrobili to badanie bezpłatnie . Ciekawa jestem jakie ma teraz podejście bo słyszałam że już się "wybiła" ma sporo pacjentek i prywatnie i na fundusz i już trochę inaczej wizyty wyglądają.
reklama
hachette
7-8 dni po zastrzyku jeszcze miałam kreskę na pinku, 10 dni po już biało. Ale znam osobę która jeszcze w 13 dniu miała betę pozytywną a w 14 już nie, wiec to kwestia indywidualna.Dziewczyny, jak długo wychodziły Wam pozytywne testy po ovitrelle?
Podziel się: