reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

Wiesz, ja nie mieszkam w Polsce. Tutaj nigdy nikt mi nie odmówił badań prywatnie, ba, nawet nie muszę prosić, sami dają bo mają z tego kasę, a że mój pracodawca opłaca mi całkiem niezły pakiet to korzystam 🤣 dla porównania, musiałam zrobic kolposkopie 3 lata temu, cena w ES 200euro, cena w PL 250zł a finalnie zrobili mi i nadal robią jak trzeba na pakiet i razem z biopsją nie placilam nic.

Teraz umówiłam wideokonsultacje, mam nadzieję że nie będzie potrzeby fatygować się do gabinetu.
Ja od poniedziałku też wykupuje ubezpieczenie żeby zacząć chodzić na pakiet. Bo mam w planach porobić w końcu jakies badania ale ostatnio na nic nie mam czasu.

reklama
Powiem Wam że ja teraz też palnuje chodzić do dwóch ginekologów mam super lekarze prywatnie, ale żeby skorzystać z USG prenatalnego i testów pappa na NFZ potrzebuje skierowania z państwowego gabinetu. W mieście niedaleko nas jest jeden przyjmujący na NFZ, i tam zamierzamy się wybrać nie oczekuję od niego zbyt wiele po prostu chce skierowania 😉
To prenatalne można zrobić na NFZ 😱 Nawet nie wiedziałam. Ja już później chodziłam na NFZ bo Pani okazała się lepiej prowadzić ciążę niż ta prywatnie. To była wtedy w miarę nowa Pani ginekolog w naszym miescie, młoda kobieta z wiedzą i podejściem wizyty u niej trwały zawsze minimum 40 min wszystko dokładnie badała i dawała na wszystkie badania skierowania. Właśnie jedynie na co nie dostałam skierowania to na prenatalne ale myślałam że trzeba spełnić jakieś tam warunki żeby zrobili to badanie bezpłatnie . Ciekawa jestem jakie ma teraz podejście bo słyszałam że już się "wybiła" ma sporo pacjentek i prywatnie i na fundusz i już trochę inaczej wizyty wyglądają.

To prenatalne można zrobić na NFZ 😱 Nawet nie wiedziałam. Ja już później chodziłam na NFZ bo Pani okazała się lepiej prowadzić ciążę niż ta prywatnie. To była wtedy w miarę nowa Pani ginekolog w naszym miescie, młoda kobieta z wiedzą i podejściem wizyty u niej trwały zawsze minimum 40 min wszystko dokładnie badała i dawała na wszystkie badania skierowania. Właśnie jedynie na co nie dostałam skierowania to na prenatalne ale myślałam że trzeba spełnić jakieś tam warunki żeby zrobili to badanie bezpłatnie . Ciekawa jestem jakie ma teraz podejście bo słyszałam że już się "wybiła" ma sporo pacjentek i prywatnie i na fundusz i już trochę inaczej wizyty wyglądają.
Jak się ma powyżej 35 lat albo spełnia się jakieś inne warunki. Standardowo się nie należy na NFZ ;).

A w Hiszpanii jest lepsza sytuacja niż w Polsce? Ostatnio zaczęłam się interesować gdzie by tu wybyć w ramach planu B XD i jak tak czytam, to w każdym państwie jest coś, co mnie zniechęca
Wiesz, wszystko zależy od pracy. Ja pracuje w amerykańskiej firmie wiec nie narzekam, mam prywatne ubezpieczenie i różne inne benefity. Mój partner pracuje w firmie hiszpańskiej, regionalnej i on takiego pakietu nie ma. W sumie to nie ma żadnych benefitow. Państwowo u lekarza byłam raz, na wizytę u ginekologa musiałabym czekać prawie 2 miesiące. Jak masz ciążę beż komplikacji to wszystko prowadzi położna, lekarz robi tylko chyba 2 USG. Macierzyński tutaj to 16 tyg tylko ale dla obojga rodziców (można to jakoś rozdzielić podobno a moja firma doklada 4 tyg od siebie dodatkowo). Ale takie 4-5 miesięczne dzieci w żłobkach to norma tutaj. Nie ma 500+ 🤣 są tylko ulgi podatkowe na dzieci. Słońce świeci 300 dni w roku 😍 ludzie mają jakieś luźniejsze podejście do wszystkiego. Trzeba tylko pamietac ze hiszpania mierzy sie obecnie z dużym problemem imigracyjnym (z Afryki polnocnej) I faktycznie nie jest jakoś super bezpiecznie 🤷🏽‍♀️ Ogólnie- ja nie wracam 😁 nie jest idealnie ale podoba mi się życie tutaj.

Ja łapie się z racji że w poprzedniej ciąży dziecko miało wadę genetyczną.

reklama
Do góry