reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Czy ta temperatura jeszcze skoczy? Czy już po ptakach?

Załączniki

• Screenshot_2022-09-01-07-06-33-254_pl.ovufriend.app.jpg
    Screenshot_2022-09-01-07-06-33-254_pl.ovufriend.app.jpg
    221,8 KB · Wyświetleń: 52
reklama
Przykro mi, że też Cię to spotyka☹️
Ja teraz po rozmowie z koleżanką uczepiłam się myśli, że może mam słabej jakości jajeczka i suplementuje sobie jakieś rzeczy niby na poprawę. Dziś idę na kontrolę może już nam pozwolą się starać bo to już 3 cykl więc ciekawa jestem. Chociaż bardzo się wydłużył ten cykl i nie wiem czy to nie od moich supli🤭
Cześć :) jako fanka metforminy nie umiem przejść obojętnie na Twój wpis.
Za złą jakość jajeczka często odpowiada zła gospodarka cukrowo insulinowa.
Czy miałaś robioną krzywą cukrową i insulinową?

Hej Dziewczyny :)
Po wielu ciężkich chwilach, kliku zmianach lekarzy, wydaniu milionów monet i morzu wylanych łez, postanowiłam się wziąć w garść i działać ostro dalej :)
We wrześniu mam pierwsze podejście do inseminacji. Niepłodność idiopatyczna, mąż Ok, u mnie hashimoto, mały problem z insulina (mam Glucophage), badania hormonów wszystkie Ok, jedynie badanie, które wyszło średnio to Ana2 - słabo dodatnie (ale podobno u zdrowych osób też może wyjść), drożność Ok.
Czy uważacie, że jest jakieś badanie, które naprawdę warto wykonać, a nie każdy lekarz je zleca? 🙂
wydaje mi się, że z takich oczywistych to już wszystko miałaś :D zależy jeszcze np bo mówisz hormony ok, ale jakie hormony, czy miałaś witamine b12, homocysteine, witamine D, dehas. I np mąż ok to co to znaczy - tylko podstawowe badania nasienie czy tez hormony, fragmenmtacje, usg jądre, hba, jest jeszcze test msome. W każdą diagniostykę da się wejść głębiej :D
Jeszcze histero i laparo jest też. Tam czasem widać rzeczy, których na usg nie.

No właśnie nie do końca bo inne rzeczy się sprawdza u mnie w labolatorium. 🙂 nie wiem jak jest w innych. Mówię jak jest u mnie.
I posiew kosztuje 15 zł mniej niż biocenoza. 😉
Aaa, ok już się doedukowałam (jestem 9 lat po studiach). Pracuję w pokrewnym zawodzie, ale jednak nie w laboratorium medycznym🥺.

No to tak- biocenoza to badanie mikroskopowe, a posiew to posiew, czyli naniesienie wymazu na pożywkę mikrobiologiczną i czekanie na efekty (lub ich brak). Czyli to samo, ale wykonane w inny sposób.

Dziwne, że biocenoza jest droższa, bo de facto wymaga mniejszego nakładu pracy🤨.

Co do tego pH, to ja bym najpierw kupiła sobie przez neta lub w aptece paski i sprawdziła w domu. Jeśli nastąpiłoby jakieś odstępstwo od normy, to bym się do lekarza zgłosiła, bo drobnoustroje zmieniają odczyn. Wierzcie mi, ginekolog tak samo sprawdza pH.

Aaa, ok już się doedukowałam (jestem 9 lat po studiach). Pracuję w pokrewnym zawodzie, ale jednak nie w laboratorium medycznym🥺.

No to tak- biocenoza to badanie mikroskopowe, a posiew to posiew, czyli naniesienie wymazu na pożywkę mikrobiologiczną i czekanie na efekty (lub ich brak). Czyli to samo, ale wykonane w inny sposób.

Dziwne, że biocenoza jest droższa, bo de facto wymaga mniejszego nakładu pracy🤨.

Co do tego pH, to ja bym najpierw kupiła sobie przez neta lub w aptece paski i sprawdziła w domu. Jeśli nastąpiłoby jakieś odstępstwo od normy, to bym się do lekarza zgłosiła, bo drobnoustroje zmieniają odczyn. Wierzcie mi, ginekolog tak samo sprawdza pH.
W każdym razie coś innego wykazują te badania i o to mi chodziło. 🙂
Mam w domu paski dlatego właśnie poszłam na biocenoze bo zawsze wychodziło mi wyższe pH na paskach ale myślałam, że coś źle robię.
Infekcji żadnej nie mam, w biocenozie nic nie znaleziono. Czasami odczuwam pieczenie/dyskomfort ale mam endometriozę i moje całe ciało to jeden wielki dyskomfort i ból więc niekoniecznie to musi być infekcja- może poprostu endometrioza. W każdym razie mam globulki, może wystarczy profilaktyka.

reklama
Do góry