reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

reklama
Hej, a jakie masz objawy endometriozy? Ja mam dwie torbiele endometrialne. Niby tak male ze sie ich nie usuwa ale przez to nie moge zajść w ciaze 🤔 co mowi Twoj lekarz? 😌
Bardzo bolesne okresy przy których nie dało się funkcjonować i żadne leki przeciwbólowe rożnego rodzaju nie pomagały . Plus zrosty . Lewy jajnik przerośnięty do macicy . ( raz miałam go usuniętego , dwa miesiące po zabiegu zrobił się znowu ) Przez okres gdzie nie staraliśmy się o dziecko miałam wdrożone leczenie . Brałam tabletki Endovelle

Niby szansa jakaś mała jest ale to pewnie mało prawdopodobne :p

To jest takie badanie USG przezpochwowe z kontrastem. Żadnych dziur w brzuchu ;). Tylko nie wiem czy gdziekolwiek robią to na NFZ.
Ale to naprawdę może zastąpić konkretne wejście i zajrzenie "tam" ? ;-) Pytam z ciekawości, bo miałam wrażenie, że bliżej niż podczas histero to nie można dotrzeć...?
Może to wynika też z moich doświadczeń z sono hsg, że gdybym się na nim zatrzymała to bym nic nie wiedziała o drożności swoich jajowodów... a zwykłe pozwoliło zobaczyć więcej. Więc czasem mam wrażenie, że nie zawsze starsza metoda gorsza ;-)

Ale to naprawdę może zastąpić konkretne wejście i zajrzenie "tam" ? ;-) Pytam z ciekawości, bo miałam wrażenie, że bliżej niż podczas histero to nie można dotrzeć...?
Może to wynika też z moich doświadczeń z sono hsg, że gdybym się na nim zatrzymała to bym nic nie wiedziała o drożności swoich jajowodów... a zwykłe pozwoliło zobaczyć więcej. Więc czasem mam wrażenie, że nie zawsze starsza metoda gorsza ;-)
Ale za pomocą histero zaglądają do środka macicy, w ten sposób nie znajdą endometriozy. Endometriozę to za pomocą laparoskopii diagnostycznej ale to już zostawia trzy blizny na brzuchu i jak się okazuje może powodować dodatkowe zrosty i komplikacje. Alternatywą, która jest bezpieczna jest sonovaginografia (czyli USG z kontrastem) albo rezonans. Laparo to ostateczność. W tym roku zmieniły się zalecenia dotyczące diagnostyki i już nie zaleca się laparoskopii jako metody pierwszego wyboru.

Hej dziewczyny przychodzę do was ponieważ już nie mam za bardzo sił i w głowie mętlik a mianowicie mam nadzieję że mnie zrozumiecie i poradzicie co mam dalej robić 😒Mam 31 lat staramy z z mężem o dziecko od września parę miesięcy temu zaczęłam monitorować cykle niby wszystko ok pęcherzyki pękają progesteron ok markery ok. Mąż wyjezdza za granicę tylko weekend wchodzi w grę w ostatnim cyklu kochaliśmy się dzień przed owulwcja dokładnie wiem kiedy była bo cykl monitorowany później nie bo pojechal do pracy. I dalek nici dziś kolejny cykl dokładnie 10 dni po miesiączce o byłam na USG i nie mogłam się dogadać z ginekolog nagadała mi tak że się poschizowalam wykryła mała torbiel na jajniku lewym Sr. 21mm i za bardzo w tej kwestii nie mogłam się dogadać nie umiała mi wytłumaczyć czy to endometrioza czy to nie będzie mialo wypływu na płodność kazała nam zrobić nasienie tzn oddać do badania. Ogólnie na jajniku prawym jest pęcherzyk 14m i na lewym pęcherzyk 15 mm .moje pytanie jest proste co mam myśleć że jest to problem z racji torbielą czy faktycznie warto iść na nadanie z mężem ? Jak myślicie jesteście doświadczone w tym i proszę o poradę. A mało tego na koniec powiedziała że coś musi być nie tak że dzień przed owulwcja wystarczy uprawiać seks .. czy tak jest do końca nie wiem co myśleć

Hej dziewczyny przychodzę do was ponieważ już nie mam za bardzo sił i w głowie mętlik a mianowicie mam nadzieję że mnie zrozumiecie i poradzicie co mam dalej robić 😒Mam 31 lat staramy z z mężem o dziecko od września parę miesięcy temu zaczęłam monitorować cykle niby wszystko ok pęcherzyki pękają progesteron ok markery ok. Mąż wyjezdza za granicę tylko weekend wchodzi w grę w ostatnim cyklu kochaliśmy się dzień przed owulwcja dokładnie wiem kiedy była bo cykl monitorowany później nie bo pojechal do pracy. I dalek nici dziś kolejny cykl dokładnie 10 dni po miesiączce o byłam na USG i nie mogłam się dogadać z ginekolog nagadała mi tak że się poschizowalam wykryła mała torbiel na jajniku lewym Sr. 21mm i za bardzo w tej kwestii nie mogłam się dogadać nie umiała mi wytłumaczyć czy to endometrioza czy to nie będzie mialo wypływu na płodność kazała nam zrobić nasienie tzn oddać do badania. Ogólnie na jajniku prawym jest pęcherzyk 14m i na lewym pęcherzyk 15 mm .moje pytanie jest proste co mam myśleć że jest to problem z racji torbielą czy faktycznie warto iść na nadanie z mężem ? Jak myślicie jesteście doświadczone w tym i proszę o poradę. A mało tego na koniec powiedziała że coś musi być nie tak że dzień przed owulwcja wystarczy uprawiać seks .. czy tak jest do końca nie wiem co myśleć
Jeśli staracie się od września to nie minął jeszcze rok tych starań i to, że się nie udaje nie jest niepokojące. Generalnie zdrowi ludzie potrzebują do roku regularnego współżycia, żeby zajść w ciążę.

Jeśli się martwisz i chcesz badać wcześniej, to na pewno warto zbadać nasienie męża, bo to jest takie i proste badanie a tutaj może leżeć problem.

To że macie już jedno dziecko, niestety o niczym nie świadczy. Przez 7 lat mogło się wiele stać na przykład z jakością nasienia.

Chyba się wybiorę na to badanie z mężem. A powiedz mi jak to jest z tą owulacja wystarczy przed nią współżyć czy nie koniecznie ?

reklama
Hej ;-)

Długo się bałam tu napisać, wiem nie gryziecie xD.
A tak na poważnie, mam 34 lata mąż 41. Starania od ponad roku. Może nie tak intensywnie w każdy cykl. Ale wydaję mi się za długo, wiem każda z nas chce od razu.
Cykle mam nie regularne, co juz myślę że trafiliśmy to cyk okres przychodzi po 2/3 dniach.
W listopadzie 2021 test był pozytywny, ale nie zdarzylam nawet iść do lekarza. Po dwóch kreskach na 5 dzień krwawienie :-(
Biorę od dwóch miesięcy pregne start.
I szukam teraz dobrego gina we Wrocławiu, miałam dobrego lekarza ale uciekł na emeryturę, a obecny co jest za niego to jakoś nie możemy się dogadać.
Jeżeli któraś z Was może polecić jakiegoś lekarza z Wrocka to będę wdzięczna. Może też jakąś podpowiedź co do moich cyklów ?

Załączniki

• Screenshot_20220622-195626.png
    Screenshot_20220622-195626.png
    64,1 KB · Wyświetleń: 73
Do góry